De hele zomer een groen gazon? Tips voor onderhoud én waterbesparing – ECOstyle
De hele zomer een groen gazon? Tips voor onderhoud én waterbesparing

De hele zomer een groen gazon? Tips voor onderhoud én waterbesparing

Online redactie11/06/2024

De zomer staat voor de deur. Juist dan kan het gazon wel wat extra aandacht gebruiken. In het voorjaar is het gras flink gaan groeien. Naast het bemesten hielpen regelmatige regenbuien het gras mooi groen en fris te houden. Maar ook in de droge en warme maanden willen we graag genieten van een sterk en gezond gazon, iets wat niet altijd eenvoudig is. Daarom als hulp enkele handige gazontips voor de komende zomermaanden.


 Tip 1: Geef het gazon eens geen water – laat juli groeien zonder sproeien

De zomer van 2023 was droog en warm. Wat ons komende zomer precies te wachten staat weten we natuurlijk niet. Maar je kunt je beter goed voorbereiden. Bij droogte en hoge temperaturen is al gauw de vraag: ‘Geef ik het gazon water of (nog) niet?’ Onze tip: doe het vooral niet (te snel). Jazeker, het gras kan geel worden tijdens droge periodes, maar zodra de regen terugkeert, herstelt het gazon zich snel en wordt weer prachtig groen. Als je toch besluit om water te geven, doe dit dan vroeg in de ochtend of laat in de avond om kans op verdamping en daardoor verspilling zo klein mogelijk te maken.

Tip 2: Bemesten

Je gazon vraagt nu extra voeding om de zomermaanden goed en sterk door te komen. De in het voorjaar gegeven meststof is nu helemaal verbruikt. Het gras heeft nieuwe energie nodig, dus geven we het graag een natuurlijke boost met een goede bemesting. Hierdoor krijgt  het de noodzakelijke voedingsstoffen en blijft het gras mooi dicht, groen en gezond. Gazon-AZ+ van ECOstyle, waaraan als extra’s divers bodemleven is toegevoegd voor een gezonde bodem, bevat alles wat het gras nodig heeft. Speciale bodembacteriën en -schimmels stimuleren daarbij de wortelgroei. Hoe dieper en breder de wortels kunnen groeien, hoe weerbaarder en mooier het gazon. Werd het gazon vorig zomer snel geel? Dan is Gazon-AZ+ Droogtebescherming ideaal. Deze speciale meststof bevat extra schimmels die helpen het water beter vast te houden, zodat het gazon zelfs in de heetste omstandigheden veerkrachtig blijft.

Tip 3: Wat doe je bij onkruid of mos?

Veel mensen willen geen onkruid in het gazon. Het is een feit dat hoe gezonder en dichter de grasmat is, hoe minder ruimte er is voor onkruid. Een goede verzorging en bemesting van het gras is daarom belangrijk. Toch last van hardnekkig en ongewenst onkruid of mos? Overweeg om nog een keer te verticuteren om ruimte te maken voor het te strooien graszaad.  Tip: gebruik hiervoor Graszaad-Versterk, dat laat de ontstane kale plekken snel dichtgroeien met fris en sterk gras. Heb je juist last van mos? Dan is het verstandig de zuurgraad eens te testen. Mos groeit namelijk graag en snel op een zure bodem. Dit los je eenvoudig op door AZ-kalk te strooien; kalk maakt de bodem minder zuur en het is ook nog eens beter voor het gras.

AZ-Kalk is de meest duurzame kalk van Nederland. Het is een restproduct uit de Nederlandse waterwinning, er hoeft geen natuur voor te worden afgegraven zoals voor andere kalksoorten. Het verdwijnt niet bij regen, maar blijft gewoon liggen en bindt met het zuur in de bodem. Zo wordt alle kalk gebruikt en de bodem bepaalt zelf het tempo; hoe zuurder de grond, hoe sneller de kalk wordt verbruikt. En met de neutrale kleur van de korrels zie je er ook nog eens niks van. Maatwerk ten top! 

Tip 4: Maai het gras niet te kort en laat het maaisel liggen

In de zomer is het verstandig om het gras niet te kort te maaien. Houd een hoogte van ongeveer 5-6 cm aan, zo kan het zichzelf en de bodem beter beschermen tegen de felle zon. Maai bij voorkeur bij droog weer en zorg ervoor dat de maaibladen scherp zijn voor een mooie, nette snede. Dat is voor het gras belangrijk, want botte messen zorgen voor beschadigingen aan het gras waardoor het extra kwetsbaar wordt voor ziekten. Tip: Bij gebruik van Gazon-AZ+ is het advies om het afgemaaide gras niet op te ruimen maar juist te laten liggen. Het afgemaaide gras wordt door de bacteriën en schimmels uit deze meststof snel omgezet tot een natuurlijke meststof. De kringloop in het gazon wordt zo mooi gesloten. Het bespaart ook nog eens geld, tijd en moeite! Een mulchmaaier en maairobot zijn daarbij extra handig, omdat zij al automatisch het maaisel achterlaten op het gazon.

Met bovenstaande, eenvoudige tips blijft het gazon gezond en mooi groen, waar je volop van kunt genieten.

Extra tip voor meer biodiversiteit in je gazon

Natuurlijk, veel mensen houden van een mooi, egaal gazon. Maar weet je dat het ook superleuk is om (een deel van) je gazon niet regelmatig te maaien en in te zaaien met een fleurig bloemenmengsel? Er zijn bijvoorbeeld mengsels met allerlei wilde bloemen en ook speciaal voor het lokken van bijen. Nuttige insecten en vogels zullen hier dankbaar gebruik van maken. Het staat ook nog eens mooi en kleurig én is top voor de biodiversiteit!


Toe aan nog meer groene content?

  • Kamperfoelie snoeien: zo houd je deze geurige klimplant in topvorm

    Kamperfoelie snoeien: zo houd je deze geurige klimplant in topvorm

    Lees meer 

  • Berk snoeien: zo houd je deze boom gezond en sierlijk

    Berk snoeien: zo houd je deze boom gezond en sierlijk

    Lees meer 

  • Bamboe snoeien: zo houd je deze groene gigant in bedwang

    Bamboe snoeien: zo houd je deze groene gigant in bedwang

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.