Een gezonde bodem is de basis voor een sterk en weerbaar gazon | ECOstyle Een gezonde bodem is de basis voor een sterk en weerbaar gazon | ECOstyle
Een gezonde bodem is de basis voor een sterk en weerbaar gazon

Een gezonde bodem is de basis voor een sterk en weerbaar gazon

Isabelle van Geenen07/02/2024

De basis van gezond gras is een gezonde bodem. Zo'n bodem zit vol actief bodemleven, variërend van schimmels en bacteriën tot protozoa, regenwormen, miljoenpoten, kevers en nog veel meer. Ook is het belangrijk dat de grond niet te zuur of te compact is. Wanneer de bodemomstandigheden optimaal zijn, kunnen graswortels zich breed en diep ontwikkelen. Dit resulteert in een sterk wortelstelsel, waardoor het gras beter groeit en bestand is tegen ziekten, plagen, intensief gebruik en extreme weersomstandigheden.


Nieuw voor het gazon in 2024

De natuurlijke gazonmeststof Gazon-AZ+ bewijst al jarenlang haar effectiviteit. Deze organische meststof doet, in combinatie met AZ-Kalk om de bodem te ontzuren, altijd z’n werk. Door de juiste voedingsstoffen én de toegevoegde micro-organismen (schimmels, stikstofbindende- en andere bacteriën, protozoa) groeit het gras sterk en weerbaar in een gezonde bodem vol actief bodemleven.

NIEUW 1: GAZON-AZ+ met AZ-KALK

Niet elke bodem en tuin is het zelfde en dat geldt ook voor de tuinier. De één verdiept zich graag in alles rondom het tuinieren, de ander houdt van een stukje gemak in het onderhoud. Voor deze laatste gazonbezitter heeft ECOstyle een 2-in-1 product ontwikkeld: Gazon-AZ+ met AZ-Kalk.

In plaats van 2 losse producten zijn Gazon-AZ+ en AZ-Kalk samengevoegd tot één compleet product. Zo zorg je voor bemesting en een onderhoudsbekalking in 1 simpele handeling. Het helpt niet alleen in de strijd tegen mos, maar optimaliseert ook de pH-waarde voor het verkrijgen en behouden van een gezonde gazonomgeving. Eenvoudig in gebruik met altijd een prachtig resultaat.

NIEUW 2: GAZON-AZ+ DROOGTEBESCHERMING

Speciaal voor gazons die het extra moeilijk hebben tijdens droogte en er dan slecht uitzien. Ons klimaat verandert, steeds vaker krijgen we zomers te maken met langdurige droogte en hoge temperaturen. Niet elk gazon is daar tegen bestand, door de ligging of samenstelling van de bodem kan het kwetsbaar zijn.

Gazon-AZ+ Droogtebescherming geeft juist dan extra veerkracht, zelfs tijdens de meest veeleisende droge omstandigheden. Toegevoegde Mycorrhiza-schimmels spelen daarbij een belangrijke rol. Voor een sterk en weerbaar gazon, ook in tijden van droogte.

NIEUW 3: GRASZAAD MET MICROKLAVER

Om kale plekken te herstellen of een nieuw gazon in te zaaien is graszaad onmisbaar. Niet iedereen gaat meer voor een gazon dat alleen bestaat uit gras. Groenblijvend is de wens, maar dat mag ook op een wat andere manier.

ECOstyle introduceert daarom Graszaad met Microklaver. Deze combi geeft het jaarrond een mooi groen en dicht gazon. Daarbij is er minder meststof nodig, omdat de microklaver stikstof bindt uit de lucht. Door de dichte zode die ontstaat door dit mengsel, is er minder kans op onkruid. Een bijzondere variant op het standaard gazon.

NIEUW 4: GRASZAAD-VERSTERK

Gazons krijgen het steeds zwaarder te verduren, zoals door de verandering van het klimaat. De extremere weersomstandigheden hebben veel invloed op de conditie en aanblik van het gazon.

Graszaad Versterk bestaat uit een premium mix van grassoorten, die zorgt dat de wortels van de grasmat zich als een netwerk ontwikkelen. Het gazon wordt daardoor dichter en veerkrachtiger. Veelvuldig betreden of spelen is geen enkel probleem. Daarnaast herstelt het gras zich supersnel na hevige regenval of langdurige droogte. Het resultaat is een vol en weerbaar gazon. Graszaad Versterk is zowel geschikt voor het aanleggen van een nieuw gazon, als het herstellen van kale plekken of het doorzaaien van het gazon.

Hulp voor de gazonbezitter

Als je gras in de tuin hebt weet je niet altijd hoe je dat moet onderhouden. Hoe krijg en houd je mooi dicht gazon? Mos, onkruid en kale plekken, wat moet je doen? ECOstyle maakt gazononderhoud eenvoudig en neemt de tuinier bij de hand. Met het gemakkelijk te volgen 4-stappenplan ligt een mooi en sterk gazon én tuinplezier binnen handbereik. En … alle stappen kun je op 1 dag doen.

Het ECOstyle 4-stappenplan voor een groen gazon zonder mos:

Stap 1: Verticuteren

Onkruid, mos en vilt in het gazon? Haal het weg met een verticuteerhark. Hierdoor krijgt het gras meer lucht en komt er ruimte vrij voor nieuw gras.

Stap 2: Zaaien

Het is belangrijk de kale plakken snel te herstellen, om nieuw onkruid en mos geen kans te geven. Daarom stap 2: doorzaaien met Graszaad-Herstel of Graszaad-Versterk. Dit graszaad ontkiemt snel en is geschikt voor elk type gazon.. Ook kun je, in plaats van losse graszaden te strooien, SowEazy graszaad op doek gebruiken. Kant en klaar, makkelijk toe te passen en ook hiermee een snel resultaat.

Stap 3: Kalken

Gras groeit slecht in een zure grond, mos juist goed. AZ-Kalk herstelt de zuurgraad van de bodem. Hierdoor kan het gras goed voeding opnemen en ontstaat de juiste basis voor gezond en mooi gras.

AZ-Kalk is de meest duurzame, CO2 neutrale, kalk van Nederland; afkomstig uit de Nederlandse waterwinning. Het spoelt niet weg met regenwater, maar bindt met het zuur in de bodem. Zo wordt de kalk alleen gebruikt als het nodig is én levert het uit zichzelf precies maatwerk.

Tip: Hoe zuur is je gazongrond eigenlijk? Test het eenvoudig met de pH-Bodemtest, zo weet je precies hoeveel kalk er nodig is voor het herstel van de zuurgraad en een mooi gazon.

Stap 4: Bemesten

Gras heeft voeding nodig voor goede groei en weerstand. Gazon-AZ+, met toegevoegd bodemleven in de vorm van gunstige schimmels, (stikstofbindende) bacteriën en protozoa, zorgt voor een gezonde bodem en langdurige opname van de voedingsstoffen. De stikstofbindende bacteriën binden stikstof uit de lucht en stellen dit, via de bodem, als voeding beschikbaar voor het gras. Hierdoor is minder toegevoegde stikstof nodig voor het zelfde, mooie resultaat.

Door het volgen van de stappen heb je, naast goede hulp wat te doen, eer van je werk door een prachtig resultaat waar je het hele jaar door van kunt genieten. Een gezond, groen gazon zonder mos!


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift