Hoe gezond is jouw tuingrond? Doe mee met de Onderbroeken Challenge – ECOstyle Hoe gezond is jouw tuingrond? Doe mee met de Onderbroeken Challenge

Hoe gezond is jouw tuingrond?

 • , door Isabelle van Geenen
Hoe gezond is jouw tuingrond?

Test het zelf en doe mee aan de ECOstyle Onderbroeken-challenge!

Een echt mooie tuin begint bij de bodem. Hoe is het met jouw tuingrond gesteld? Is de grond mooi luchtig en niet al te zuur? En barst het ondergronds van het bodemleven? Of lijkt het juist een dooie boel als je een schep in de grond steekt…

Een levende bodem is heel belangrijk voor de gezondheid van de tuingrond én voor de planten die daar groeien. Zichtbaar en onzichtbaar bodemleven, in de vorm van onder meer regenwormen, kevertjes, spingstaarten, schimmels, bacterien, protozoa en nog veel meer, speelt een grote rol. Al die biodiversiteit samen zorgt voor een actieve en gezonde basis voor sterke en weerbare planten en balans in je tuin. Als de bodem leeft zijn planten sterk en zien er mooi uit, ze zijn daarbij weerbaar tegen ziekten en plagen. Wie wil dat nou niet? Want genieten van de tuin doen we allemaal toch graag?!

Maar hoe weet je nu of je tuingrond gezond is of juist niet? Dat kun je nu zelf heel gemakkelijk testen. Doe mee aan de ECOstyle Onderbroeken Challenge en kijk hoe het er voor staat. Begraaf een katoenen onderbroek en graaf deze na een aantal maanden weer op. Wat is er nog van over? Dat zegt namelijk veel over de bodemgezondheid en de hoeveelheid bodemleven in jouw tuin!

Zo doe je mee aan de ECOstyle Onderbroeken Challenge:

Vanaf 22 april kun je meedoen en starten met de ECOstyle Onderbroeken Challenge. Ook erg leuk om samen met je (klein)kinderen te doen! Ga naar ecostyle.nl/onderbroekenchallenge voor hulp en inspiratie.

Dit zijn de stappen die je doet tijdens de Onderbroeken Challenge:

 • Stap 1: Kies je onderbroek. Gebruik een 100% katoenen onderbroek, het liefst wit en met zo weinig mogelijk elastische delen
 • Stap 2: Begraaf je onderbroek ongeveer 10 – 15 cm diep in de grond
 • Stap 3: Laat de natuur het werk doen en wacht geduldig tot de zomer voorbij is
 • Stap 4: Graaf je onderbroek voorzichtig op. Is deze nog bijna intact of is er niet veel meer van over? Het resultaat zegt veel over de stand van het bodemleven in jouw tuin.

Je krijgt op ecostyle.nl/onderbroekenchallenge de juiste aanwijzingen en leuke tips tijdens het hele traject, dus vanaf het moment van het begraven van je onderbroek totdat je deze weer opgraaft. Vervolgens ontvang je tips op maat voor de aanpak van jouw tuingrond, zodat je weet dat je goed bezig bent en voor een optimaal resultaat: een levende, gezonde bodem en een prachtige tuin!


Toe aan nog meer groene content?

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

 • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.