Planten en bomen in de winter afdekken | ECOstyle Planten en bomen in de winter afdekken | ECOstyle
Isabelle van Geenen19/11/2023

In de wintermaanden kan het behoorlijk koud en guur zijn. Planten kunnen daar flink last van hebben, vooral als ze in de beperkte ruimte van kuipen en potten staan. Of als het om planten gaat die oorspronkelijk uit warmere streken komen. Het is zo jammer dat planten, waar je in de zomermaanden zo goed voor hebt gezorgd en blij mee bent, de winterkou niet overleven. Niet alleen potplanten zijn gevoelig voor het winterweer, ook planten in de volle grond en bomen kunnen soms behoefte hebben aan extra bescherming tegen grote temperatuurschommelingen. Daarvoor is er nu een mooie, natuurlijke oplossing.


Bescherm je kwetsbare planten en bomen

Vanaf nu kun je je planten en bomen in potten én de volle grond beschermen met verschillende, natuurlijke afdekmaterialen. Nieuw van ECOstyle zijn beschermingsmaterialen van jute, schapenwol en kokosvezels. Door de aard van deze materialen en hun structuur, zijn zij ideaal voor dit doel. Ze beschermen tegen weer en wind, maar sluiten door een goede ventilatie niet af. Er is geen sprake meer van enorme temperatuurschommelingen of vorstschade. Door de natuurlijke beschermingsproducten in de winter toe te passen bij gevoelige planten en bomen, help je hen sterker de winter door en is er een betere start en weerstand in het komend voorjaar.

Wanneer je planten beschermen?

Als planten winterhard zijn en in de volle grond staan hoef je ze niet echt te beschermen tegen vorst, zij kunnen er tegen. Anders wordt het als ze in een pot staan, want bij die beperkte ruimte voor plant en -wortels is bescherming bij vorst wel gewenst. Naast winterharde planten zien we in de Nederlandse tuinen en op balkons steeds meer planten die hun oorsprong in warme streken hebben. Zij zijn geen vorst gewend en niet winterhard, daarom vragen zij bescherming bij temperaturen onder het vriespunt. Vorstgevoelige planten in pot kunnen het beste binnen gezet worden in de wintermaanden, met een ideale temperatuur tussen de 5 – 10 °C. Als ze in de volle grond staan of er binnen geen ruimte is, kun je deze planten extra zorg en bescherming geven door ze te isoleren en in te pakken. Isoleren doe je door bladeren, compost of een mulchlaag rondom de planten op de bodem aan te brengen, of eenvoudig nu de ECOstyle kokos bodembeschermers of matten van jute of schapenwol om de planten te leggen. Planten inpakken doe je gemakkelijk en effectief met de nieuwe, goed ventilerende beschermingsproducten van ECOstyle. Ventilatie is belangrijk om rot en schimmelvorming te voorkomen. Voor een winterlange bescherming van je planten en volgend voorjaar een goede start!

Winterharde en niet-winterharde planten en bomen, enkele voorbeelden

Een winterharde plant is bestendig tegen de vorst. De ene vorstbestendige plant blijft bovengronds de hele winter zichtbaar, terwijl een andere soort voor het oog verdwijnt maar in het voorjaar weer nieuwe uitlopers maakt. Meestal zijn het planten die al langere tijd in Nederland groeien en tegen een stootje kunnen. Enkele voorbeelden van winterharde planten: buxus, hortensia, camelia, helleborus, rododendron, clematis, azalea en viburnum. Ook bomen zoals eik, beuk, kastanje, berk en linde.

Enkele voorbeelden van niet-winterharde planten en bomen, oorspronkelijk afkomstig uit warmere streken en minder goed of niet bestand tegen ons winterweer: olijf, bananenplant, citroen- en perzikboompjes, palm, agave en Afrikaanse lelie (Agapanthus). Zij kunnen zich niet weren tegen vorst en hebben, om te overleven, onze hulp nodig.

Welke nieuwe afdekmaterialen heeft ECOstyle?

 1. Schapenwol beschermingsmat: schapenwol beschermt en houdt de temperatuur vast. Daarbij ventileert het ook nog eens goed. Je gebruikt het als bescherming van pot- en kuipplanten, maar de mat is ook ideaal op de volle grond van de tuin. Voor gebruik op de grond maak je eenvoudig uitsparingen voor de planten. Deze mat is er in licht- en donkerbruine kleur.
 2. Jute beschermingsmat: deze is ideaal om je pot- en kuipplanten maar ook boomstammen optimaal te beschermen. Daarnaast is dit materiaal ook uitermate geschikt om de bodem en composthoop af te dekken. Na aanbrengen rond pot of stam kun je de mat vastbinden met kokos of jute touw, ook een product uit het nieuwe assortiment. In licht- en donkerbruin.
 3. Jute afdekhoezen: met deze hoes bescherm je eenvoudig de kronen van bladverliezende planten en bomen tegen de winterkou en ijzige wind. De hoezen plaats je over de kroon, zij laten vocht en lucht door en zijn extreem flexibel en sterk. Leverbaar in twee formaten.
 4. Jute beschermingstape: hiermee worden boomstammen beschermd tegen vorst en kou, maar ook buiten het winterseizoen tegen spanningsscheuren, katten en kleine knaagdieren. Het tape wordt rond de stam gedaan en eventueel vast gemaakt met kokostouw.
 5. Kokos bodembeschermers beschermen in de winter tegen kou in pot, basket of volle grond. De ronde bodembeschermer wordt om de stam van de plant of boom op de (po)grond gelegd. De beschermer is er in doorsnedes van 25, 37 en 45 cm. Effectief en daarbij super eenvoudig toe te passen.
 6. Bevestigingsmaterialen: bij de afdekmaterialen is er touw van jute en kokos om de matten en het tape vast te binden. Maar ook om bomen vast te zetten bij harde wind. Daarbij ook te gebruiken voor allerlei andere doeleinden. Beide soorten touw zijn naast functioneel ook decoratief.

Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift