Een gezonde bodem is de basis van een mooie, gezonde tuin. Samen met veel verschillende soorten planten ontstaat er een levende tuin die in balans is, waarin veel minder kans is op ziekten en plagen. In zo’n omgeving leven graag veel verschillende dieren, zoals lieveheersbeestjes, slakken, kevers, egels en vogels, die samen zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Soms raakt je tuin echter toch uit balans en ontstaat er een overmacht aan plaagbeestjes. Wat moet je doen? Voorkomen is ook hier altijd beter dan genezen, daarom helpt ECOstyle je graag op weg.
Het 4- stappenplan voor herstel en behoud van de natuurlijke balans in je tuin:
1. Versterken: Zorg dat je planten op de goede plek staan. Kijk bij het planten goed of de plant van zon of schaduw houdt. Een plant op de juiste plek groeit van nature beter en sterker. Maak je bodem gezond door in de herfst de bladeren te laten liggen en voed je planten met een natuurlijke, organische (AZ)meststof. Zo leg je een prima basis voor zowel een gezonde bodem als voor sterke, gezonde planten, met een betere weerbaarheid tegen ziekten, plagen en stress als fijn gevolg.
2. Voorkomen: Balans tussen alles wat leeft en groeit in je tuin is belangrijk en voelt ook nog eens goed. Verdwijnt die balans, dan liggen plagen op de loer. Luizen, slakken, mieren… Ieder beestje heeft zijn nut en functie, maar als het er heel veel worden dan komen planten in de knel en kan een deel van je tuin worden opgegeten of gaan planten dood. Zorg voor veel verschillende soorten planten, water in de tuin en nestgelegenheid voor het lokken van nuttige insecten en andere dieren zoals vogels en egels. Zo krijgen schadelijke beestjes veel minder kans om uit te groeien tot een plaag. Dreigt het toch fout te gaan? Help dan een handje met ecologische oplossingen zoals koperband (slakken) en barrières (mieren en slakken) om plaagdieren op afstand te houden. Zo kunnen ingrijpende maatregelen vaak voorkomen worden.
3. Verjagen: Als er toch een plaag en overlast dreigt, dan zijn er speciale oplossingen voor het verjagen van diverse plaagdieren, zoals muizen, ratten, marters, mieren en slakken. Je kunt hiervoor gebruikmaken van milieuvriendelijke methoden die het ecosysteem ongestoord laten, zoals apparaten die een ultrasoon geluid afgeven, precies afgestemd op het betreffende plaagdier. Effectief, diervriendelijk en zonder gif.
4. Nuttige insecten: Kleine beestjes zoals luizen zijn moeilijk te verjagen. Daar heeft de natuur zelf een oplossing voor: nuttige insecten. Maar doordat het evenwicht in de tuin is verstoord zijn er vaak niet genoeg van die nuttige beestjes om de plaag terug te dringen. Gelukkig kun je de natuur een handje helpen en zelf nuttige insecten inzetten in je tuin. Zij pakken de plaag doeltreffend aan en leveren maatwerk die de balans terugbrengt. Enkele voorbeelden hiervan zijn: larven van lieveheersbeestjes, aaltjes, roofmijten, gaasvliegen en sluipwespen. Zij bestrijden specifieke plagen, zoals bladluizen, slakken, spint, bloedluizen, mieren, engerlingen, taxuskevers en emelten. Je bestelt de nuttige insecten eenvoudig en krijgt ze snel in je brievenbus geleverd.
Wanneer een plaag je, ondanks de bovenstaande stappen, toch boven het hoofd groeit en je planten en/of groenten er aan onderdoor dreigen te gaan, kan bestrijding noodzakelijk zijn. In dat geval adviseert ECOstyle het gebruik van bestrijdingsmiddelen met natuurlijke werkzame stoffen.
Het speerpunt van ECOstyle ligt al sinds 1967 op een gezonde, levende bodem, het verrijken van het bodemleven en het versterken van planten. Dit doen we met onze 100% natuurlijke meststoffen met toegevoegd bodemleven en effectieve bodemverbeteraars. Voor een gezonde, weerbare tuin in balans, waarin het voor mens en dier genieten is.
Toe aan nog meer groene content?
-
Vogelvoederplank met walnoten maken: DIY voor vogelliefhebbers
-
Toscaanse Jasmijn snoeien: houd deze geurige klimplant gezond
-
Wat is het verschil tussen kunstmest en organische mest?