Gazon hero

Zelf een gazon aanleggen? Zo ga je aan de slag

Vaak wordt gedacht dat een gazon aanleggen moeilijk is, maar dat valt reuze mee. Het is belangrijk dat je de tijd neemt en goed weet wat je moet doen. Een gazon kun je op verschillende manieren aanleggen. We delen graag ons beste advies zodat je zelf een gazon kunt aanleggen.

Ga naar producten

Een gazon, wat is dat eigenlijk?

Laten we starten bij het begin, want wat is een gazon eigenlijk? Een gazon is een veld met kort gemaaid gras. Meestal gelegen bij een huis of gebouw. Een gazon wordt vaak goed onderhouden. Door het bijvoorbeeld goed te bemesten en regelmatig te maaien.

Leuk weetje: de kunst van het aanleggen van een gazon is oorspronkelijk ontstaan in Engeland. Graslanden werden kort gehouden door er een grote kudde schapen los te laten. De dieren zorgden voor een verzorgd grasveld door hierop te grazen, het aan te stampen en te bemesten.

Veelgestelde vragen over gazon aanleg

gazon-nieuwe-website-5

Een gazon is een goede manier om een stukje natuur naar je eigen tuin te halen. Je kunt er heerlijk op genieten in de zon. Ook is het een fijne plek voor kinderen of dieren om op te spelen.

Wist je trouwens dat het merendeel van de mensen het over één ding eens is: vers gemaaid gras geeft één van de lekkerste geuren die er zijn. Alleen dáárom wil je natuurlijk al gras in de tuin.

Ook bedankt de natuur je voor het aanleggen van een gazon. Hoe meer gras er groeit, hoe meer CO2 er uit de lucht wordt gehaald. Vervolgens krijgen we daar weer zuurstof voor terug. Een mooie natuurlijke kringloop.

Dus: hoe meer gras, hoe minder CO2 in de lucht. Ook kan regenwater in een gazon beter de grond inlopen. Het hebben van een gazon is dus super goed voor het milieu.

Wil je aan de slag gaan met het aanleggen van een gazon? Dit kan op diverse manieren:

 1. Wil je snel resultaat? Kies dan voor graszoden. Na het leggen van de zoden heb je direct een gazon. In het begin moet je er wel even voorzichtig mee om gaan, maar voor het oog is er direct een mooi groen tapijt.
 2. Wil je een gazon aanleggen met graszaad. Zaai dan zelf een grasmat in door graszaad te gebruiken. Dat is een stuk beter te betalen. Het graszaad ontkiemt snel als het niet te koud is.
 3. Eigenlijk telt het niet, maar we willen het toch benoemen: kunstgras. Het is natuurlijk geen gazon want deze bestaat altijd uit écht gras. Kunstgras is vooral populair door het gemak aan onderhoud, maar is daarentegen wel prijzig. Ook is kunstgras erg belastend voor het milieu en vervuilend voor de bodem. Kies daarom liever voor echt gras, zo heb je een stukje natuur dicht bij huis.

Bestel graszaad

AZ-Kalk 2

Het is onwijs belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt op de komst van een gazon. Natuurlijk heb je een stukje grond nodig, maar daarnaast zijn er nog een paar stappen die je moet doorlopen voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van een gazon:

 • Controleer de zuurgraad: Zorg dat je bodem in goede conditie is. Check of de bodem de juiste zuurgraad heeft door middel van een bodemtest. De zuurgraad moet zo tussen de 6 en 6,5 pH liggen. Is jouw bodem tè zuur? Bekalk de bodem dan eerst.
 • Haal onkruid weg: Vaarwel onkruid! Haal al het onkruid uit de grond. Woel daarnaast de grond ook goed om. Je begint zo met een frisse start.
 • Check de ondergrond: Heb je een klei- of zandgrond? Op kleigrond blijft water lang staan. Wortels hebben daardoor meer moeite om door de vaste structuur heen te groeien. Zandgrond daarentegen houdt maar moeilijk water en voeding vast, waardoor gras vatbaarder is voor mos. Daardoor groeit het minder sterk en is het vatbaarder voor weersomstandigheden zoals droogte.

  Voor beiden geldt: verbeter de structuur met GazonGrond. Dit geeft je gras een goede basis. Woel de grond lichtjes door de toplaag heen. Je gras zal je heel dankbaar zijn en een betere groei laten zien.
 • Zorg voor een goede ondergrond: Egaliseer de bodem vervolgens. Stamp de grond goed stevig aan of gebruik een wals voor deze klus. Hark de toplaag vervolgens lichtjes los. Et voilà! Je bodem is klaar voor een gazon.

Bestel AZ-Kalk

Gazon 4-in-1 3

Het grootste werk is gedaan, je gazon ligt er over een tijdje super strak bij. Om dat zo te houden, is het natuurlijk belangrijk dat je jouw gazon ook goed onderhoudt. Daar hebben we een handig stappenplan voor gemaakt. Zo leer je in vier stappen hoe je jouw gazon optimaal verzorgt. Gazon blij, jij blij.

Lees alles over gazononderhoud.

Wil jij een compleet nieuw gazon aanleggen? Dan kan dit op twee manieren. Maak gebruik van graszoden of zaai een compleet nieuw gazon in. Het inzaaien van een gazon heeft belangrijke voordelen; het is goedkoper en makkelijker dan graszoden leggen. Graszoden gebruik je juist voor de snelheid en het gemak.

Gazon aanleggen met graszaad

lawn_problems_empty spots-4

Heb je gekozen om jouw gazon aan te leggen met graszaad? Zo ga je aan de slag:

 1. Verdeel het graszaad in twee gelijke delen. Zaai één deel van de zaden in de lengte en het andere deel in de breedte van het oppervlak. Breng meer stevigheid aan de randen aan door hier wat extra graszaad te zaaien.
 2. Hark het graszaad vervolgens voorzichtig in. Ook niet te diep, anders ontkiemt het graszaad slecht.
 3. Daarna kun je het graszaad lichtjes aandrukken. Doe dit door over je nieuw gezaaide gazon heen te lopen, maar doe dit wel met beleid!
 4. Zorg ervoor dat het graszaad vochtig blijft totdat het ontkiemt! Ingedroogd graszaad komt namelijk niet meer tot leven. Regent het niet regelmatig? Besproei het graszaad dan om de paar dagen, daar zul je veel plezier van hebben.

Gazon aanleggen met graszoden

gazon-nieuwe-website-8

Aan de slag met het aanleggen van de graszoden? Leid alles in groene banen met behulp van deze drie stappen: 

 1. Een graszode is iets dat leeft, daarom is het belangrijk dat deze gelegd wordt op een voedingsrijke bodem. Op deze manier hechten de wortels sneller aan de ondergrond. Breng een halve dosering Gazon-AZ aan onder de graszoden en strooi de andere helft er na het leggen overheen.
 2. Leg de graszoden binnen 24 uur na aanschaf. Anders gaan de zoden verdrogen en gaat de kwaliteit van het gras achteruit. Leg de grasmatten goed tegen elkaar aan. Druk de zoden vervolgens voorzichtig aan zodat ze voldoende contact met de bodem maken.  
  Tip: Strooi wat GazonGrond langs de randen van de zoden. Door deze vruchtbare grond groeien de randen snel tegen elkaar aan. Zo vormt er een naadloze grasmat.
 3. Zo, de graszoden liggen. Strooi de tweede helft Gazon-AZ over het gras, dit zorgt de komende periode voor de juiste voeding. Ga de weken daarop voorzichtig met jouw gras om. De wortels zijn namelijk erg fragiel en nog niet gehecht aan de ondergrond.

  Betreed het nieuwe gazon zo min mogelijk, dit brengt alleen maar extra schade aan. Geef als het niet regelmatig regent water. Zo voorkom je dat de zoden verdrogen. De wortels zijn immers nog niet goed gehecht aan de grond. Daardoor kunnen ze aan het begin niet zo goed water uit de bodem halen. Kortom: in het begin hebben ze gewoon wat hulp van jou nodig.
lawn_problems_empty spots-1

4-stappenplan voor een groen gazon

Bij het onderhoud van je gazon zijn vier stappen belangrijk: verticuteren, inzaaien, kalk strooien en bemesten.

Bekijk het stappenplan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief! Ontvang tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Voeg je bij onze groeiende community van 10.000 bewuste tuinliefhebbers.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.