Gazon aanleggen?

Alles wat je moet weten

Vaak wordt gedacht dat een gazon aanleggen moeilijk is, maar niets is minder waar. Het is belangrijk dat je de tijd neemt en goed weet wat je moet doen. Een gazon kun je op verschillende manieren aanleggen. We vertellen je graag alle tips & tricks over het aanleggen van een gazon.

Gazon aanleggen

Gazon aanleggen: wat wil je weten?

landscapers-gardener-with-sowing-lawn-grass-seeds-2000px

Informatie

Aanleggen met graszaad

De goedkoopste en makkelijkste manier om een gazon aan te leggen.

Lees alles over graszaaien
grass_turf

Informatie

Aanleggen met graszoden

De snelste manier om een groen, dicht gazon aan te leggen.

Leer alles over graszoden
Fertilizing

Informatie

Stappenplan: zo leg je een gazon aan

Bekijk ons stappenplan en leg je eigen gazon aan.

Bekijk het stappenplan

Klaar om een

diepgroen gazon aan te leggen?

Een gazon,wat is dat eigenlijk?

Laten we starten bij het begin, want wat is eigenlijk een gazon? Een gazon is een veld met kort gemaaid gras. Meestal gelegen bij een huis of gebouw. In tegenstelling tot een regulier grasveld, wordt een gazon goed onderhouden. Door het bijvoorbeeld goed te bemesten en regelmatig te maaien.
 
Leuk weetje: de kunst van het aanleggen van een gazon is oorspronkelijk ontstaan in Engeland. Graslanden werden kort gehouden door er een grote kudde schapen los te laten. De dieren zorgden voor een verzorgd grasveld door te grazen, het aan te stampen en te bemesten.

Spring snel naar:

gazon-nieuwe-website-2

Waarom een gazon aanleggen?

Een gazon in de tuin is een goede manier om een stukje natuur naar je eigen tuin te halen. Je kan er heerlijk op genieten in de zon. Ook is het een fijne plek voor kinderen of dieren om op te spelen. Wist je trouwens dat het merendeel van de mensen het over één ding zeker is: de geur van vers gemaaid gras is één van de lekkerste geuren. Alleen daarom wil je natuurlijk al gras in de tuin.

Ook bedankt de natuur je voor het aanleggen van een gazon. Een gazon neemt namelijk flink wat koolstofdioxide op uit de lucht. Hoe meer gazon, hoe meer CO2. Net als alle planten geeft gras je daar iets dierbaars voor terug: zuurstof. Ook kan het regenwater beter de grond inlopen. Het hebben van een gazon is dus super goed voor het milieu.

Hoe leg ik een gazon aan?

Wil je aan de slag gaan met het aanleggen van een gazon? Dit kan op diverse manieren:

  1. Wil je snel resultaat? Kies dan voor graszoden. Drie weken na het leggen beschik je al over een mooie, dichte grasmat
  2. Wil je een sterk en vitaal grasveld dat lang mee kan? Zaai dan zelf een grasmat in door graszaad te gebruiken. Het is een stuk beter te betalen en je hebt er langer plezier van doordat het gras jonger is dan het gras in kant en klare zoden
  3. Eigenlijk telt het niet, maar we willen het toch benoemen: kunstgras. Het is natuurlijk geen gazon want deze bestaat altijd uit écht gras. Toch heeft kunstgras de laatste jaren een flinke opmars gemaakt. Kunstgras is vooral populair door het gemak aan onderhoud, maar is daarentegen wel erg prijzig. Ook is kunstgras belastend voor het milieu en vervuilend voor de bodem. Kies daarom liever voor echt gras.

 

Weetje: Gras is oud, heel oud.

Er is gras gevonden dat 200.000 jaar oud is, dit maakt het een van de oudst levende organismen die de mensheid ooit heeft ontdekt.

Waar moet ik rekening mee houden bij het aanleggen van een gazon?

Het is onwijs belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt op de komst van een gazon. Natuurlijk heb je een stukje grond nodig, maar daarnaast zijn er nog een paar stappen die je moet doorlopen voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van een gazon:

Controleer de zuurgraad
Zorg dat je bodem in goede conditie is. Check of de bodem de juiste zuurgraad heeft door middel van een bodemtest. De zuurgraad moet zo tussen de 6 en 6,5 pH liggen. Is jouw bodem tè zuur? Bekalk de bodem dan eerst.
Haal onkruid weg
Vaarwel onkruid! Haal al het onkruid uit de grond. Spit daarnaast de grond ook goed om. Je begint zo met een frisse start.
Maak de bodem vlak
Egaliseer de bodem vervolgens. Stamp de grond goed stevig aan of gebruik een wals voor deze klus.
Harken
Hark de toplaag vervolgens lichtjes los. Et voilà! Je bodem is klaar voor een gazon.

Het verschil tussen graszaad en graszoden

Wil jij een compleet nieuw gazon aanleggen? Dan kan dit op twee manieren. Maak gebruik van graszoden of zaai een compleet nieuw gazon in. Het inzaaien van een gazon heeft belangrijke voordelen; het is goedkoper en makkelijker dan graszoden leggen. Ook gaat een vers ingezaaid gazon langer mee doordat het gras jonger is. Graszoden gebruik je juist voor de snelheid en het gemak.

Heb je een groot gazon? Dan is dit laatste weer efficiënter dan zelf zaaien. Iets om dus rekening mee te houden.

Gazon aanleggen met graszaad

lawn_problems_empty spots-4

Heb je gekozen om jouw gazon aan te leggen met graszaad? Zo ga je aan de slag:

  • Verdeel het graszaad in twee gelijke delen. Zaai één deel van de zaden in de lengte en het andere deel in de breedte van het oppervlak. Breng meer stevigheid aan de randen aan door hier wat extra graszaad te zaaien.
  • Hark het graszaad vervolgens voorzichtig in. Ook niet te diep, anders ontkiemt het graszaad slecht.
  • Daarna kun je het graszaad lichtjes aandrukken. Doe dit door over je nieuw gezaaide gazon heen te lopen, doe dit met beleid!

Gazon aanleggen met graszoden

gazon-nieuwe-website-8

Aan de slag met het aanleggen van de graszoden? Leid alles in groene banen met behulp van deze drie stappen: 

  1. Een graszode is iets dat leeft, daarom is het belangrijk dat deze gelegd wordt op een voedingsrijke bodem. Op deze manier hechten de wortels sneller aan de ondergrond. Gebruik hier een organische meststof voor.
  2. Leg de graszoden binnen 24 uur na aanschaf. Anders gaat de kwaliteit van het gras drastisch achteruit. Leg de grasmatten goed tegen elkaar aan. Wals of stamp de zoden vervolgens voorzichtig aan zodat ze voldoende contact met de bodem maken.  
  3. Zo, de graszoden liggen. Ga de weken daarop voorzichtig met jouw gras om. De wortels zijn namelijk erg fragiel en nog niet gehecht aan de ondergrond. Betreed het nieuwe gazon zo min mogelijk, dit brengt alleen maar extra schade aan.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Grasmaaien

Het grootste werk is gedaan, je gazon ligt er over een tijdje super strak bij. Om het zo te houden is het natuurlijk belangrijk dat je jouw gazon ook goed onderhoudt. Daar hebben we een handig stappenplan voor gemaakt. Zo lees je in vier stappen hoe je jouw gazon optimaal kan verzorgen. Gazon blij, jij blij.

Een goed begin van je gazon met de producten van ECOstyle

Direct aan de slag met je gazon

Gazon-AZ

Gazon-AZ

Gazon-AZ geeft een diepgroen en blijvend mosvrij gazon. ...

vanaf € 11.49

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Gazon 4-in-1 herstelt snel en optimaal kale plekken in het ...

vanaf € 10.99

Gazon Grond 30 ltr

Gazon Grond 30 ltr

Hoogwaardige grondverbeteraar, verrijkt is met ...

€ 9.49

Gazon-AZ Najaar

Gazon-AZ Najaar

Deze meststof is rijk aan kalium voor extra bescherming ...

vanaf € 11.49

Gazon Gemak 750 g

Gazon Gemak 750 g

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 7.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.