Bodemdieren: de helden van de tuin | ECOstyle - Duurzaam tuinieren
Een blad voor de grond

Een blad voor de grond

In de herfst maakt een boom zich klaar voor de winter. Ze gaan in rust en gaan steeds minder hard groeien. Voordat de vorst begint, laat de boom zijn blaadjes vallen. Maar wist je dat deze bladeren op de grond een onwijs nuttige functie hebben voor de natuur en jouw tuin?

Gure herfstwind op komst

De herfst staat om de hoek... De bomen gaan langzaamaan in winterslaap. Dit betekent dat de wortels minder water opnemen. Hierdoor heeft de boom té weinig water om alle blaadjes van vocht te voorzien. Het gevolg? Het blad aan de boom droogt uit. De koude wind en regen in de herfst geven de bladeren het laatste zetje om naar beneden te vallen. 

Eenmaal op de grond heeft dit blad een super nuttige functie. De bladeren zorgen namelijk voor een extra beschermlaag op de grond, waardoor de grond minder snel bevriest. Daarnaast dienen bladeren ook als plantenvoeding wanneer deze door micro-organismen worden gecomposteerd, maar ook gebruiken verschillende dieren het als schuilplaats. Kortom: alles in de natuur heeft een functie. Die blaadjes op de grond zijn dus alleen maar ontzettend nuttig! Laat ze dus lekker liggen.

Zachte landing?

Het blad dat je laat liggen, zorgt voor een super nuttig compostlaagje in je tuin. Maar niet alle bladsoorten composteren even snel. Heb je blad op het gazon? Gebruik dan onze Gazon-AZ+ Najaar, de meststof bevat diverse micro-organismen waardoor blad binnen een paar dagen wordt gecomposteerd. Ook geeft het jouw gazon een flinke winterboost.

Heb je liever geen blad op het gazon? Geen probleem, maar gooi het niet weg! Leg het blad dan in de border of plantenbakken neer, dan gaan diverse beestjes aan de slag om het om te zetten in compost. Afgevallen blad brengt namelijk een hoop leven in de tuin. Kijk maar eens goed op een plek waar een hoopje blad ligt. Je komt pissebedden, duizendpoten, wormen, mieren en kevers tegen onder het blad. Insecten houden zich graag schuil op deze warme, vochtige plekken. Maar ook gebruiken ze het blad als voedingstoffen en werken ze het om tot compost. Hier smullen de planten en bomen weer van. Kortom: blad in de tuin zorgt voor meer biodiversiteit. 

Benieuwd wat deze beestjes onder het blad allemaal uitspoken? En welke beestjes er allemaal onder onze voeten leven? Laten we snel ondergronds gaan! Dan stellen we ze graag aan je voor.

Bodemdieren 🪱

De regenworm

Grote kans dat je ze wel eens bent tegengekomen tijdens het tuinieren... Ze zien er misschien wat kaal en glibberig uit. Maar ze zijn ontzettend nuttig voor jouw tuin! Daar woelen ze de tuin om waardoor de grond lekker luchtig wordt. Maar ook zorgen ze voor het afbreken van organisch materiaal, zoals afgevallen bladeren. Hierdoor komen er voedingsstoffen vrij in de grond. Dit maakt regenwormen ontzettend belangrijk voor de vruchtbaarheid van de bodem en voor plantengroei.

De duizendpoot

Duizendpoten zijn aardkruipers die onder de grond leven. Maar ook houden ze zich graag verscholen tussen blaadjes en onder stenen. Op het menu van de duizendpoot staan verschillende aan planten knagende bodemdiertjes, die hij met zijn gifkaken vangt en verdooft. Duizendpoten hebben geen ogen, maar ze gebruiken hun tastzintuigen om beweging, vocht en licht te voelen. Oh en wist je dat ze helemaal geen duizend poten hebben? Het zijn er ‘slechts’ 49 tot 587. Voor een diertje van 3 tot 5 centimeter zijn dat er toch redelijk veel.

De pissebed

Pissebedden zijn cruciale dieren voor de bodem. Ze zien er misschien niet heel knuffelbaar uit, maar ze zijn onmisbaar voor de natuur. Dit nuttige beestje stamt uit de prehistorie en recyclet plantaardig materiaal alsof het niets is. Ze helpen mee met het opruimen van dode plantenresten, rottend hout en bladeren. Dit peuzelen ze lekker op en poepen het dan weer uit. Hun uitwerpselen zitten vol met goede voedingsstoffen voor de bodem. Pissebedden spelen een belangrijke rol in de natuur bij het vormen van de humuslaag van de grond.

De mol

Een mol ziet maar slecht met zijn kleine oogjes. Hoe hij ondergronds dan zijn weg vindt?  Dat doet de mol vooral met zijn gevoelige snorharen en met de tastzenuwen op neus en staart. Nog iets slims aan de mol: de haren in de vacht kunnen naar voren en naar achteren klappen. Zo blijft de mol niet steken als hij achteruit door een gang gaat en blijft de vacht mooi schoon! Mollen zijn ontzettend handig en houden je tuingrond gezond.  Ondergronds woelen ze de grond namelijk lekker om, dat is alleen maar goed voor de afwatering. Maar ook helpt het bijna blinde beestje je maar wat graag bij het in toom houden van plagen: een mol smult het liefst van emelten, wormen en aardrupsen. 

De aaltjes

Aaltjes zijn met miljoenen onder onze voeten. Maar met het blote oog zijn ze niet te zien. De nematoden, ook wel bekend als aaltjes, zitten werkelijk overal in de bodem. Het zijn doorzichtige, draadachtige organismen. Sommige soorten voeden zich met bacteriën, algen of schimmels. Hierdoor hebben ze een belangrijke rol in het afbraakproces van plantenresten onder de grond.

Maar ook zijn er aaltjes die parasitair zijn. Bekend is bijvoorbeeld het aardappel cystenaaltje, deze veroorzaakt de plantenziekte aardappelmoeheid. Andere nematoden onderdrukken juist insecten door het als broedkamer te gebruiken. Zo gebruik je aaltjes om bijvoorbeeld engerlingen en emelten te bestrijden.

De schimmels

Schimmels zijn al miljarden jaren oud. Ze waren één van de eerste organismen die het vaste land koloniseerden. Maar we weten eigenlijk maar weinig over dit organisme dat al zo lang bestaat.

Schimmels leveren een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de bodem. Ze breken dood plantaardig en dierlijk materiaal af en zetten deze om in stoffen die planten nodig hebben.

Schimmels vormen sporen of schimmeldraden om zich zo te vermeerderen. Sommige schimmels leven in symbiose met bepaalde planten. Zo kunnen planten in moeilijke omstandigheden overleven. Maar ook zijn schimmels essentieel voor de communicatie tussen planten en voor de herverdeling van voedingsstoffen. Niet gek dus, die schimmels. 

Ontmoet ook de andere helden van de bodem
  • Held #1 De egel
  • slakken bestrijden
    Held #2 De slak
  • Held #3 De merel
  • Held #4 De oorworm
  • Held #5 Mijten
  • Held #6 De kleine watersalamander

Van blad tot compost

Met behulp van al die nuttige beestjes en organismen ondergronds wordt het blad in korte tijd omgezet in waardevolle plantenvoeding en bodemverbeteraar. Help de natuur een handje met Gazon-AZ+ Najaar. Deze bevat naast voedingsstoffen ook nuttige micro-organismen, zo wordt het blad op het gazon nóg sneller omgezet in compost. Zo gaat het gazon ijzersterk de winter in.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.