Plantenbieb A-Z
Campanula
De Campanula, ook wel bekend als de klokjesbloem, geeft met zijn charmante klokvormige bloemen een vleugje elegantie aan elke tuin. Er zijn veel verschillende soorten, van lange bloemen, tot kruipende bodembedekkers die ook perfect zijn om in een pot te zetten. Ook is de klokjesbloem een belangijke bloem voor de biodiversiteit in de tuin, hij lokt veel leven naar de tuin en is daarnaast een waardplant voor de klokjesbij. Deze wilde bij kan niet overleven zonder deze plant. Tijd om meer over de campanula te leren!
De campanla in het kort
Bloeiperiode
Mei - september
Winterhard
Ja
Standplaats
Zonnig - halfschaduw - schaduw
Biodiversiteit
Trekt bijen, vlinders en insecten aan - Waardplant voor klokjesbijen
Waterbehoefte
Droog - normaal
Type plant
Vaste plant - inheems
Alles over campanula verzorging
Oorsprong
De Campanula behoort tot de familie Campanulaceae en is afkomstig uit Europa, Noord-Amerika en Azië. Deze bloem staat bekend om zijn klokvormige bloemen die variëren in kleur, variërend van wit en blauw tot paars en roze. Dankzij zijn diversiteit is de Campanula een populaire keuze onder tuiniers over de hele wereld.
Water geven
De Campanula is een sterke plant. Ze groeit het best in een goed luchtige grond waarin water goed wordt vastgehouden maar die niet te nat is. Geef de plant vooral tijdens droge periode extra water.
Licht en standplaats
De keuze van de juiste standplaats is cruciaal voor het succes van je Campanula. Over het algemeen geeft deze plant de voorkeur aan een plek met redelijk wat zonlicht. Maar er zijn ook soorten die prima wat donkerder kunnen staan.
Voeding geven
Een evenwichtige voeding is essentieel voor de gezonde groei van je Campanula. Zo zorg je dat de plant prachtige en kleurrijke bloemen groeit. Tijdens het groeiseizoen kun je de bloem bemesten. Kies voor bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ of voor Zomerbloeiers-AZ.
Verpotten
Campanula's kunnen in de volle grond worden geplant maar ook in potten. Jonge Campanula planten moeten om de paar jaar worden verpot om gezonde groei te bevorderen. Kies een pot die iets groter is dan de huidige. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.
Ziektes
Hoewel de Campanula over het algemeen er sterk is, kan hij gevoelig zijn voor enkele ziektes, zoals meeldauw en bladluis. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de plant en verwijder regelmatig dode bladeren om potentiële problemen te minimaliseren. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven zodat deze vitaal blijft.
Campanula snoeien
Snoeien is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van de Campanula. Na de eerste bloei kun je de uitgebloeide bloemstelen terugsnoeien om een tweede bloei aan te moedigen.
Campanula soorten
De campanula familie bestaat uit wel 300 soorten klokjesbloemen. De bekendste soorten hebben we op een rijtje gezet:
- Campanula persicifolia: Lange stelen met elegante, lichtblauwe klokvormige bloemen.
- Campanula portenschlagiana: Een bodembedekkende soort met opvallende paarse bloemen, die populair is in Nederlandse tuinen.
- Campanula lactiflora: Prachtige torentjes met witte, lila of blauwe bloemen, waardoor ze ideaal zijn voor achtergrondbeplanting.
- Campanula carpatica: Laagblijvende soort met klokvormige bloemen in verschillende kleuren, zoals blauw, wit en paars.
- Campanula glomerata: Dichte clusters van violetblauwe bloemen op stevige stengels. Deze soort is zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders.
- Campanula rotundifolia: Delicate, hangende bloemen in een hemelsblauwe tint.