Coloradokevers bestrijden? Zo ga je aan de slag! | ECOstyle Coloradokevers bestrijden? Zo ga je aan de slag! | ECOstyle
Coloradokever bestrijden? Zo ga je aan de slag!

Coloradokever bestrijden? Zo ga je aan de slag!

De coloradokever is een klein, maar berucht insect dat bekend staat om zijn schade op aardappel- en tomatengewassen. Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, heeft deze kever zich over de hele wereld verspreid en wordt hij beschouwd als een plaag in de landbouw maar ook tuinen. We bespreken hoe je deze ongewenste gast kunt herkennen, voorkomen en bestrijden.

Plagen bestrijden met natuurlijke vijanden

Shop alle natuurlijke vijanden 

Shop alle natuurlijke vijanden 

Herkennen van de coloradokever

De coloradokever is een klein insect met een opvallende verschijning. Volwassen kevers zijn ongeveer 1 centimeter lang en hebben een felgekleurd uiterlijk. Ze hebben een oranjegele tot lichtgroene kleur met zwarte strepen op hun dekschilden en zwarte stippen op hun kop en lichaam. De larven zijn roodachtig oranje met zwarte koppen en hebben een opvallend gestreept patroon op hun lichaam. De eitjes van de coloradokever zijn ovaal van vorm en oranjegeel van kleur.

Veelgestelde vragen over de coloradokever 🪲

Wat is het nut van de coloradokever?

Hoewel de coloradokever geen gespecialiseerde bestuiver is zoals bijen of vlinders, kunnen ze toch een rol spelen in de bestuiving van planten in bepaalde omstandigheden. Blijkt dat coloradokevers ook pollen kunnen overbrengen van planten die in hun omgeving groeien, zoals aardappelen, tomaten, aubergines en paprika's, maar ook van wilde plantensoorten. Dit kan helpen bij de voortplanting van deze plantensoorten en het vergroten van de genetische diversiteit, wat belangrijk is voor de gezondheid en veerkracht van plantenpopulaties.

Daarnaast kunnen coloradokevers ook een rol spelen als bestuivers in gebieden waar andere bestuivers minder actief zijn, bijvoorbeeld in hooggelegen gebieden waar de omstandigheden moeilijker zijn voor bijen of vlinders. Omdat de kevers zich aan verschillende omgevingen kunnen aanpassen, kunnen ze bijdragen aan de bestuiving van planten in dergelijke omstandigheden.

Het potentiële nut van de coloradokever als bestuiver benadrukt het belang van een goed ecosystemen. Hoewel de coloradokever vooral bekend staat als een plaaginsect vanwege de vraatschade aan gewassen, heeft elk dier een functie. Het behouden van een evenwichtige populatie van insecten, inclusief de coloradokever, kan bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en de veerkracht van ecosystemen.

Hoe kan ik coloradokevers in de tuin voorkomen?

Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de coloradokever in de tuin te voorkomen. Hier zijn enkele tips die je kan volgen:

  1. Gebruik resistente rassen: Er zijn bepaalde aardappel- en tomatenrassen die resistent zijn tegen de coloradokever. Door deze rassen te planten, kun je de kans op een besmetting verminderen.
  2. Ruim tuinafval op: Coloradokevers overwinteren in de grond en in tuinafval. Ruim daarom tuinafval, zoals bladeren en plantenresten, op om de kevers te ontmoedigen om in jouw tuin te overwinteren.
  3. Houd je tuin schoon: Houd je tuin schoon en goed onderhouden. Verwijder regelmatig onkruid en verwelkte planten, omdat deze aantrekkelijk kunnen zijn voor coloradokevers.
  4. Monitor je gewassen: Houd je gewassen regelmatig in de gaten en controleer op tekenen van coloradokever besmetting, zoals kevers, larven of eitjes op de bladeren. Hoe eerder je een besmetting opmerkt, hoe makkelijker het is om ermee om te gaan.

Hoe kan ik coloradokevers bestrijden?

Als je toch te maken krijgt met een plaag van de coloradokever in je tuin, dan zijn er verschillende bestrijdingsmaatregelen die je kunt nemen:

  1. Handmatig verwijderen: Controleer regelmatig je planten op de aanwezigheid van coloradokevers, larven en eitjes. Je kunt ze handmatig verwijderen en vernietigen door ze in een emmer met zeepsop te laten vallen. Zorg ervoor dat je ook de eitjes verwijdert, omdat deze de volgende generatie kevers kunnen voortbrengen.
  2. Gebruik natuurlijke vijanden: Introduceer natuurlijke vijanden, zoals bepaalde aaltjes of sluipwespen of lieveheersbeestjes, die de kevers en larven kunnen opeten. Wees er op tijd bij, de plaag kan namelijk snel uit de hand lopen en daarnaast overwinteren de kevers. Dit maakt de kans groot dat je een aantal jaren op rij last houdt van het insect.

De coloradokever als plaag in de tuin

De coloradokever kan in de tuin een ernstige plaag vormen, vooral als je aardappelen of tomaten teelt. Deze kevers en hun larven kunnen grote schade aanrichten aan de gewassen door de bladeren aan te vreten. De coloradokever groeit snel uit tot plaag, per jaar leggen de kevers namelijk wel 800 eitjes!

De larven zijn vaak nog destructiever dan de volwassen kevers, omdat ze meer eten en zich sneller voortplanten. Ze kunnen de bladeren van de planten volledig kaalvreten, wat kan leiden tot verminderde opbrengst en zelfs tot de dood van de planten.

Last van de coloradokever

De coloradokever kan dus snel een ernstige plaag vormen in de tuin, vooral als je aardappelen of tomaten teelt. Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van de coloradokever. Door preventieve maatregelen te nemen voorkom je grotere problemen. Als je toch te maken krijgt met coloradokevers, zijn er verschillende manieren om aan de slag te gaan. Met de juiste aanpak en inzet kun je de coloradokever in je tuin onder controle houden en je gewassen beschermen tegen deze vervelende plaag.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift