Engerlingen bestrijden in het gazon: lees onze tips | ECOstyle
Engerlingen bestrijden in het gazon? Zo kom je er van af!

Engerlingen bestrijden in het gazon? Zo kom je er van af!

Op het ene moment ziet je gazon er prachtig groen en gezond uitziet, maar na verloop van tijd merk je gele plekken op. Ook neemt het aantal vogels dat in het gazon pikt toe. De kans is dan groot dat je engerlingen in het gazon hebt. We vertellen je hoe je deze schadelijke larven kunt herkennen en hoe je engerlingen het best kan bestrijden.

Gazon onderhouden met ECOstyle

Shop alles voor gazon 

Shop alles voor gazon 

Last van engerlingen in gras?

Bruine plekken in het gazon en een makkelijk los te trekken grasmat? Dan heb je waarschijnlijk last van engerlingen. Engerlingen zijn de larven van verschillende kevers, zoals de mei-, juni- en rozenkever. Ze brengen grote schade in het gazon, daarom is het belangrijk ze op tijd te bestrijden. 

Engerlingen en emelten in gazon herkennen 💡

Vaak heerst er verwarring tussen engerlingen en emelten, aangezien beide insecten aanzienlijke schade aanrichten aan het gazon. Het schadebeeld van deze plaaginsecten vertoont dan ook veel overeenkomsten.

Emelten leven in de bovenste laag van het gras en voeden zich zowel met de wortels als het grasplantje zelf. Dit resulteert in bruine, voornamelijk ronde kale plekken in het gazon. Je herkent het insect ook goed aan zijn uiterlijk. Emelten hebben een lang, dik, grijsbruin lijf met aan de voorkant een soort van zuignap. Ze hebben geen poten. De beste omschrijving van de emelt is een kruising tussen een worm en een rups.

Engerlingen daarentegen bevinden zich dieper in de bodem en voeden zich ondergronds met de wortels. Dit veroorzaakt onregelmatige dorre plekken en losliggend gras. Engerlingen herken je goed aan een aantal kenmerken. Ze hebben een rupsachtig lichaam, met een duidelijke c-vorm. De engerling heeft een roodbruine kop en het lijf is geelwit van kleur, maar kan ook donker gekleurd zijn. Kenmerkend zijn de 6 poten achter de kop.

Veelgestelde vragen over engerlingen

Wat is de schade van engerlingen?

Engerlingen zorgen voor veel schade in het gazon en kunnen het grasplantje volledig doen afsterven. Dit kan leiden tot grote kale plekken in het gazon en een slechte uitstraling van de tuin. Engerlingen vreten namelijk aan de wortels van het gras, waardoor het grasplantje geen voedingsstoffen en water meer kan opnemen uit de bodem. Het gras verzwakt hierdoor en kan uiteindelijk afsterven. Doordat het gras geen wortels meer heeft komt het gras los te liggen. Dit zorgt voor een lelijk aanzicht.

Hoe engerlingen bestrijden?

Helaas gaan engerlingen niet vanzelf weg. Engerlingen bestrijden doe je met aaltjes, de natuurlijke vijand van deze plaag. 

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die in de grond leven. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan. Aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de engerlingen binnen een paar dagen dood gaan. Zo lang er engerlingen zijn, blijven er ook aaltjes.

Om een grotere plaag van engerlingen te voorkomen, is het van belang om ze dus tijdig te bestrijden.  Aangezien engerlingen een meerjarige cyclus hebben van twee tot vijf jaar, afhankelijk van de keversoort, kan het zijn dat je meerdere jaren last hebt als je niets doet. Daarom is het raadzaam om meerdere jaren aaltjes in te zetten om van deze plaag af te komen. Let er ook op dat de rozenkevers geen nieuwe eitjes leggen, anders begint het probleem weer opnieuw. 

Hoe kan ik de rozenkever herkennen?

De meeste engerlingen zijn de larven van de rozenkever. De rozenkever is een veelvoorkomende soort kever waarvan de larven, de engerlingen, veel schade aanrichten aan het gazon. Om een plaag engerlingen te voorkomen, is het belangrijk om deze kever goed te herkennen.

Hoe zien rozenkevers eruit?

De rozenkever is een vrij grote kever van zo'n 2 tot 2,5 cm lang, met een bronskleurige of groenachtige glans op het schild. De antennes zijn kort en knotsvormig en de poten zijn krachtig en geschikt om te graven. De kevers komen vooral voor in de maanden mei en juni en zijn dan vooral 's avonds en 's nachts actief.

Hoe engerlingen voorkomen?

Door de vlucht van de rozenkever, wiens larven engerlingen zijn, goed te monitoren voorkom je veel problemen. Tijdens de vlucht worden de eitjes gelegd. Vang ze met Rozenkeverval. Dan weet je dat er eitjes zijn gelegd en moet je 6 weken later aaltjes inzetten. 

De gevangen vrouwtjes kunnen geen eitjes meer leggen waardoor er dus minder engerlingen opduiken. Hang de val in de tweede helft van april op. De lokstof werkt minimaal 6 weken, lang genoeg voor bestrijding tijdens de hele vluchtperiode van de rozenkever.

Kale plekken in gazon door engerlingen

De grootste schade ontstaat in juli tot en met september. Door het afvreten van de wortels kan de (gras)plant geen water en voedingsmiddelen meer opnemen. Hierdoor is de plant vatbaar voor ziekten en schimmels en ontstaan er bruine plekken.

De engerlingen zorgt dus dat het gras afsterft, waardoor er kale, dode plekken ontstaan. Maar ook zijn mollen, vogels en andere dieren dol op engerlingen, waardoor dit ook weer extra schade veroorzaakt. Zij pikken namelijk in het gras en halen soms het hele gazon overhoop opzoek naar engerlingen. 

Schade van engerlingen in gazon herstellen 🌱

Is je gazon aangetast door engerlingen? Helaas herstelt het gras zich niet vanzelf. Met de juiste voeding en verzorging hebben plagen en ziekten minder kans om toe te slaan, zorg dus dat je regelmatig bemest met Gazon-AZ+. Zaai kale plekken in met Graszaad-Herstel of gebruik SowEazy bij grotere plekken. Zo geniet je snel van een groen tapijt.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.