Rozenkever en engerlingen bestrijden doe je zo | ECOstyle Rozenkever en engerlingen bestrijden doe je zo | ECOstyle
De rozenkever, hoe herkennen en bestrijden?

De rozenkever, hoe herkennen en bestrijden?

Rozenkevers zijn kleine insecten die grote schade kunnen aanrichten aan bloemen en planten. Dit maakt dat veel tuiniers ze liever niet in de tuin hebben. Laten we dieper in de wereld van de rozenkever duiken en effectieve manieren bespreken om ze te bestrijden.

Rozenkever bestrijden met ECOstyle

Shop alle aaltjes 

Shop alle aaltjes 

Wat is een rozenkever?

In heel Nederland komt de rozenkever voor, van bosranden tot tuinen en boomgaarden. De kevers staan ook bekend als de johanneskever of het tuinkevertjes. De kever komt tussen mei en juni tevoorschijn en heeft een grootte van ongeveer 8 tot 12 millimeter. De kevers hebben roodbruine dekschilden die de vleugels beschermen. De halsschild en kop hebben een groenzwarte kleur. Een opvallend kenmerk van deze kever is de aanwezigheid van lange haren op de poten en soms ook op de dekschilden.

Veelgestelde vragen over rozenkevers 🪲

Wat is de levenscyclus van de rozenkever?

De levenscyclus van de rozenkever kent vier hoofdfasen: ei, larve, pop en volwassen kever. Het begint wanneer volwassen kevers in de zomer uit de grond komen en hun eieren leggen in de buurt van graswortels. De eieren komen na ongeveer twee weken uit, waarna de larven beginnen met het voeden van de wortels van gras en andere planten. Deze larvale fase duurt ongeveer een jaar, waarbij de larven zich ontwikkelen en groeien.

De larven van de rozenkever, ook wel engerlingen genoemd, zijn wit van kleur met een C-vormig lichaam. Ze voeden zich voornamelijk met de wortels van gras en andere planten. De fase van larve tot kever kan tot wel drie jaar duren, afhankelijk van de omstandigheden. Na deze periode verpoppen de larven zich in de grond, waar ze zich ontwikkelen tot volwassen kevers. De nieuwe generatie kevers verschijnt dan in de zomer van het volgende jaar. De volwassen rozenkevers voeden zich met het gebladerte van verschillende planten, maar hebben een bijzondere voorkeur voor bloemen zoals rozen, hibiscus en druivenbladeren.

Waarom waarom zorgen rozenkevers voor overlast?

De rozenkever kan behoorlijk vervelend zijn, vooral vanwege zijn larven. Deze larven kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan gazons en planten doordat ze zich voeden met de wortels. Hierdoor ontstaan gele, verdorde plekken in het gazon en verzwakken de planten. Hierdoor wordt het gras extra vatbaar voor ziekten en plagen.

Daarnaast kunnen de kevers zelf ook schade toebrengen. De kevers zijn nachtdieren en voeden zich met de bladeren door er vanaf de rand ronde happen uit te nemen. Ook eten de rozenkevers vruchten of bloemknoppen. Hoewel dit voor weinig problemen zorgt kan het wel het aanblik van sierplanten en struiken verminderen.

Wat is het nut van de rozenkever?

Hoewel rozenkevers soms als hinderlijk worden ervaren, is het belangrijk om te realiseren dat ze een waardevolle rol spelen in het bevorderen van biodiversiteit. Als er geen sprake is van overlast door deze kevers, is het niet nodig om ze te bestrijden. Rozenkevers vormen namelijk een belangrijke voedselbron voor diverse dieren, zoals vogels, egels en reptielen. Het is dus gunstig om andere dieren naar je tuin te lokken door voldoende nestelplekken en voedsel aan te bieden, zodat de populatie van rozenkevers niet ongecontroleerd toeneemt en problematisch wordt. Een goed uitgebalanceerd ecosysteem kan helpen om de aanwezigheid van rozenkevers in evenwicht te houden zonder dat ze een plaag vormen.

Rozenkever bestrijden: zo kom je er vanaf

Er zijn verschillende manieren om rozenkevers effectief te bestrijden:

  1. Monitoring: Het is belangrijk om regelmatig je tuin te inspecteren op tekenen van rozenkevers en hun larven. Let vooral op kale plekken in het gazon, waar je de grond kunt controleren. Door dit regelmatig te doen, kun je de omvang van de plaag beperken en op tijd de juiste maatregelen nemen. Hang daarnaast vroeg in het seizoen een Trechterval Rozenkever op, dan weet je precies of er rozenkevers in de tuin zitten en kun je de larven op tijd bestrijden.
  2. Handmatig verwijderen: Als je slechts enkele rozenkevers ziet, kun je ze handmatig verzamelen en verwijderen. 
  3. Natuurlijke vijanden aantrekken: Moedig natuurlijke vijanden van de rozenkever aan, zoals vogels, egels en padden. Door voor een goede biodiversiteit in de tuin te zorgen heeft de kever minder kans om tot een plaag uit te groeien.
  4. Voorkom engerlingen: Gebruik de natuurlijke vijanden van de engerlingen om te voorkomen dat ze schade aanrichten en uitgroeien tot kevers. Zet hiervoor speciale aaltjes tegen engerlingen in. 
  5. Onderhoud van het gazon: Zorg voor een gezond gazon door regelmatig te maaien, te beluchten en te bemesten met Gazon-AZ+. Een gezond gazon kan beter omgaan met de aanwezigheid van engerlingen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.