Gazon aanleggen doe je zo | ECOstyle - duurzaam tuinieren 🌱 Gazon aanleggen doe je zo | ECOstyle - duurzaam tuinieren 🌱
Zelf een gazon aanleggen? Zo ga je aan de slag

Zelf een gazon aanleggen? Zo ga je aan de slag

Vaak wordt gedacht dat een gazon aanleggen moeilijk is, maar dat valt reuze mee. Het is belangrijk dat je de tijd neemt en goed weet wat je moet doen. Een gazon kun je op verschillende manieren aanleggen. We delen graag ons beste advies zodat je zelf een gazon kunt aanleggen.

Gazon aanleggen met ECOstyle

Shop alle graszaden 

Shop alle graszaden 

Wat is een gazon? 🌱

Laten we starten bij het begin, want wat is een gazon eigenlijk? Een gazon is een veld met kort gemaaid gras. Meestal gelegen bij een huis of gebouw. Een gazon wordt vaak goed onderhouden. Door het bijvoorbeeld goed te bemesten en regelmatig te maaien.

Leuk weetje: de kunst van het aanleggen van een gazon is oorspronkelijk ontstaan in Engeland. Graslanden werden kort gehouden door er een grote kudde schapen los te laten. De dieren zorgden voor een verzorgd grasveld door hierop te grazen, het aan te stampen en te bemesten.

Veelgestelde vragen over gazon aanleg

Wat is een gazon aanleggen?

Een gazon is een goede manier om een stukje natuur naar je eigen tuin te halen. Je kunt er heerlijk op genieten in de zon. Ook is het een fijne plek voor kinderen of dieren om op te spelen.

Wist je trouwens dat het merendeel van de mensen het over één ding eens is: vers gemaaid gras geeft één van de lekkerste geuren die er zijn. Alleen dáárom wil je natuurlijk al gras in de tuin.

Ook bedankt de natuur je voor het aanleggen van een gazon. Hoe meer gras er groeit, hoe meer CO2 er uit de lucht wordt gehaald. Vervolgens krijgen we daar weer zuurstof voor terug. Een mooie natuurlijke kringloop.

Dus: hoe meer gras, hoe minder CO2 in de lucht. Ook kan regenwater in een gazon beter de grond inlopen. Het hebben van een gazon is dus super goed voor het milieu.

Hoe leg ik een gazon aan?

Wil je aan de slag gaan met het aanleggen van een gazon? Dit kan op diverse manieren:

  1. Wil je snel resultaat? Kies dan voor graszoden. Na het leggen van de zoden heb je direct een gazon. In het begin moet je er wel even voorzichtig mee om gaan, maar voor het oog is er direct een mooi groen tapijt.
  2. Wil je een gazon aanleggen met graszaad. Zaai dan zelf een grasmat in door graszaad te gebruiken. Dat is een stuk beter te betalen. Het graszaad ontkiemt snel als het niet te koud is.
  3. Eigenlijk telt het niet, maar we willen het toch benoemen: kunstgras. Het is natuurlijk geen gazon want deze bestaat altijd uit écht gras. Kunstgras is vooral populair door het gemak aan onderhoud, maar is daarentegen wel prijzig. Ook is kunstgras erg belastend voor het milieu en vervuilend voor de bodem. Kies daarom liever voor echt gras, zo heb je een stukje natuur dicht bij huis.

Waar moet ik rekening mee houden?

Het is onwijs belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt op de komst van een gazon. Natuurlijk heb je een stukje grond nodig, maar daarnaast zijn er nog een paar stappen die je moet doorlopen voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van een gazon:

  • Controleer de zuurgraad: Zorg dat je bodem in goede conditie is. Check of de bodem de juiste zuurgraad heeft door middel van een bodemtest. De zuurgraad moet zo tussen de 6 en 6,5 pH liggen. Is jouw bodem tè zuur? Bekalk de bodem dan eerst.
  • Haal onkruid weg: Vaarwel onkruid! Haal al het onkruid uit de grond. Woel daarnaast de grond ook goed om. Je begint zo met een frisse start.
  • Check de ondergrond: Heb je een klei- of zandgrond? Op kleigrond blijft water lang staan. Wortels hebben daardoor meer moeite om door de vaste structuur heen te groeien. Zandgrond daarentegen houdt maar moeilijk water en voeding vast, waardoor gras vatbaarder is voor mos. Daardoor groeit het minder sterk en is het vatbaarder voor weersomstandigheden zoals droogte.
    Voor beiden geldt: verbeter de structuur met GazonGrond. Dit geeft je gras een goede basis. Woel de grond lichtjes door de toplaag heen. Je gras zal je heel dankbaar zijn en een betere groei laten zien.
  • Zorg voor een goede ondergrond: Egaliseer de bodem vervolgens. Stamp de grond goed stevig aan of gebruik een wals voor deze klus. Hark de toplaag vervolgens lichtjes los. Et voilà! Je bodem is klaar voor een gazon.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Het grootste werk is gedaan, je gazon ligt er over een tijdje super strak bij. Om dat zo te houden, is het natuurlijk belangrijk dat je jouw gazon ook goed onderhoudt. Daar hebben we een handig stappenplan voor gemaakt. Zo leer je in vier stappen hoe je jouw gazon optimaal verzorgt. Gazon blij, jij blij.

Wat is het verschil tussen graszaad en graszoden?

Wil jij een compleet nieuw gazon aanleggen? Dan kan dit op twee manieren. Maak gebruik van graszoden of zaai een compleet nieuw gazon in. Het inzaaien van een gazon heeft belangrijke voordelen; het is goedkoper en makkelijker dan graszoden leggen. Graszoden gebruik je juist voor de snelheid en het gemak maar zijn weer erg belastend voor het milieu. Onze SowEazy grasmatten zijn in dit geval het perfecte alternatief: het gemak van graszoden met de kwaliteit van graszaden. 

kale plekken graszaad

Gazon aanleggen met graszaad

Heb je gekozen om jouw gazon aan te leggen met graszaad? Zo ga je aan de slag:

  1. Verdeel het graszaad in twee gelijke delen. Zaai één deel van de zaden in de lengte en het andere deel in de breedte van het oppervlak. Breng meer stevigheid aan de randen aan door hier wat extra graszaad te zaaien.
  2. Hark het graszaad vervolgens voorzichtig in. Ook niet te diep, anders ontkiemt het graszaad slecht.
  3. Daarna kun je het graszaad lichtjes aandrukken. Doe dit door over je nieuw gezaaide gazon heen te lopen, maar doe dit wel met beleid!
  4. Zorg ervoor dat het graszaad vochtig blijft totdat het ontkiemt! Ingedroogd graszaad komt namelijk niet meer tot leven. Regent het niet regelmatig? Besproei het graszaad dan om de paar dagen, daar zul je veel plezier van hebben.
gazon graszoden

Gazon aanleggen met graszoden

Aan de slag met het aanleggen van de graszoden? Leid alles in groene banen met behulp van deze drie stappen: 

  1. Een graszode is iets dat leeft, daarom is het belangrijk dat deze gelegd wordt op een voedingsrijke bodem. Op deze manier hechten de wortels sneller aan de ondergrond. Breng een halve dosering Gazon-AZ+ aan onder de graszoden en strooi de andere helft er na het leggen overheen.
  2. Leg de graszoden binnen 24 uur na aanschaf. Anders gaan de zoden verdrogen en gaat de kwaliteit van het gras achteruit. Leg de grasmatten goed tegen elkaar aan. Druk de zoden vervolgens voorzichtig aan zodat ze voldoende contact met de bodem maken. 
  3. Strooi de tweede helft Gazon-AZ+ over het gras, dit zorgt de komende periode voor de juiste voeding. Ga de weken daarop voorzichtig met jouw gras om. De wortels zijn namelijk erg fragiel en nog niet gehecht aan de ondergrond.
graszaad op rol kopen

Gazon aanleggen met grasmatten

Met de SowEazy grasmatten leg je een nieuw gazon aan in 5 simpele stappen:

  1. Spit de grond licht om en verwijder eventueel aanwezige wortels, steentjes of onkruid. Egaliseer en bevochtig de grond.
  2. Rol de grasmatten uit met het zaad naar boven. Knip de mat indien nodig bij op het juiste formaat.
  3. Bedek de mat met een laagje GazonGrond van ongeveer 1 centimeter zodat de mat niet meer zichtbaar is.
  4. Besproei elke dag, totdat het zaad ontkiemt en boven de grond komt. Zorg dat de topgrond niet uitdroogt!
  5. Het gras maaien als de sprietjes 10 - 15 centimeter hoog zijn. Geniet van een mooi, egaal gazon.

Duurzaam je gazon aanleggen

Nu we drie manieren om een gazon aan te leggen besproken hebben, vertellen we je meer over de voor- en nadelen van de verschillende opties. Bij ECOstyle vinden we duurzaam tuinieren met oog voor de natuur ontzettend belangrijk. Daarom zeggen we eerlijk dat we, ondanks het gemak en het snelle resultaat, geen fan zijn van het aanleggen van een gazon met behulp van graszoden. Voor de teelt van graszoden worden namelijk veel water, kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het groeien van de graszoden is daarmee ontzettend belastend voor het milieu. Daarnaast zijn graszoden ook nog eens behoorlijk prijzig. 

Wil je met oog en liefde voor de natuur een gazon aanleggen, ga dan voor graszaad of SowEazy grasmatten.

4-stappenplan voor een groen gazon

4-stappenplan voor een groen gazon

Bij het onderhoud van je gazon zijn vier stappen belangrijk: verticuteren, inzaaien, kalk strooien en bemesten.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.