Plantenbieb A-Z
Anders dan zijn woestijnneefjes houdt de lidcactus van een vochtige omgeving en bloeit hij zelfs in de koudere maanden. Wist je dat de lidcactus bloeit op basis van daglengte en temperatuur? Hij "weet" precies wanneer het winter wordt en begint dan zijn bloemen te ontwikkelen. Door de plant in het najaar iets koeler en donkerder te zetten, kun je de bloei zelfs stimuleren. Zo heb je zelfs met de donkere dagen nog een gezellige bloeiende kamerplant in huis.
De lidcactus in het kort
Water geven
1x per week
Standplaats
Halfschaduw - Schaduw
Verpotten
1x per jaar
Stekken
Ja, via bladstek
Giftig
Nee
Luchtzuiverend
Weinig luchtzuiverend
Alles over lidcactus verzorging 🌵
Oorsprong
De lidcactus komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Brazilië, waar hij als epifyt op de bomen groeit. Hierdoor heeft de verzorging van de lidcactus andere eisen dan die van veel andere cactussen. Hij geeft voorkeur aan een iets vochtigere omgeving en indirect zonlicht.
Water geven
De lidcactus houdt van een licht bodem, maar het is belangrijk om niet te veel water te geven. Wacht met water geven totdat de potgrond bijna droog aanvoelt. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de grond te steken. Als de grond nog vochtig is, kun je beter nog even wachten. Te veel water kan namelijk schadelijk zijn voor de plant.
Licht en standplaats
De lidcactus doet het, het beste op een koele plek in huis. Omdat hij goed tegen lagere temperaturen kan, kun je de lidcactus zodra hij volgroeid is verplaatsen. Zorg ervoor dat je lidcactus niet op een plek staat waar hij direct zonlicht ontvangt. Als je cactus knopjes begint te krijgen, is het belangrijk om hem niet meer te verplaatsen. Veranderingen in zijn omgeving kunnen de bloei belemmeren, omdat de lidcactus gevoelig is voor verplaatsing en daardoor zijn knoppen kan verliezen.
Voeding geven
Cactussen groeien van nature langzaam, waardoor ze weinig voedingsstoffen nodig hebben. In de winter is bemesting helemaal niet nodig, en ook in de herfst is het meestal niet noodzakelijk om de plant te voeden. Je kan een meststof speciaal ontwikkeld voor cactussen gebruiken, kies bijvoorbeeld voor PrikVoer. Zo krijgt de plant alle voedingsstoffen die het nodig heeft.
Verpotten
Het is je aan te raden om je lidcactus een keer per jaar te verpotten, bij voorkeur net voordat hij gaat bloeien. Vooral jonge lidcactussen hebben baat bij verpotten, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Kies altijd voor een pot die iets groter is dan de huidige pot, en gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld GroeiGrond Kamerplanten.
Ziektes
De lidcactus is een robuuste kamerplant die doorgaans weinig last heeft van ziektes of ongedierte. Soms kan het echter gebeuren dat de plant last krijgt van bijvoorbeeld wolluis. Deze kleine insecten kunnen de plant verzwakken en de groei belemmeren. Gebruik in dat geval kan een krachtige waterstraal om de plant schoon te maken, maar wees voorzichtig zodat je de cactus niet beschadigt.
Lidcactus stekken
Voor het stekken van de lidcactus, kies je een gezonde stengel. Je snijdt of knipt een stukje van twee tot drie gedeeltes van de stengel af. Laat het afgesneden stukje een paar dagen drogen, zodat het snijvlak kan genezen. Dit helpt rotting voorkomen. Vul een kleine pot met cactusgrond en maak de grond licht vochtig. Steek het stekje vervolgens ongeveer één centimeter diep in de grond. Geef de stek regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. De potgrond moet tussen de gietbeurten bijna droog zijn. Na enkele weken zou het stekje wortels moeten ontwikkelen en beginnen te groeien.
Mijn lidcactus hangt slap
Als je lidcactus er slap bij hangt, is dat vaak een teken dat hij niet helemaal tevreden is met zijn verzorging. Een veelvoorkomende oorzaak is te veel of te weinig water. Hoewel de lidcactus geen dorstige woestijnplant is, houdt hij er ook niet van om continu in een plas water te staan. Check of de grond niet te nat is en zorg dat overtollig water goed kan weglopen. Een andere oorzaak kan een gebrek aan licht zijn.