Natuurlijke vijanden om motten te bestrijden
16,99
7,99
7,99
16,95
7,99
7,99
29,99
Wat zijn meelmotten?
Meelmotten zijn kleine, grijsbruine vlindertjes die hun naam danken aan hun favoriete schuilplaats: je voorraadkast. Ze komen namelijk af op droge voedingsmiddelen, zoals meel, rijst, pasta, noten en ontbijtgranen. De meelmot zelf is misschien niet het grootste probleem, maar hun larven… dat is een ander verhaal.
Meelmottenlarven: de echte boosdoeners
Wanneer meelmotten eitjes leggen, komen daar larven uit die zich tegoed doen aan je voedselvoorraad. Deze larven zijn crème-achtig van kleur en maken fijne, plakkerige draadjes die je eten besmetten. Ze kunnen zich heel snel verspreiden, en voordat je het weet, zit een groot deel van je voorraad onder de ongewenste bewoners.
Miljoenpoten spelen een belangrijke rol in het ecosysteem door het afbreken van dood organisch materiaal en het omzetten ervan in voedingsstoffen voor de bodem. Ondanks hun talrijke poten bewegen ze relatief langzaam en rollen ze zich bij gevaar vaak op in een spiraalvorm als verdedigingsmechanisme.
Veelgestelde vragen over meelmotten
Zijn meelmotten gevaarlijk?
Gelukkig zijn meelmotten niet direct gevaarlijk voor je gezondheid. Ze dragen meestal geen ziekten over en zullen je geen allergische reacties bezorgen. Maar, eerlijk is eerlijk, het idee van larven en uitwerpselen in je eten is verre van smakelijk. Bovendien kunnen ze je voorraad aantasten en voedsel onbruikbaar maken, wat vooral zonde is als je veel in bulk inslaat.
Hoe meelmotten voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen! Hier zijn wat extra tips om je keuken motvrij te houden:
- Regelmatig schoonmaken. Zorg ervoor dat je je kastjes af en toe schoonmaakt, ook als je nog geen motten ziet.
- Kruiden en bladeren. Meelmotten houden niet van de geur van munt, laurierblaadjes of kruidnagel. Leg een paar blaadjes in je kastjes om ze op afstand te houden.
- Houd nieuw voedsel in de gaten. Wanneer je verse voorraad in huis haalt, kun je het even in de vriezer leggen. Een paar dagen invriezen doodt de eventuele eitjes en voorkomt een nieuwe invasie.
Meelmotten bestrijden: wat te doen tegen meelmotten
- Zet sluipwespen in: Meelmotten of voedselmotten zijn goed te bestrijden met sluipwespen. Sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden en parasiteren de eitjes van de motten. Zo voorkom je dat het eitje uitgroeit tot rups. De sluipwespen zijn vrijwel niet met het blote oog te zien en sterven na het parasiteren. Ze gaan effectief te werk terwijl je ze nauwelijks ziet!
- Ruim je voorraadkast op: Haal alles uit de kastjes en gooi besmette voedingsmiddelen direct weg. Larven kunnen zich ook in naden en kieren verstoppen, dus zorg ervoor dat je alles grondig schoonmaakt.
- Schoonmaken met een sopje: Gebruik warm water en een mild schoonmaakmiddel om de kastjes af te nemen. Vergeet de hoeken en gaatjes niet!
- Controleer goed: Het is verstandig om ook verpakkingen die niet direct besmet lijken, te inspecteren. Meelmotten larven kunnen door dun plastic of karton heen knagen.
- Luchtdichte opbergbakken: Een gouden tip: bewaar je voedsel voortaan in luchtdichte, harde plastic of glazen bakken. Zo maak je het voor meelmotten onmogelijk om opnieuw hun slag te slaan.