Plantenbieb A-Z
Pioenroos
De pioenroos al sinds de oudheid wordt gewaardeerd om zijn schoonheid én zijn geneeskrachtige eigenschappen? De wortels en zaden van de pioen werden vroeger gebruikt in de traditionele geneeskunde om allerlei kwalen te behandelen, van koorts tot buikpijn. Tegenwoordig wordt de pioenroos vooral gewaardeerd om zijn sierwaarde in de tuin.
Wist je trouwens dat de pioenroos eigenlijk helemaal geen roos is! De pioenroos behoort namelijk tot de familie Paeoniaceae en niet tot de Rosaceae (de rozenfamilie). Dit betekent dat de pioenroos en de roos geen directe familie zijn. De verwarring komt waarschijnlijk door de grote, ronde bloemen van de pioenroos, die qua vorm en uitstraling soms aan rozen doen denken.
Pioenroos in het kort
Bloeiperiode
Mei - juni
Winterhard
Ja
Standplaats
Zonnig
Biodiversiteit
Trekt veel bijen, vlinders en insecten aan
Waterbehoefte
Gemiddeld
Type plant
Vaste plant - Niet-inheems
Alles over pioenroos verzorging 🌹
Oorsprong
Pioenrozen zijn afkomstig uit Azië, Europa en Noord-Amerika. De plant heeft een rijke geschiedenis en is in de loop der jaren door tuiniers verder ontwikkeld tot de prachtige soorten die we vandaag de dag kennen. Hoewel de pioenroos van nature in gematigde klimaten groeit, doet hij het ook uitstekend in de Nederlandse tuinen, zolang hij maar de juiste verzorging krijgt.
Water geven
Pioenrozen zijn redelijk makkelijk in de verzorging als het gaat om water geven, maar ze hebben wel een hekel aan natte voeten. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voorkom dat er water blijft staan rond de wortels. In het groeiseizoen (voorjaar en zomer) hebben ze regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant een flinke hoeveelheid water zodra de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. In de herfst en winter, wanneer de plant in rust is, kun je de watergift beperken.
Licht en standplaats
Een zonnige standplaats is essentieel voor de pioenroos. Ze houden van veel licht en warmte, dus kies een plek waar ze minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgen. Een goed doorlatende, vruchtbare grond is ideaal. Pioenrozen houden van een kalkrijke bodem, dus voeg in het voorjaar wat kalk toe als de grond te zuur is.
Voeding geven
Pioenrozen zijn zware eters en hebben voldoende voedingsstoffen nodig om gezond en uitbundig te bloeien. Geef in het vroege voorjaar organische mest met een uitgebalanceerde samenstelling. Rozen-AZ is een goede keuze, het zorgt voor sterke planten en stimuleert de bloei. Herhaal de bemesting nog een keer na de bloei, zodat de plant voldoende energie heeft om nieuwe knoppen te vormen voor het volgende seizoen. Een laagje compost rond de plant in het voorjaar kan ook helpen om de bodem te verbeteren.
Verpotten
Pioenrozen houden er niet van om te vaak verplaatst te worden. Verpotten of verplanten is dus iets waar je alleen voor kiest als het echt nodig is, bijvoorbeeld als de plant te groot wordt of op een ongunstige plek staat. De beste tijd om pioenrozen te verpotten is in de herfst, na de bloei en wanneer de plant in rust is. Graaf de plant voorzichtig op en zorg ervoor dat je de wortels zo min mogelijk beschadigt. Plant hem op de nieuwe locatie op dezelfde diepte als hij eerder stond en geef voldoende water.
Een pioenroos kan in een pot groeien, maar vanwege de lange wortels groeit een pioenroos beter in de volle grond. Kies een hoge pot en zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen. Gebruik hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.
Ziektes
Pioenrozen kunnen last hebben van enkele ziekten, zoals botrytis die zwarte vlekken op de bladeren veroorzaakt en de bloemen kan aantasten. Deze schimmelziekte gedijt vooral bij natte weersomstandigheden. Verwijder aangetaste delen meteen en zorg voor een goede luchtcirculatie rond de plant. Andere problemen zoals bladluizen of slakken kunnen ook voorkomen. Regelmatige inspectie en een gezonde bodem houden de plant sterk en minder vatbaar voor ziektes. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf.
Pioenroos snoeien
Pioenrozen hebben weinig snoei nodig. Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen wegknippen om de plant netjes te houden en energie te besparen voor nieuwe knoppen. In de herfst, nadat het blad is afgestorven, kun je het loof tot net boven de grond terugsnoeien. Dit voorkomt dat schimmels en ziekten overwinteren in het dode materiaal.
Pioenroos soorten
Er zijn talloze soorten pioenrozen, elk met hun eigen charme. Hier zijn drie populaire variëteiten:
- Paeonia lactiflora: De Paeonia lactiflora is één van de ouders van veel soorten pioenrozen. De soort bloeit met enkele witte of lichtroze bloemen, met een hart vol gele meeldraden.
- Paeonia ‘Sarah Bernhardt’: Een romantische pioen met grote, geurige, zachtroze bloemen. Ideaal voor in de border en als snijbloem in boeketten.
- Paeonia ‘Karl Rosenfield’: Deze klassieke pioen heeft opvallende dieprode bloemen en een compacte groeiwijze. Hij bloeit iets later in het seizoen en is een echte blikvanger.