Anemoon verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌸 Anemoon verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌸
Anemoon verzorgen

Anemoon verzorgen

De herfst hoeft niet te betekenen dat er er niets meer bloeit. Een van de betoverende en populaire herfstbloemen is de herfstanemoon.

Plantenbieb A-Z

Anemoon

De anemoon wordt gekenmerkt door haar bloemen met een schaalvormige uitstraling en een geel hart dat gevuld is met talloze meeldraden. Er bestaan vroegbloeiende en laatbloeiede soorten. Door een combinatie van deze in de tuin te zetten, geniet je van een bloeiende tuin tot laat in het seizoen. Daar hebben de insecten alleen maar baat bij! 

De anemoon in het kort

Bloeiperiode

Maart - oktober

Winterhard

Ja

Standplaats

Zonnig - half-schaduw

Biodiversiteit

Trekt bijen en hommels aan

Waterbehoefte

Normaal

Type plant

Vaste plant - Niet-inheems

Alles over de anemoon 🌸

Oorsprong

De herfstanemoon is oorspronkelijk afkomstig uit China en Japan. Deze planten zijn lid van de ranonkelfamilie en hebben een lange geschiedenis van sierlijkheid en schoonheid. Ze staan bekend om hun opvallende, felgekleurde bloemen en kunnen variëren van wit tot roze tot diep rood, waardoor ze een welkome aanvulling zijn op elke herfsttuin.

Water geven

Herfstanemonen groeien het best in goed doorlatende grond. De Anemoon is een sterke plant en redt zichzelf meestal prima. In de herfstperiode, wanneer er over het algemeen meer regen valt, is het vaak niet nodig om extra water te geven. In de zomer wanneer er lange periode van droogte is moet je wel wat water bijgeven. 

Licht en standplaats

Herfstanemonen groeien het best op plekken in halfschaduw tot volle zon. Ze hebben voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen bloeien, maar ze kunnen ook goed groeien op plekken met enige schaduw. Kies een locatie in je tuin die minstens 4-6 uur zonlicht krijgt.

Voeding geven

Herfstanemonen hebben een beetje extra voeding nodig om gezond te blijven en mooie bloemen te groeien. Gebruik een uitgebalanceerde organische meststof om de bloei te stimuleren. Kies bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ om voor langdurige bloei te zorgen.

Verpotten

Herfstanemonen kunnen in de volle grond gezet worden, maar groeien ook prima in potten. Na verloop van tijd kunnen ze uit hun pot groeien of te dicht op elkaar groeien in de tuin. Als je merkt dat je herfstanemonen minder bloeien of te groot worden voor hun huidige locatie, overweeg dan om ze te verpotten. Je doet dit het best in het voorjaar, wanneer de planten in rust zijn. Gebruik een goed doorlatende grond zoals GroeiGrond.

Ziektes

Hoewel herfstanemonen over het algemeen vrij resistent zijn tegen ziektes en plagen, kunnen ze soms te maken krijgen met problemen zoals meeldauw. Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom je plant en voorkom dat er te veel vocht op de bladeren blijft staan om de kans op ziektes te verminderen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf. 

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van gezonde herfstanemonen. Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen en stelen terugsnoeien om de plant er netjes uit te laten zien en om de groei van nieuwe knoppen te stimuleren.

In het late najaar, wanneer de planten in rust zijn, kun je de stengels tot bijna aan de grond terugsnoeien om de plant voor te bereiden op de winter en te zorgen dat hij in het voorjaar weer mooi uitloopt. 

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.