Basilicum plant verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌱 Basilicum plant verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🌱
Basilicum plant verzorging

Basilicum plant verzorging

Basilicum is een van de meest geliefde kruiden in de keuken en heeft een kenmerkend aroma en smaak die een onmisbare aanvulling vormen op tal van gerechten.

Plantenbieb A-Z

Basilicum

Basilicum zelf kweken geeft niet alleen veel voldoening, maar kan ook de versheid en smaak van je maaltijden verbeteren. In dit blog nemen we je mee op een reis door de wereld van de basilicum plant verzorgen, van de oorsprong tot essentiële verzorgingstips.

Basilicum plant in het kort

Bloeiperiode

Juni - augustus

Winterhard

Nee

Standplaats

Zonnig

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

Waterbehoefte

Gemiddeld

Type plant

Kruid - Niet-inheems

Alles over de basilicum plant 🌱

Oorsprong

Basilicum, dat zijn oorsprong vindt in Zuidoost-Azië en Centraal-Afrika. Het is al eeuwenlang een belangrijk kruid in de keuken en maar ook als geneesmiddel. Het werd oorspronkelijk gekweekt in India en verspreidde zich via handelsroutes naar Europa. In de loop der tijd zijn er veel verschillende soorten ontstaan, elk met hun eigen unieke smaak en aroma. Hoewel basilicum niet uit Europa komt is het voornamelijk bekend uit de Italiaanse keuken. 

Water geven

Een van de belangrijkste aspecten van basilicum verzorging is de juiste watergift. Basilicum houdt van vochtige grond, maar het is essentieel om te voorkomen dat de wortels te lang ondergedompeld blijven. Dit kan tot wortelrot leiden. Zorg ervoor dat de bovenste laag van de grond enigszins opdroogt tussen gietbeurten. Geef bij voorkeur water van onderaf, dan kan de plant drinken wat het nodig heeft. 

Licht en standplaats

Basilicum groeit het beste op warme en zonnige plekken. Plaats je basilicum plant op een plek waar deze minstens 6 uur direct zonlicht krijgt. Een plek bij een zonnig raam of een beschutte plek in de tuin zijn ideale locaties.

Voeding geven

Om je basilicum gezond te houden en veel blad te laten groeien, is het belangrijk om regelmatig voeding te geven. Gebruik een meststof zoals Moestuin-AZ of vloeibare variant Moestuinvoeding

Verpotten

Als je basilicum in een pot kweekt, kan het nodig zijn om de plant af en toe te verpotten. Basilicum kan snel groeien, en als de wortels te krap worden, kan de groei vertragen. Verpot je basilicum naar een iets grotere pot als je merkt dat de wortels de ruimte uitputten. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond, zoals GroeiGrond.

Ziektes

Basilicum is over het algemeen een sterke plant. Te veel water geven is vaak het grootste probleem. Het is belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen.

Basilicum zaaien

Basilicum zaaien doe je vanaf half april, dit is het ideale moment om buiten te zaaien. Je kan ze al wat eerder binnen in potten zaaien. Het is essentieel om een zonnige locatie te kiezen. Hoe warmer, hoe sneller de basilicumzaden ontkiemen.

Houd bij basilicum zaaien in de volle grond een tussenruimte van ongeveer 30 centimeter aan. Bedek ze vervolgens met een laagje grond van ongeveer een halve centimeter dik. Over het algemeen kun je verwachten dat basilicumzaden snel ontkiemen - meestal binnen 7 tot 12 dagen. Als je besluit om basilicum in potten te zaaien, kun je de zaden dichter bij elkaar zaaien. Zo krijg je een wat compactere plant.

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van basilicum verzorgen. Regelmatig snoeien moedigt de plant aan om te vertakken en meer bladeren te produceren. Bij het oogsten van het kruid snoei je de plant als het ware. Vaak is extra snoeien niet nodig. Wel helpt het om regelmatig beschadigde bladeren te verwijderen. 

Soorten

Er zijn wel 160 soorten basilicum, maar de meest voorkomende zijn:

  1. Genovese basilicum: Dit is de meest traditionele basilicumsoort en wordt vaak gebruikt in Italiaanse gerechten, met name in pesto.
  2. Thaise basilicum: Bekend om zijn sterke, anijsachtige smaak, wordt Thaise basilicum vaak gebruikt in Aziatische gerechten.
  3. Citroenbasilicum: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze basilicumsoort een citroenachtige smaak die geweldig is in salades en visgerechten.
  4. Kaneelbasilicum: Deze variëteit heeft een hint van kaneel in zijn smaak en past goed bij desserts en zoete gerechten.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.