Bieslook verzorgen - tips & advies | ECOstyle Bieslook verzorgen - tips & advies | ECOstyle
Bieslook plant verzorgen

Bieslook plant verzorgen

Bieslook is een veelzijdig en smaakvol kruid dat niet alleen een culinaire favoriet is, maar ook een prachtige aanvulling op elke kruidentuin of vensterbank.

Plantenbieb A-Z

Bieslook

Bieslook is misschien wel één van de meest bekende en gebruikte kruiden in de Nederlandse keuken. Het is een sierlijke kruid dat erg eenvoudig te kweken en te verzorgen is. In de tuin trekken de bloemen daarnaast ook nog super veel bestuivers aan. Win-win! In deze gids zullen we alles bespreken wat je moet weten over het verzorgen van bieslook, van de oorsprong en de verschillende soorten tot het water geven. 

Bieslook in het kort

Bloeiperiode

Mei - augustus

Winterhard

Ja

Standplaats

Zonnig - halfschaduw

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

Waterbehoefte

Gemiddeld

Type plant

Kruid - Inheems

Alles over de bieslook plant

Oorsprong

Bieslook, Allium schoenoprasum, behoort tot de uienfamilie en is van oorsprong afkomstig uit Europa, Azië en Noord-Amerika. Het is een overblijvend kruid met smalle, buisvormige bladeren en prachtige paarse bloemen. Dat bieslook een inheemse plant is in Nederland weten er maar weinig.

Water geven

Het water geven van bieslook is een belangrijk aspect van de verzorging. Bieslook groeit het best in goed doorlatende grond. Over het algemeen moet je bieslook regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat het te nat is. Dit kan wortelrot kan veroorzaken. Een goede vuistregel is om te wachten tot de bovenste laag van de grond opdroogt voordat je opnieuw water geeft.

Licht en standplaats

Bieslook groeit het best in een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Het ontvangen van voldoende zonlicht is essentieel voor het bevorderen van een gezonde groei en het ontwikkelen van de kenmerkende smaak en aroma van de bladeren. Het is raadzaam om bieslook op een plek te planten waar het minstens 6 uur zonlicht per dag kan ontvangen.

Voeding geven

Om je bieslook gezond te houden en veel blad te laten groeien, is het belangrijk om regelmatig voeding te geven. Gebruik een meststof zoals Moestuin-AZ of vloeibare variant Moestuinvoeding

Verpotten

Verpotten is meestal niet nodig, tenzij de plant echt te groot wordt of de pot te vol raakt.  Verpot je bieslook naar een iets grotere pot als je merkt dat de plant te krap staat. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.

Ziektes

Bieslook is over het algemeen een erg sterke plant. Te veel water geven is vaak het grootste probleem. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen.

Zaaien

Bieslook kan gemakkelijk worden gekweekt uit zaden, maar het is ook mogelijk om nieuwe planten te kweken door de plant te scheuren.

Zaai bieslookzaden in de lente of herfst, ongeveer een centimeter diep in goed voorbereide grond. Houd de grond vochtig totdat de zaden ontkiemen, meestal binnen twee weken. Zaailingen kunnen na ongeveer zes weken worden uitgedund en verplant naar hun definitieve locatie.

Snoeien

Snoeien is belangrijk voor het behouden van gezonde bieslookplanten. Bij het oogsten van het kruid snoei je de plant als het ware. Vaak is extra snoeien niet nodig. Wel helpt het om regelmatig beschadigde bladeren te verwijderen. 

Soorten

Er zijn verschillende soorten bieslook, waaronder de gewone bieslook (Allium schoenoprasum), Chinese bieslook (Allium tuberosum), en Siberische bieslook (Allium nutans). De gewone bieslook is de meest voorkomende en wordt het vaakst gekweekt voor culinaire doeleinden.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.