Blauwe regen verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪻 Blauwe regen verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪻
Blauwe regen verzorgen

Blauwe regen verzorgen

Enorme blauwpaarse trossen bloemen: we hebben het over de blauwe regen. Een ontzettend fascinerende plant die elk saai hoekje omtovert tot een kunstwerk.

Plantenbieb A-Z

Blauwe regen (Wisteria)

Blauwe regen, ook wel bekend als Wisteria, is een prachtige klimplant die bekend staat om zijn weelderige trossen blauwe of paarse bloemen. Deze plant is geliefd om zijn sierlijke uitstraling en betoverende geur. Ook bijen komen er graag op af. De blauwe regen groeit ontzettend snel, als je hem niet snoeit gaat hij werkelijk alle kanten op. Één ding is zeker: de blauwe regen voegt een stukje magie toe aan iedere tuin. Wij delen onze beste verzorgingstips met je om de plant gezond en sterk te houden.

Blauwe regen in het kort

Bloeiperiode

April - juli

Winterhard

Ja

Standplaats

Zonnig

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

Waterbehoefte

Gemiddeld

Type plant

Klimplant - Niet-inheems

Alles over de blauwe regen🪻

Oorsprong

De wisteria is oorspronkelijk afkomstig uit Azië, met name uit China, Korea en Japan. Het is uitgegroeid tot een favoriete plant over de hele wereld vanwege zijn elegante groei. Er zijn verschillende soorten blauwe regen, waarvan de Chinese blauwe regen (Wisteria sinensis) en de Japanse blauwe regen (Wisteria floribunda) de meest populaire zijn.

Water geven

De juiste hoeveelheid water is essentieel voor een gezonde blauwe regen. Tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer is ht soms nodig om te plant wat extra water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet volledig uitdroogt, maar vermijd ook overbewatering, want de wisteria houdt niet van een doorweekte grond.

Licht en standplaats

Blauwe regen groeit het beste op een zonnige locatie met minstens 6 uur direct zonlicht per dag. Voldoende luchtcirculatie is ook belangrijk om schimmelziekten te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat je de plant op een stevige ondergrond plant een ergens tegenaan laat klimmen zoals een pergola, muur of hek. Zo ondersteun je zijn klimgewoonten en voorkom je dat de plant te zwaar wordt en knakt. 

Voeding geven

Blauwe regen heeft voedingsstoffen nodig om gezond te groeien en prachtig te bloeien. Gebruik een gebalanceerde, langzaam vrijkomende meststof in het vroege voorjaar. Herhaal de bemesting in de zomer. Kies bijvoorbeeld voor Klimplanten-AZ om, voor stevige planten te zorgen.

Verpotten

De blauwe regen is erg veelzijdig. Hij groeit namelijk ook prima in een pot, leuk voor op het balkon! Daarvoor is het wel nodig om je blauwe regenplanten om de paar jaar te verpotten om hun groei te ondersteunen. Kies een pot die een stukje groter is dan de vorige. Verpot in het voorjaar voordat de groeiperiode begint. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond

Ziektes

Blauwe regen kan gevoelig zijn voor ziektes zoals meeldauw en bladluis. Controleer regelmatig op tekenen van deze plagen om grotere problemen te voorkomen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf. 

Snoeien

Blauwe regen snoeien is van groot belang om de groei in bedwang te houden en de bloei te stimuleren. Snoeien doe je twee keer per jaar: in het voorjaar en in de zomer. Als je niet snoeit kan de wisteria alle kanten op groeien en heel je tuin overnemen.

Soorten

De Wisteria familie een aantal soorten prachtige klimplanten. De twee belangrijkste soorten blauwe regen zijn de Chinese Wisteria (Wisteria sinensis) en de Japanse Wisteria (Wisteria floribunda). We hebben een aantal gekweekte soorten op rij gezet.

Chinese Wisteria

  • Wisteria sinensis 'Blue Moon': Lavendelblauwe bloemen
  • Wisteria sinensis 'Alba': Witte bloemen, ook wel de Chinese witte regen genoemd
  • Wisteria sinensis 'Amethyst': Paarse bloemen met een sterke geur

Japanse Wisteria

  • Wisteria floribunda 'Rosea': Roze bloemen
  • Wisteria floribunda 'Shiro Noda': Lange witte bloemen, ook wel 'witte regen' genoemd
  • Wisteria floribunda 'Violacea Plena': Dubbele paarse bloemen

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift