Dracaena verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴 Dracaena verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴
Dracaena verzorgen

Dracaena verzorgen

De dracaena een saaie plant die in een hoekje op het kantoor staat? No-way! Deze plant is lekker makkelijk en erg veelzijdig.

Plantenbieb A-Z

Dracaena

Planten brengen leven in onze leefruimtes en dragen bij aan een gezondere en ontspannen sfeer. Een van de populaire keuzes voor binnenshuis maar ook op kantoor is de Dracaena. Een plant die niet alleen aantrekkelijk is, maar ook relatief eenvoudig te verzorgen en oersterk is. Er zijn veel verschillende soorten, zo zit er altijd wel eentje tussen die jij mooi vindt.

De Dracaena in het kort

Water geven

1x per 2 weken

Standplaats

Schaduw

Verpotten

Om de 3 - 4 jaar

Stekken

Ja, via kopstek

Giftig

Ja

Luchtzuiverend

Matig luchtzuiverend

Alles over de dracaena 🪴

Oorsprong

De Dracaena, ook wel bekend als de Drakenbloedboom, is afkomstig uit de woestijn in Afrika en gebieden in Azië. Met zijn opvallende rechtopstaande stengels en lange, smalle bladeren is het een prachtige aanvulling op elke kamer. Dracaena's zijn er in verschillende soorten, elk met hun eigen unieke uiterlijk en kenmerken. Door de makkelijke verzorging is het een echte beginnersplant maar ook een plant die geliefd is op kantoor.

Water geven

Het water geven aan een Dracaena vereist wat aandacht. Over het algemeen groeit de plant  goed bij licht vochtige grond, maar hij kan ook goed tegen droogte. De plant slaat water op in de stam en is oorspronkelijk afkomstig uit de woestijn. Laat de bovenste laag van de grond daarom altijd tussen de gietbeurten opdrogen. In de wintermaanden kan de plant met minder water, eens per 4 - 6 weken is dan voldoende. In de zomermaanden moet je mogelijk wat vaker water geven, eens per 2 - 3 weken. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant in een laag water blijft staan, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

Licht en standplaats

Een Dracaena heeft maar weinig zonlicht nodig, ongeveer drie uur per dag is ruim voldoende. Om deze reden is het aan te raden om de plant voor een raam op het noorden te plaatsen of op een afstand van 3-4 meter van een raam op het oosten of westen. Draai de plant regelmatig zodat deze mooi recht blijft groeien. 

Voeding geven

Om je dracaena gezond te houden, is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven tijdens het groeiseizoen. Gebruik een meststof speciaal ontwikkeld voor kamerplanten bijvoorbeeld voor GroenVoer. Zo krijgt de plant alle voedingsstoffen die het nodig heeft. In de winter hoef je geen voeding te geven.

Verpotten

Dracaena's hoeven niet vaak te worden verpot, meestal om 3 tot 4 jaar. De plant kan er goed tegen om een beetje krap te staan. Als de wortels aan de onderkant uit de pot beginnen te groeien, is dat een teken dat het tijd is om te verpotten. Kies een pot die slechts een paar centimeter groter is dan de huidige pot en gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld GroeiGrond Kamerplanten.

Ziektes

Dracaena's zijn over het algemeen vrij sterk tegen plagen en ziektes. Toch kunnen dopluizen en wolluizen soms opduiken, dus inspecteer je plant regelmatig op gebreken. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om voor de beste omstandigheden te zorgen en de plant regelmatig voedingsstoffen te geven.

Stekken

Wil je jouw plant vermeerderen? Dat kan door stekken te nemen. Snijd de bovenkant van een gezonde stam af. Neem een stek van ongeveer 10 tot 15 centimeter en laat deze een paar dagen drogen zodat de snijwond kan genezen. Doop het stekje in StekPoeder en plaats de stek in een potje  potgrond en houd de grond de eerste weken goed vochtig. Ook kun je er voor kiezen om de plant eerst op water wortels te laten groeien. Na verloop van tijd zal de stengel wortels ontwikkelen en uitgroeien tot een nieuwe plant.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.