Monstera verzorging - tips & advies | ECOstyle 🪴 Monstera verzorging - tips & advies | ECOstyle 🪴
Monstera verzorgen

Monstera verzorgen

De monstera staat ook wel bekend als de gatenplant. Als je ‘m ziet dan snap je waarschijnlijk ook wel waarom. Deze vrolijke groene kamerplant heeft namelijk prachtige gaten en scheuren in het blad als hij volwassen is. Heeft jouw monstera plant nog geen gaten in het blad? Dan heb je nog even geduld nodig tot hij een tikkie ouder is.

Plantenbieb A-Z

Monstera (Gatenplant)

De monstera is een super populaire kamerplant, en wij snappen dat héél goed. De gatenplant komt eigenlijk in elke woonkamer wel tot zijn recht. Vintage of modern? Deze plant maakt van elke ruimte meteen een tropisch feestje. Je hebt hem in veel verschillende soorten. De monstera deliciosa of de monstera adonsonii zijn het populairst. Wil je het wat rigoureuzer aanpakken en écht de blits maken? Ga dan voor een monstera variegata, een echte eenhoorn onder deze plantensoort. Naast zijn fantastische uiterlijk is het ook een hele makkelijke kamerplant. Natuurlijk wil je deze vrolijke gatenplant in topconditie houden. Daarom hebben wij onze beste verzorgingstips voor je op een rijtje gezet.

Monstera in het kort

Water geven

2x per week

Standplaats

Indirect zonlicht

Verpotten

Om de 2 - 3 jaar

Stekken

Ja, via bladstek

Giftig

Ja

Luchtzuiverend

Sterk luchtzuiverend

Alles over de monstera 🪴

Oorsprong

De roots van de monstera liggen in de tropische wouden van Zuid-Amerika. Het is een echte klimplant, want hij groeit namelijk tegen hoge bomen aan. Hiervoor gebruikt hij zijn luchtwortels om zo omhoog te klimmen. De hoge bomen bieden hem bescherming tegen het felle zonlicht. Erg gewend aan direct zonlicht is hij dus niet.

Water geven

Je geeft tijdens de zomermaanden het best twee keer per week kleine scheutjes water. De monstera plant staat graag lichtvochtig, helemaal in de zomer. In de winterperiode verbruikt de plant minder water, dan is één keer per tien dagen voldoende. Maar als we heel eerlijk zijn, dan is hij best een vergevend type. Sla je hem een keer over? Dan maakt hij daar ook geen punt van.

Té veel water daarentegen doet hem niet zo goed. Geef de plant dus liever te weinig water dan te veel, dan krabbelt ‘ie zo weer op. Ook is de monstera gek op een hoge luchtvochtigheid. Geef hem zo nu en dan een lekkere spraybeurt met de plantenspuit. Daar kan hij wel aan wennen.

Licht en standplaats

Geef de monstera een plekje uit de felle zon, maar met veel indirect zonlicht. Krijgt de plant te veel zon? Dan kunnen de bladeren verbranden.

  • Heb je een raam op het zuiden? Zet de plant dan op twee meter afstand van het raam.
  • Heb je een raam op het oosten of westen? Zet hem dan op één meter bij het raam vandaan.
  • Heb je een raam op het noorden? Zet de plant dan direct voor het raam.

Ook is het aan te raden om de plant zo nu en dan te draaien. Dan voorkom je dat hij scheef gaat groeien.

Voeding geven

Tussen maart en oktober geef je de monstera elke week vloeibare plantenvoeding. In de herfst- en wintermaanden hoef je hem geen voeding te geven. In deze periode is de plant als het ware in winterslaap, daarom groeit hij niet of nauwelijks en heeft hij dus ook geen voeding nodig.

Gebruik GroenVoer om hem van zijn portie vitaminen te voorzien. Je zult zien dat hij dan snel nieuwe bladeren aanmaakt. Om hem sterk en gezond te houden, geef je de plant dus regelmatig voeding. De monstera voeden is heel makkelijk: pomp drie keer voor de juiste hoeveelheid plantenvoeding voor een halve liter water. Geef de plant niet meer voeding dan nodig is.  

Verpotten

Voorzie de plant elke twee jaar van een grotere pot. De monstera groeit hard, daarom moet je hem ook regelmatig verpotten.  Kies dan een pot uit die 20% groter is dan de huidige pot waar hij in staat. Zo weet je zeker dat hij er niet te snel uit groeit. Verpot een plant het liefst in de lente, beschadigde wortels kunnen in deze periode snel herstellen.

Ziektes

Over het algemeen is de monsera een vrij sterke plant, maar soms kunnen er toch problemen opduiken. We noemen een aantal voorbeelden op:

  • Bruine randen: Heeft jouw monstera bruine randen? Dan heeft dit vaak te maken met te weinig water, te veel zon of een te lage luchtvochtigheid. Is de aarde erg droog? Dan geef je de plant waarschijnlijk te weinig water. Is dit niet het geval? Ga dan de standplaats nog een keer na.
  • Gele bladeren: Heeft je monstera gele bladeren of gele vlekken? Die ontstaan vaak doordat je jouw plant te veel water hebt gegeven. Het kan ook een tekort aan voeding betekenen. Ook betekent het soms dat er beestjes zoals trips of spint aanwezig zijn. Check goed of de grond te nat is. Is dit het geval? Geef de plant dan de komende tijd minder water. Check anders de bladeren goed op ongedierte.
  • Grijze vlekken: Dit is een teken dat er ongedierte aanwezig is. Kijk heel goed of je trips of spint ziet, ze houden zich vaak goed schuil.
  • Hangende bladeren: Heeft je monstera hangende bladeren? Dan betekent dit waarschijnlijk dat hij dorst heeft. Geef hem in dat geval wat extra water. Is de grond juist flink nat? Dan zijn je wortels waarschijnlijk rot. Snijd in dit geval het rotte deel weg en geef de plant voorlopig minder water. Is de schade al te erg? Dan kun je de plant het best stekken om hem zo nog te redden.
  • Beestjes: Er duiken zo nu en dan ongewenste bezoekers op. De monstera is vooral erg gevoelig voor spint en trips. Check de bladeren daarom regelmatig op ongedierte. Zo zorg je ervoor dat je geen plaag over het hoofd ziet. Hoe eerder je deze ontmaskert, hoe groter de kans op bestrijding. Check vooral goed onder het blad, daar houden beestjes zich vaak schuil. Beestjes gespot? Potverdorie! Maar niet getreurd. De plant is vaak nog goed te behandelen met InsectWeg. Of ga voor nuttige insecten zoals roofmijt of aaltjes. Dan is de kans groot dat hij er weer bovenop komt.

Stekken

De monstera stekken is een fluitje van een cent én het is ook nog heel leuk om te doen. Heb je nog weinig ervaring met stekken? Dan is het een ideale beginnersplant om te stekken. Zo ga je te werk:

  • Je stekt de monstera door de steel net onder de luchtwortel af te knippen of snijden. Zorg ervoor dat je altijd een gedesinfecteerde schaar of mes gebruikt. Dip de stek in wat StekPoeder en stop hem vervolgens direct in de grond. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft.
  • De monstera stekken op water? Dat kan ook én het is ook nog heel leuk om de wortels te zien groeien. Na het afsnijden zet je het stekje in een glaasje water. Zorg dat de luchtwortel in contact is met het water. Na een week of drie heeft de stek waarschijnlijk al een hoop wortels. Dan is de plant klaar om de aarde in te gaan.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift