Spint op je planten bestrijden doe je zo | ECOstyle 🪴 Spint op je planten bestrijden doe je zo | ECOstyle 🪴
Last van spint? We helpen je er vanaf

Last van spint? We helpen je er vanaf

Spintmijt, beter bekend als spint, is een verre neef van de spin. Bekijk je ze met een microscoop, dan zie je ook echt kleine spinnetjes rondlopen. Dit maakt ze ook gelijk zo vervelend, je ziet ze maar lastig met het blote oog. Als je ze opmerkt, is het vaak al een flinke plaag. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen tegen spint. We delen onze tips graag met je.

Plagen bestrijden met ECOstyle

Shop alle bestrijdingsmiddelen 

Shop alle bestrijdingsmiddelen 

Waar komt spint voor?

Spint komt voornamelijk voor op kamerplanten. Ze geven voorkeur aan een warme en droge omgeving. Daar kan de spint zich het best voortplanten. Oude potgrond is de ideale plek om een nest te maken.

Spint komt ook voor op planten met een wat mindere weerstand. Spint komt op planten terecht via tocht, kleding of huisdieren. Kamerplanten zoals de alocasia en philodendron zijn het meest gevoelig voor spint. Of planten die vaak lang droog staan.

Spint herkennen

Spint herkennen is lastig, doordat ze lastig met het blote oog te zien zijn. Ze zijn kleiner dan luizen: een halve millimeter groot. Je herkent spint daardoor het best aan de schade die ze veroorzaken. Vaak zit spint onder het blad of in de bladoksels. Daar prikt spint gaatjes om zo de voedingsstoffen van de plant te snacken.

Aan de bovenkant van het blad zorgt dit voor gele of bruine puntjes. Het hele blad wordt na verloop van tijd geel worden en valt af door gebrek aan voeding. Ook laat spint een spoor van webben achter, beginnend bij één blad. Daarna komen er ook webben tussen bladpunten en stengels, en voor je het weet zit de hele plant onder.

Is spint schadelijk?

Spintmijt is een erg hardnekkige plaag. De plant neemt steeds minder voedingsstoffen op door de gaatjes die de spint prikt, daardoor zal de plant verzwakken. Als je er vroeg genoeg bij bent gaat je plant echt niet kopje onder door spint. Schiet dus vooral niet gelijk in de stress. Als je op tijd ingrijpt is de kans groot dat je plant er bovenop komt. Doe je niks? Dan sterft de plant door een tekort aan voedingsstoffen.

Spint bestrijden

Spint op je plant bestrijden is lastig. De spintmijten planten zich namelijk als de neten voort… Dit kun je doen tegen spint:

  • Knip de meest aangetaste delen van de plant weg. Zorg dat de spint zich niet via je handen, kleding of schaar kan verplaatsen. Ga voorzichtig te werk en maak je schaar regelmatig schoon met water of alcohol.
  • Zet als eerst natuurlijke vijanden in. Roofmijt is de natuurlijke vijand van spint en doet het werk voor jou om de beestjes te bestrijden. Ze eten alle spint en eitjes op, is er niks meer te eten? Dan gaan de roofmijten dood. 
  • Blijft het probleem aanhouden? Dan kun je overstappen op een bestrijdingsmiddel, zoals Promanal-R. Spuit de plant onder met de nevel, doe dit ook goed aan de onderkant van bladeren aangezien de spint hier het meest schuilhoudt. Besproei de plant een aantal keer om ook de jonge mijten die uit de eitjes komen te elimineren. Gebruik geen Promanal-R als je recent roofmijten hebt ingezet.

Spint voorkomen

Om spint te voorkomen is het zorg dat je planten gezond zijn. Een gezonde plant is weerbaar en trekt daardoor minder spint aan. Ook zorgen een hoge luchtvochtigheid en een lage temperatuur ervoor dat spint liever verder zoekt naar een andere plek. Besproei je planten met enige regelmaat met de plantenspuit. Ze zijn dol op een lekkere douche, spint juist niet.

Heb je een spintplaag in je plant te pakken, dan is het belangrijk de potgrond te verversen aangezien daar nog eitjes in kunnen zitten. Ook zorg je dat je een verdere besmetting voorkomt door de besmette plant(en) in quarantaine te zetten. Krijgt de spint je andere planten in ieder geval niet te pakken.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift