Alocasia verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴 Alocasia verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴
Alocasia verzorgen

Alocasia verzorgen

Ken jij de Alocasia al? Deze prachtige kamerplant met grote, groene bladeren is een hele mooie toevoeging aan je interieur.

Plantenbieb A-Z

Alocasia (Olifantsoor)

Alocasia, ook wel bekend als de olifantsoorplant, is een opvallende en exotische kamerplant die steeds populairder wordt onder plantenliefhebbers. Met zijn grote, glanzende bladeren en unieke uitstraling is het geen wonder dat mensen gefascineerd zijn door deze prachtige plant. Als je een Alocasia in huis hebt of erover denkt om er een aan te schaffen, is het essentieel om te begrijpen hoe je deze plant op de juiste manier kunt verzorgen. Wij delen de belangrijkste informatie over alocasia verzorging met je en geven handige tips om je plant gezond en gelukkig te houden.

De alocasia in het kort

Water geven

1x per week

Standplaats

Half schaduw

Verpotten

Om de 2 jaar

Stekken

Ja, via knolletjes

Giftig

Ja

Luchtzuiverend

Matig luchtzuiverend

Alles over alocasia verzorging 🪴

Oorsprong

De alocasia is een geslacht van planten dat oorspronkelijk afkomstig is uit tropische regio's in Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan. Deze planten groeien in vochtige, warme omgevingen en groeien meestal in de schaduw van de hoge bomen in het regenwoud. 

Water geven

Een van de belangrijkste aspecten van de alocasia verzorging is de juiste watergift. Over het algemeen houden alocasia's van vochtige grond, maar te veel water verdragen zo niet goed. Het is raadzaam om de grond daarom gelijkmatig vochtig te houden. Zorg ervoor dat de plant nooit in een plas water staat, dit kan de gevoelige wortels laten rotten. Laat de bovenste centimeters van de grond tussen gietbeurten licht opdrogen. Tijdens de groeiperiode in de lente en zomer is het nodig om vaker water te geven dan in de winter, wanneer de plant in rust is.

Licht en standplaats

Alocasia's groeit het beste op een plek met helder, indirect zonlicht. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden, dus zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen intense zonnestralen. Plaats je Alocasia in een kamer met veel natuurlijk licht, maar vermijd directe zonnestralen op de plant. Een plek een paar meter bij het raam vandaan is aan te raden.

Voeding geven

Om je Alocasia gezond en sterk te houden, is het belangrijk om regelmatig voeding te geven. Gebruik een meststof speciaal ontwikkeld voor kamerplanten bijvoorbeeld voor GroenVoer. Tijdens het groeiseizoen, dat meestal van de lente tot de herfst loopt, kun je eens in de twee tot vier weken bemesten. In de winter, wanneer de groei vertraagt, hoef je niet te voeden.

Verpotten

Alocasia's groeien redelijk snel en kunnen na verloop van tijd uit hun pot groeien. Als de wortels aan de onderkant van de pot beginnen te groeien of de plant wel erg groot wordt voor zijn pot, is het tijd om te verpotten. Kies een pot die slechts een paar centimeter groter is dan de huidige pot en zorg ervoor dat deze goede afvoergaten heeft. Gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld GroeiGrond Kamerplanten.

Ziektes

De alocasia is vrij gevoelig voor plagen. Denk bijvoorbeeld aan spint en bladluizen. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om voor de beste omstandigheden te zorgen en de plant regelmatig voedingsstoffen te geven.

Stekken

Het vermeerderen van Alocasia's kan een uitdaging zijn, en zeker geen beginnersklus. Ben je al iets gevorderd dan kun je de Alocasia proberen te stekken door middel van knolletjes. Alocasia's vormen ondergrondse knollen waaruit nieuwe scheuten groeien. Om je plant te vermeerderen, kun je voorzichtig een knol afsnijden van de moederplant met een scherp mes. Plant het knolletje in vochtige potgrond en zorg voor een warme en vochtige omgeving. Na verloop van tijd zullen zal er een babyplantje uit het knolletje groeien, waardoor je een nieuwe Alocasia kunt laten groeien.

Soorten

Er zijn talloze prachtige Alocasia-soorten die variëren in uiterlijk en groeigewoonten.

  • Alocasia Zebrina: heeft opvallende gestreepte stengels die aan zebra's doen denken
  • Alocasia Wentii: elegante, pijlvormige bladeren die een vleugje tropische gratie aan je ruimte toevoegen
  • Alocasia Cucullata: een favoriet vanwege zijn opvallende hartvormige bladeren.
  • Alocasia Odora: bekend om zijn indrukwekkende bladgrootte en een prettige geur. 

Met zoveel diverse Alocasia-soorten is er voor elke plantenliefhebber wel een variant te vinden die perfect bij hun smaak en interieur past.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.