Philodendron verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴 Philodendron verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪴
Philodendron verzorgen

Philodendron verzorgen

De philodendron is een oude vertrouwde in de woonkamer. Zijn prachtige en enorme bladeren passen perfect bij de meeste interieurs. Moeilijk is ‘ie ook niet. Vergeet je hem een keer water te geven? Daar maakt deze plant geen punt van.

Plantenbieb A-Z

Philodendron

Er bestaan ruim 500 philodendron soorten. Wedden dat er eentje is die je mooi vindt? Heb je bijvoorbeeld wel eens van de philodendron pink princess, philodendron scandens of philodendron xanadu gehoord? Van hangend tot klimmend, de philodendron is er echt in elke soort of maat! Naast het geweldige uiterlijk van deze plant is hij ook nog heel makkelijk. Eerlijk is eerlijk, daar houden we van! Wij hebben onze beste verzorgingstips voor je op een rijtje gezet.

De Philodendron in het kort

Water geven

2x per week

Standplaats

Indirect zonlicht

Verpotten

Om de 2 jaar

Stekken

Ja, via bladstek

Giftig

Ja

Luchtzuiverend

Medium

Alles over de philodendron 🪴

Oorsprong

De roots van de philodendron liggen in het woud van Midden- en Zuid-Amerika. Daar kom je hem tegen als klimmer of niet-klimmer. De klimmers maken handig gebruik van hun omgeving: zij gebruiken hun luchtwortels om langs de stam omhoog te klimmen. Hoger in de bomen vangen ze meer zonlicht. De niet-klimmers blijven laag aan de grond en zijn daarom gewend aan schaduw. De hoge bomen houden het grootste deel van het felle zonlicht namelijk tegen.

Water geven

Geef de plant twee keer per week kleine scheutjes water. De philodendron plant staat graag lichtvochtig, helemaal in de zomer is het een wat dorstiger type. In de winter is hij wat minder happig, dan is één keer per tien dagen voldoende. Maar als we heel eerlijk zijn, dan vergeeft de philodendron het je snel als je hem een keertje vergeet.

Té veel water daarentegen doet hem niet zo goed. Deze plant houdt absoluut niet van natte voeten, zijn wortels zullen hierdoor gaan rotten. Geef de plant dus liever te weinig water dan te veel, dan herstelt ‘ie snel. Ook is de philodendron gek op hoge luchtvochtigheid. Geef hem zo nu en dan een welverdiende spabeurt. Pak de plantenspuit erbij en spray zijn bladeren met water. Dat kan hij wel waarderen.

Licht en standplaats

Eerlijk is eerlijk, de Philodendron doet helemaal niet zo moeilijk over zijn standplaats. Eigenlijk kan hij overal wel vertoeven. Zolang je hem maar niet direct in de felle zon zet, want dan verbranden zijn mooie bladeren. Geef de philodendron daarom een plekje uit de felle zon, maar met veel indirect zonlicht.

 • Heb je een raam op het zuiden? Zet de plant dan op twee meter afstand van het raam.
 • Heb je een raam op het oosten of westen? Zet hem dan op één meter bij het raam vandaan.
 • Heb je een raam op het noorden? Zet de plant dan direct voor het raam.

Ook is het aan te raden om de plant zo nu en dan te draaien. Dan voorkom je dat hij scheef gaat groeien.

Voeding geven

Tussen maart en oktober geef je de philodendron elke week een portie vloeibare plantenvoeding. In de herfst- en wintermaanden hoef je hem helemaal geen voeding te geven. De plant is dan als het ware in winterslaap. Hij groeit dan dus niet of nauwelijks waardoor hij ook geen voeding nodig heeft. Gebruik GroenVoer om jouw groene vriend zijn portie vitaminen voor te schotelen. Je zult zien dat hij dan in rap tempo blijft doorgroeien. De philodendron voeden is heel makkelijk: pomp drie keer voor de juiste hoeveelheid plantenvoeding voor een halve liter water. Geef niet meer voeding dan nodig is. 

Verpotten

Je verpot de philodendron het best elke twee jaar. De philodendron groeit hard. Het is belangrijk dat je hem dus ook regelmatig van een grotere pot voorziet. Kies voor een pot die 20% groter is dan de huidige pot waar hij in staat. Dan weet je zeker dat je plant er niet te snel uit groeit. Verpot het liefst in de lente, beschadigde wortels kunnen in deze periode sneller herstellen.

Ziektes

De philodendron is best gevoelig voor ziektes. We noemen een aantal voorbeelden op die kunnen voorkomen:

 • Bruine randen: Heeft jouw philodendron bruine randen? Dan heeft dit meestal te maken met te weinig water, te veel zon of een te lage luchtvochtigheid. Is de aarde erg droog? Dan heeft je plant waarschijnlijk te weinig water gehad. Is dit niet het geval? Ga dan de standplaats nog een keer na.
 • Gele bladeren: Heeft je philodendron gele bladeren of gele vlekken? Die ontstaan vaak doordat je jouw plant te veel water hebt gegeven. Het kan ook een tekort aan voeding betekenen. Ook is geel blad vaak het teken van beestjes zoals trips of spint. Check in eerste instantie goed of de grond te nat is. Is dit het geval? Geef de plant dan de komende tijd dan minder water of stek de plant als de schade al te groot is. Bekijk de bladeren anders goed op ongedierte. 
 • Grijze vlekken: Dit is een teken dat er ongedierte aanwezig is. Kijk heel goed of je trips of spint ziet, ze houden zich vaak goed schuil.
 • Hangende bladeren: Heeft je philodendron hangende bladeren? Dan heeft hij waarschijnlijk dorst. Geef hem in dat geval wat extra water.
  Is de grond juist goed nat? Dan heeft hij waarschijnlijk te veel water gekregen en zijn je wortels rot. Snijd in dit geval het rotte deel weg en geef de plant voorlopig minder water. Is het al te erg? Dan kun je de plant het best redden door hem te stekken.
 • Beestjes: Er duiken zo nu en dan ongewenste bezoekers op. Gelukkig is de philodendron een sterke plant en krijgen ze ‘m vaak niet klein. Vooral spint en trips is hij gevoelig voor. Check de bladeren daarom regelmatig op ongedierte. Dan zorg je dat je geen plaag over het hoofd ziet. Hoe eerder je ze ontmaskert, hoe groter de kans is dat je jouw plant nog kunt redden. Kijk goed onder het blad, want daar houden ze zich vaak schuil. Beestjes gevonden? Jakkie! Maar baal niet té veel. De plant is vaak nog goed te behandelen met InsectWeg. Of ga voor nuttige insecten zoals roofmijt of aaltjes. Dan komt hij er waarschijnlijk gewoon weer bovenop. 

Stekken

De philodendron stekken is een fluitje van een cent. Bijkomend voordeel: het is ook nog eens heel leuk om te doen. Het is een ideale beginnersplant om te stekken. Zo ga je te werk:

 • Je stekt de philodendron door de steel net onder de luchtwortel af te knippen of snijden. Gebruik altijd een gedesinfecteerde schaar of mes, anders besmet je de wond met bacteriën. Dip de stek vervolgens in wat StekPoeder en stop hem direct in de grond. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft.
 • Liever jouw philodendron stekken op water? Dat kan ook! Het is namelijk heel leuk om dit proces te zien. Je ziet de kleine worteltjes dan tevoorschijn komen. Na het afsnijden van de stek zet je hem in een glaasje water. De luchtwortel moet contact hebben met het water. Na ongeveer drie weken heeft de stek al wat wortels gekregen. De stek is dan klaar om de aarde in te gaan.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.