Vlinderstruik verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪻 Vlinderstruik verzorgen - tips & advies | ECOstyle 🪻
Vlinderstruik verzorgen

Vlinderstruik verzorgen

Een tuin vol kleurrijke bloemen en fladderende vlinders is een droom voor elke tuinier. Wat is een betere manier om die droom te verwezenlijken dan met een vlinderstruik?

Plantenbieb A-Z

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja davidii), is een waar genot voor zowel bijen, vlinders als tuinliefhebbers. Met zijn weelderige groei en betoverende bloemen trekt hij niet alleen de aandacht, maar creëert hij ook een oase van biodiversiteit in je tuin. Met name veel voorkomende dagvlinders, honingbijen en een aantal solitaire bijen en hommels zijn er dol op omdat de plant grote bloemen heeft en een goed landingsplatform. Doordat hij groeit in zowel zon als schaduw en verschillende grondsoorten is het een populaire struik in de stad. Laten we wat dieper ingaan op hoe je de vlinderstruik het best kan verzorgen in de tuin. 

De vlinderstruik in het kort

Bloeiperiode

Juni - september

Winterhard

Ja

Standplaats

Zonnig - half-schaduw

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan

Waterbehoefte

Droog - normaal

Type plant

Vaste plant - Niet-inheems

Alles over de vlinderstruik 🪻

Oorsprong

De vlinderstruik, behorend tot de Buddlejaceae familie, komt oorspronkelijk uit China. Door de prachtige, grote bloemen trok hij al snel de aandacht van Europese landen en ze namen hem mee. De struik staat bekend om zijn overvloedige bloemen in diverse kleuren, variërend van paars en roze tot wit en geel. Zijn aantrekkingskracht voor vlinders heeft hem de naam "vlinderstruik" opgeleverd. Deze plant is winterhard en erg makkelijk, hij kan goed groeien in verschillende klimaten en verschillende grondtypes. Dit maakt hem ook zo geliefd. 

Water geven

De vlinderstruik groeit goed in verschillende gronden, dit maakt hem ook zo geliefd in kleine stadstuintjes. De plant houdt het meest van een droge of normale grond. Een te natte grond kan leiden tot wortelrot. Tijdens warme dagen is het soms nodig om de plant wat extra water te geven. Geef water aan de basis van de plant om te voorkomen dat het blad nat wordt, dit kan schimmelgroei bevorderen.

Licht en standplaats

De juiste standplaats is cruciaal voor een gezonde vlinderstruik, zo zorg je voor veel bloemen. De vlinderstruik houdt van een zonnige plek. Kies een plek in je tuin waar de struik tenminste 6 uur direct zonlicht per dag ontvangt. Zorg er ook voor dat de plant beschermd is tegen harde wind, omdat de zware takken anders kunnen knakken. 

Voeding geven

Een goede voeding kan de groei en bloei van je vlinderstruik aanzienlijk verbeteren. Geef minstens twee keer per jaar een organische meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende struiken. Kies bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ om voor langdurige bloei te zorgen.

Verpotten

Heb je een vlinderstruik in pot staan? Dan kunnen ze na een paar jaar uit hun pot groeien en moeten ze worden overgeplant naar een grotere pot of rechtstreeks in de grond. Kies voor het verpotten op een moment net voor of na de groeiperiode. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.

Ziektes

Vlinderstruiken zijn over het algemeen erg resistent tegen ziektes, maar ze kunnen vatbaar zijn voor problemen zoals schimmelziekten. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de struik en vermijd overmatig water geven om schimmelgroei te voorkomen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voeding te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf. 

Snoeien

De vlinderstruik snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een vlinderstruik. Het helpt de vorm en grootte van de struik te behouden en bevordert een gezonde groei en bloei. De beste tijd om te snoeien is in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, beschadigde en zwakke takken, en snoei de struik tot ongeveer een derde van zijn hoogte om de vorm te behouden en nieuwe groei aan te moedigen.

Soorten

De Buddleja familie bestaat uit veel vlinderstruik soorten. We hebben de populairste op een rijtje gezet.

  1. Buddleja davidii: Deze soort is het meest voorkomend in Nederlandse tuinen. Bekende types zijn de 'Black Knight' en 'Royal Red'.
  2. Buddleja alternifolia: Kenmerkend zijn de lila bloemen en buigende takken. Omdat deze soort bloeit op overjarig hout, is het aan te raden om te wachten met snoeien tot na de bloei.
  3. Buddleja globosa: Deze soort heeft ronde toppen met oranje bloemen.
  4. Buddleja salviifolia: Deze soort is afkomsig uit Zuid-Afrika en heeft grijsgroene bladeren die lijken op die van salie.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

Bekijk alle meststoffen 

Blader verder door onze plantenbieb

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.