Mieren bestrijden buiten of in huis? Dit zijn onze tips | ECOstyle Mieren bestrijden buiten of in huis? Dit zijn onze tips | ECOstyle
Mieren bestrijden buiten of in huis? Dit kun je er tegen doen

Mieren bestrijden buiten of in huis? Dit kun je er tegen doen

Zodra de zon tevoorschijn komt, gaan dieren aan de slag om nesten te bouwen en hun territorium uit te breiden. Zo ook de kleine mier, die dat bijvoorbeeld doet in jouw tuin. Maar hoe onschuldig één miertje ook lijkt, deze komt nooit alleen! Heb je last van een mierenplaag in het gazon, in huis, of op je terras? Ga dan aan de slag met mieren bestrijden.

Mieren bestrijden met ECOstyle

Shop alles tegen mieren 

Shop alles tegen mieren 

Waar komen mieren voor?

Mieren vind je werkelijk overal: in het gazon, op bomen of in de aarde. Meestal hebben ze hun nesten onder de grond waar ze een doolhof aan gangetjes graven.

Er zijn heel wat soorten mieren in Nederland. De bekendste soort in huis en tuin is de wegmier. Je herkent hem door zijn zwarte uiterlijk. Mieren zijn zeer nuttige insecten, ze zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem in jouw tuin.

Over het algemeen heb je weinig last van de kleine diertjes. Toch kan de mier voor overlast zorgen in de tuin. Maar ook het huis weten ze soms te betreden. In dit geval is het belangrijk om de mieren aan te pakken.

Veelgestelde vragen over mieren

Waar komen mieren op af?

Het antwoord hierop is eten. Mieren zijn áltijd op zoek naar eten. En waar vind je dat beter dan in iemands huis? Precies... Nergens. Anticipeer direct wanneer je een mier in je huis ziet lopen. De andere mieren volgen het spoor. Voor je het weet heb je een huis vol. Mieren houden van zoet. Zorg er daarom voor dat er geen kruimels of andere etensresten rondzwerven.

Ook buiten vindt de mier zoetigheid. Bij de bladluizen, ja écht. Ze zijn dikke vrienden met elkaar. De bladluis laat zoet honingdauw achter wat de mier heerlijk vindt. Als dank beschermt de mier de bladluis tegen vijanden. Wat lief! Maar niet heel erg gewenst.

Hoe herken ik een mierenplaag?

Mieren vormen niet meteen een probleem in de tuin. Je komt altijd wel mieren tegen en dat is eigenlijk een super goed teken! Zij spelen een belangrijke rol binnen het ecosysteem. Mieren worden pas een probleem wanneer er té veel mieren zijn én als ze naar binnen glippen.

De beestjes vormen snel een flinke kolonie. Ze laten namelijk een geur achter wanneer er eten is gespot. Zo lokken ze steeds meer mieren naar deze plek toe. Daardoor heb je binnen no time een flinke mierenplaag. Dit kan voor heel wat overlast zorgen. Zo kan hun ondergrondse labyrint zelfs het een en ander laten verzakken in de tuin. Denk dan aan je terras en looproutes. Maar ook aan je gazon kunnen ze schade toebrengen.

Zijn mieren schadelijk?

Mieren zijn niet direct schadelijk, maar kunnen wel flink wat overlast veroorzaken. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Als mieren aan voedsel hebben gezeten dan kun je dit niet meer eten.
  • Mieren en bladluizen werken perfect samen en houden de kolonie in stand. Sterker, als ze het fijn hebben samen, worden het er alleen maar meer. Dit zorgen voor schade aan je planten. De honingdauw van de luizen is ook nog eens een ideale voedingsbodem voor bladschimmels.
  • De bestrating kan verzakken als ze zich onder de tegels hebben genesteld. De mieren verwijderen aarde om een nest te maken en graven hier gangen. Zo verzakken tegels, stenen en soms je hele terras.
  • Ook nestelen mieren zich wel eens in gras. Kale plekken in het gazon tot gevolg. Het gazon krijgt geen kans om te herstellen waardoor het uiteindelijk dood gaat.

Wat te doen tegen mieren?

Benieuwd wat helpt tegen mieren? 💡 Met deze handige tips kun je hun komst voorkomen en zorgen dat je niet (weer) te maken krijgt met een plaag.

  • Begin een kruidentuintje! Nog leuk ook. Mieren hebben een hekel aan sterke geuren zoals bieslook, munt, rozemarijn, salie, lavendel en knoflook.
  • Plant afrikaantjes of goudsbloemen, bepaalde mieren blijven op afstand van deze planten.
  • Ruim binnen én buiten etensresten goed op
  • Leeg de afvalbak regelmatig, zo komen mieren niet naar binnen toe.
  • Houd goed in de gaten of je bladluizen in je planten hebt. Mieren blijven graag in de buurt van bladluizen en beschermen ze. Bladluizen weg? Dan zie je ook dat de mieren vertrekken.

Mieren bestrijden buiten 🌿

Heb je overlast van mieren in de tuin, dan heb je waarschijnlijk een plaag te pakken. Op deze manieren kun je mieren bestrijden in de tuin:

  • Plaats een Lijmband bij last van mieren in een boom. Deze band is behandeld met een speciale lijm dat gemaakt is van natuurlijk hars en was. Het is een natuurlijke barrière waar mieren niet overheen komen.
  • Gebruik MierenPoeder. Dit is geschikt om mieren snel en effectief te bestrijden. Heel handig is het dat je het naast te strooien ook kunt oplossen in water. Zo giet je het eenvoudig in de buurt van het nest, ook in je gazon.
  • Zet aaltjes in. De mieren tolereren de aaltjes niet in hun leefomgeving en zullen hun nesten verplaatsen. Aaltjes zijn vooral heel geschikt om in te zetten bij een beginnende mierenplaag.
  • De MierenLokdoos is ideaal om te plaatsen op loopwegen, op plekken waar de mieren in huis gaan en onder overkappingen.
  • Gebruik MierVrij Barrière, deze speciale klei dicht tunnels af, ondersteunt tegels en dwingt mieren weg te gaan. Het doodt de mieren niet, maar verdrijft ze op een natuurlijke wijze.

Mieren in huis bestrijden 🏠

Heb je last van een mierenplaag in huis? Dit kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om de mieren in huis te bestrijden:

  • Gebruik MierenLokdoosjes. De stof in deze lokdoosjes wordt door de werksters meegenomen. Zo pak je het probleem effectief aan. Zorg ervoor dat je de lokdoosjes op het mierenspoor zet zodat ze de stof meenemen. 
  • Ruim etensresten zo veel mogelijk op en leeg de afvalbak regelmatig. Zo komen mieren niet naar binnen toe.

Mieren in planten bestrijden 🌹

Heb je last van mieren in planten? Naast dat dit erg vervelend is, kan het ook schade veroorzaken. Op deze manieren bestrijd je mieren in planten:

  • Last van mieren in een boom of plant met dikke stam? Plaats dan een Lijmband. Deze band is behandeld met een speciale lijm dat gemaakt is van natuurlijk hars en was. Het is een natuurlijke barrière waar mieren niet overheen komen.
  • Mieren worden vaak aangetroffen op planten vanwege honingdauw, dat door bladluizen wordt geproduceerd. Mieren vinden dit maar heerlijk, hierdoor beschermen ze de bladluizen. Bestrijd daarom eerst de bladluis, zijn de bladluizen weg dan gaan de mieren vaak ook weg uit je plant. 

Mieren in gazon bestrijden 🌱

Heb je last van een mierenplaag in het gazon? Dit kan erg vervelend zijn, want ze kunnen namelijk het hele gazon overhoop halen als ze daar nesten in hebben. Gelukkig kun je ze makkelijk bestrijden:

  • Gebruik MierenPoeder, dit kan je heel makkelijk oplossen in water waardoor je het over het gazon heen kan gieten en in de nesten. 
  • Zet aaltjes in. De mieren tolereren de aaltjes niet in hun leefomgeving. Hierdoor verlaten de mieren hun nesten en verplaatsen deze naar een andere plek.

Mieren onder tegels bestrijden 🐜

Heb je last van mieren onder de tegels? Dit is niet alleen heel vervelend, maar kan er ook voor zorgen dat je terras verzakt. Dit kan je doen:

  • Gebruik MierenPoeder, je kan ervoor kiezen het te strooien maar nog effectiever is door het op te lossen in water en in de mierennesten te gieten. 
  • Gebruik MierenSpray, door het spuitrietje kan je heel gericht in het nest spuiten. 
  • Gebruik MierVrij Barrière, deze speciale klei ondersteunt tegels en dwingt mieren weg te gaan. Het doodt de mieren niet, maar verdrijft ze. De klei stabiliseert de tegels van het terras en helpt verzakkingen te voorkomen.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.