Tuin aanleggen? Zo doe je dat in 4 stappen | ECOstyle Tuin aanleggen? Zo doe je dat in 4 stappen | ECOstyle
Tuin aanleggen? Ga aan de slag met deze vier stappen

Tuin aanleggen? Ga aan de slag met deze vier stappen

Wil je een tuin aanleggen? Daar leent de herfst zich perfect voor. De grond is lekker vochtig en planten, struiken en bomen hebben genoeg tijd om wortels aan te maken. In de lente lopen de planten dan snel uit en verwennen je met de mooiste bloemen en de groenste bladeren. Is het voorjaar en wil je dan juist de border aanleggen? Natuurlijk kan dat ook. De planten zullen alleen wat langer tijd nodig hebben om te settelen. Maar je kunt ze daar goed bij helpen. Benieuwd hoe je te werk gaat? Volg deze vier stappen en geniet dit voorjaar van een kleurrijke border!

Tuin aanleggen en onderhouden met ECOstyle

Shop alles voor de tuin 

Shop alles voor de tuin 

Wat is een border? 🪻

Voordat we aan de slag gaan met het aanleggen van een border, is het handig om te weten wat een border überhaupt is. Een border is een ander woord voor siertuin. Het is als het ware een strook met planten, bloemen, struiken en bomen erin. Hierin wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende kleuren en hoogtes. Zo krijg je een speelse en kleurrijke tuin vol verschillende planten. Verschillende soorten planten dragen bij aan het evenwicht en de biodiversiteit in je tuin.

Waarom een border?

Een border in de tuin maken is niet zo lastig als het lijkt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk vooraf goed wat voor soort tuin je wilt hebben. Steek je graag de handen uit de mouwen of ga je liever voor een onderhoudsarme tuin? Heb je veel zon of juist veel schaduw? Wil je met een kleurenpatroon werken of ga je liever alleen voor groene planten en siergrassen? Zorg voor een duidelijk plan, dat maakt het aanleggen van de border en het kiezen van de planten een stuk makkelijker.

Waarom een border in de tuin aanleggen? Dit zijn een aantal redenen:

  • Een border voegt veel sfeer aan de tuin toe.
  • Het geeft de mogelijkheid om te spelen met verschillende hoogtes en kleuren.
  • Je verwelkomt meer biodiversiteit in de tuin.

Hoe leg je een tuin aan? 🌻

1: Kies de plek

Voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van een border, is het belangrijk om eerst een aantal zaken voor ogen te hebben. Begin vooral niet lukraak, maar denk goed na over je plan. Wat zijn bijvoorbeeld de afmetingen van de border? Wat is de ligging van je border? Welke planten kan je daar kwijt? Welke plant ga je waar neer zetten en hoeveel?

Benieuwd wat voor border jij straks hebt en wat voor planten je hierin kwijt kan? 

  • Meer dan 6 uur zon? Kies voor planten die in de volle zon kunnen.
  • Tussen de 4 en 6 uur zon? Kies voor planten die van halfschaduw houden.
  • Minder dan 4 uur zon? Kies voor schaduwplanten.

2: Stoom de bodem klaar

Wil je beginnen met het aanleggen van een border? Dan is het belangrijk dat de bodem daar ook klaar voor is. Maak je canvas schoon zodat je daar jouw kunstwerk op kan maken. Heb je een plek uitgekozen? Zo ga je te werk:

  • Spit de grond dan eerst lichtjes om. Zo verwijder je zo veel mogelijk onkruid en gras, met wortels en al.
  • Meng vervolgens een fijne compost door de bovenlaag in de vorm van  AanplantGrond of GroeiGrond. De ideale ondergrond om je planten in te zetten en de wortelgroei vanaf het begin te bevorderen. Sterke wortels geven sterke planten.
  • Doe vervolgens ook een pH-Bodemtest om de zuurgraad van jouw border te achterhalen, om te kijken of de bestaande tuingrond zuur is. Een zuurgraad tussen 6 en 6,5 is ideaal voor de meeste planten. Is de zuurgraad te laag? Voeg dan AZ-Kalk toe aan het stukje grond.

Jouw bodem is nu in topconditie en klaar om daar verschillende soorten planten in te laten groeien.

3: Maak een indeling

Een border vul je met drie verschillende soorten planten: opvullers, bewegers en blikvangers. Zo krijg je een dynamische en volle border die goed in balans is:

  • Bewegers: Nee, ze dansen je border zeker niet door. Maar hier bedoelen we tuinplanten mee die structuur geven. Ze brengen dynamiek en hoogteverschil, dit zorgt voor een bewogen border. Denk bijvoorbeeld aan heesters, hoge siergrassen of bamboe.
  • Blikvangers: Deze planten stelen de show in de border met hun opvallende bloemen of uitbundige bladeren. Ze krijgen de hoofdrol toegewezen in de border. Denk bijvoorbeeld aan een pioenroos of hortensia. Met behulp van de bewegers en opvullers wordt de aandacht naar deze planten alleen maar versterkt.
  • Opvullers: Ze zijn zeker niet ondergeschikt, ook al lijkt dat misschien door de benaming. Ze staan iets minder op de voorgrond maar zorgen dat de lege plekken en de bodem na verloop van tijd goed wordt bedekt. Denk dan aan de campanula, hedera of kies voor eenjarige zonnebloeiers zoals de petunia of afrikaantje. Ze worden ook wel bodembedekkers genoemd.

Natuurlijk wil je zorgen dat jouw border er ieder seizoen aantrekkelijk bij staat, daarom is het belangrijk om te variëren met de bloeitijd. Let ook goed op de plek waar de plant groeit… Zet geen schaduwplant neer als jouw border vol in de zon staat en kies geen planten die van een zure grond houden terwijl jouw tuingrond kalkrijk is. Check ook goed of de planten niet té snel hoog of breed worden. Anders wordt je border al snel heel krap of verschuift de nadruk van de blikvangers naar andere planten toe.

4: Leg de planten aan

Je hebt nu een duidelijk plan en de planten zijn uitgekozen. Dus de hoogste tijd om aan de slag te gaan met het aanleggen van de border. Zo ga je te werk:

  1. Graaf een gat en neem drie delen tuingrond uit het gat. Meng dit met één deel AanplantGrond goed door elkaar.
  2. Schep een laagje van het mengsel op de bodem van het gat.
  3. Dompel de wortelkluit met pot en al goed onder in een bak met water. Zo raakt de kluit goed verzadigd.
  4. Haal de plant uit de pot en plaats deze vervolgens in het gegraven gat. Vul de rest van het gat om met het mengsel van de grond.
  5. Dek het gat af met een laagje van één tot twee centimeter AanplantGrond.
  6. Druk de grond goed aan en geef de plant ruim water.
  7. Geef de nieuwe aanplant direct de juiste organische voeding, zoals bijvoorbeeld Vaste planten-AZ. Zo geef je ze alles wat ze nodig hebben en kunnen ze goed aanslaan en sterk uitgroeien.

Begin met het planten van de bewegers, plant ze vooral niet netjes op een rij. Zorg voor een speels en dynamisch effect door te spelen met de plek. Vervolgens plant je de blikvangers, ze krijgen een prominente plek in de border. Dit hoeft niet altijd vooraan de betekenen. Plaats de blikvangers op verschillende plekken in de border. Vul de border vervolgens op met de opvullers, zorg wel dat ze nog genoeg ruimte hebben om uit te lopen.

planten water geven tuin

Tuin onderhoud

Zo, jouw border is helemaal klaar om te gaan groeien. Houd na het aanleggen wel een oogje in het zeil. De border moet nog acclimatiseren en de planten moeten nog flink wortelen, waardoor verdroging op zonnige dagen op de loer ligt.  We hebben er alle vertrouwen in. Jouw border staat vast binnen no time te stralen. Benieuwd hoe je jouw border de beste verzorging geeft? We vertellen je graag alles over het onderhouden van de border.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.