De tuin onderhouden van A tot Z, zo doe je dat | ECOstyle De tuin onderhouden van A tot Z, zo doe je dat | ECOstyle
Tuin onderhouden van A tot Z? Zo ga je te werk

Tuin onderhouden van A tot Z? Zo ga je te werk

Heb jij een prachtige tuin vol kleurrijke bloemen en diepgroene struiken? Zorg dan voor de juiste verzorging. Zo geniet je ieder jaar weer van deze schitterende planten en bloemen. Het is belangrijk om ze hier wel een handje bij te helpen. We geven je een aantal handige tips hoe je jouw border het best onderhoudt.

De tuin onderhouden met ECOstyle

Shop alles voor de tuin 

Shop alles voor de tuin 

Waarom border onderhouden?

Een plantenborder, ook wel siertuin genoemd, is een plek in de tuin vol diverse planten en bloemen. Het brengt dynamiek in de tuin door de verschillende hoogtes en texturen die je er in kan aanbrengen. In een border komen alle aspecten van het onderhouden van een tuin samen: water geven, de bodem verbeteren, bemesten, snoeien, problemen bestrijden en ga zo maar door. We snappen dat er soms een hoop op je af komt. Een border onderhouden kost wat werk, maar je wordt snel beloond met een border die volop bloeit en groeit.

Hoe onderhoud en verzorg ik de border? 🌷

Bodem verbeteren

Wil je optimaal van je border genieten? Dan is het áller belangrijkste dat de bodem goed is. Zie de bodem als de motor van alles dat daarin leeft en groeit. Bodem niet in goede conditie? Dan zie je dit ook terug in je planten. Beloon de bodem daarom minimaal één keer per jaar van een goede onderhoudsbeurt. Geef de bodem genoeg meststoffen en zorg dat je de bodem de juiste zuurgraad geeft door het te bekalken. Je merkt dat planten sterke, stevige wortels aanmaken en een hoge weerstand opbouwen tegen ziektes en weersomstandigheden.

Tip: De meeste planten zijn dol op AZ-Kalk omdat zij liever niet in een zure grond staan. Planten kunnen dan geen voedingsstoffen opnemen. Maar er zijn ook uitzonderingen! Dat zijn de zogenaamde zuurminnende planten. Deze vinden een zure grond juist heerlijk en vertoeven daar prima in. Neem bijvoorbeeld de rododendron, azalea en heide. Geef hen dus vooral geen kalk en strooi er in een ruime boog omheen.

Lees alles over bodem verbeteren.

Planten voeden

Net zoals wij eten en drinken nodig hebben om te leven en groeien, hebben bloemen, planten en bomen dat ook nodig. Bemest de tuin daarom regelmatig met plantenvoeding. Zorg dat de voeding in ieder geval stikstof, fosfor en kalium bevat, planten kunnen niet zonder. Dit zijn samengestelde meststoffen.

Toch hebben planten wel een kleine voorkeur wat betreft de verhouding van de voedingsstoffen. De ene plant gaat voor kleurrijke bloemen en de ander koerst juist op stevige stengels. Voor veel planten is er een speciale voeding te krijgen met een passende NPK-verhouding. Dat maatwerk is natuurlijk prima.

Maar weet je? Je kunt ook gewoon Vaste planten-AZ gebruiken voor de hele border. Deze organische meststof heeft alles in zich om de hele border van goede voeding te voorzien. Het voordeel van de natuurlijke meststof is dat de plant zelf bepaalt wat hij nodig heeft en wil opnemen. Het speciale bodemleven dat aan de AZ-meststoffen is toegevoegd geeft extra verzorging ondergronds, wat zich boven de grond vertaalt in prachtige en sterke planten. Deze voeding geeft de planten in de border genoeg voeding voor wel 120 dagen op een rij.

Planten snoeien

Veel planten moeten eens in de zoveel tijd gesnoeid worden, in de lente en zomer lopen ze beter uit en ontwikkelen meer blad en bloemen. Je houdt planten sterk en vitaal, dit zorgt dat ze minder gevoelig zijn voor ziektes en plagen. De plant groeit vervolgens ook mooier en dichter.

Elke plant heeft een periode waarin hij het beste gesnoeid kan worden. Dit kan te maken hebben met de sapstroom, zoals bij de druif. Als je deze plant bijvoorbeeld in het voorjaar of de zomer snoeit, dan is de kans groot dat hij als het ware ‘doodbloedt’. Dat wil je niet op je geweten hebben… De druif heeft op dit moment al een actieve sapstroom waardoor hij de wond maar moeilijk kan dichten.

Snoei de druif daarom juist in de winter, als het niet vriest. Daarbij is een algemene regel dat je pas snoeit  de bloei. Heb je groene planten? Dan hoef je dit wat minder nauw te nemen. Zoek voor de zekerheid, voordat je de plant, boom of struik gaat snoeien, op wanneer je dit het beste doet of check het label van de plant.

Naast snoeien is het belangrijk dat je de knoppen van uitgebloeide planten ook regelmatig verwijdert. Zo is er weer ruimte om nieuwe knoppen te maken en ontstaan er geen ziektes of schimmels op de afgestorven knoppen.

Planten aanleggen

Een nieuwe bloem, plant, boom of struik gekocht voor in de border? Lekker bezig. Die zet je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk in de border. In zes stappen leer jij hoe je deze het best aanplant:

  1. Graaf een gat en neem drie delen tuingrond uit het gat. Meng dit goed door elkaar met één deel AanplantGrond.
  2. Schep een laagje van het mengsel op de bodem van het gat.
  3. Dompel de wortelkluit goed onder in een bak met water zodat de kluit verzadigd is.
  4. Plaats de plant in het gegraven gat. Vul verder aan met het mengsel van de plantaarde en tuingrond.
  5. Dek het gat af met een laagje van één tot twee centimeter aanplantaarde.
  6. Druk de grond goed aan en geef de plant ruim water.

Water geven

Planten en bomen in de volle grond hebben meestal niet veel extra water nodig. Vaak valt er voldoende neerslag om planten in de border van genoeg water te voorzien. Is het langdurig droog? Dan hebben planten in de border soms een extra slokje water nodig. Vooral planten die nog niet zo lang geleden zijn aangeplant. Deze planten hebben nog geen diepe wortels waardoor ze moeilijk bij het grondwater komen.

Is het lang droog en wil je jouw border daarom wat extra water geven? Dan is het beter om één keer langer water te geven, dan elke dag een klein beetje. Het water heeft zo voldoende tijd om echt goed de grond in te trekken en de bodem te verzadigen. Zo krijgen ook de dieper gelegen wortels de kans om water op te nemen en gezond te blijven.

Problemen in de border

Last van problemen in de border? Soms ontkom je er niet aan. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede biodiversiteit. Bij aanwezigheid van veel verschillende soorten planten, met name ook bloeiende, dan komen er meerdere soorten nuttige beestjes naar jouw tuin. Zij vinden hier graag een plekje. Denk dan aan hele kleine zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegjes, maar ook grotere zoals vogels, egels en kikkers.

Zij helpen bij het krijgen en behouden van een natuurlijk evenwicht in de tuin, waardoor schadelijke beestjes veel minder snel uitgroeien tot een plaag. Denk bijvoorbeeld aan slakken en luizen. Toch hebben alle beestjes hebben een functie in de natuur. Is balans in jouw tuin zoek? Dan ontstaat er een plaag en daar hebben je planten last van. Ontstaat er toch een plaag? Dan los je die op natuurlijke wijze op. We vertellen je graag alles over het verhelpen van problemen in de border.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift