herfst anemoon

Anemoon verzorgen

De herfst hoeft niet te betekenen dat er er niets meer bloeit. Een van de betoverende en populaire herfstbloemen is de herfstanemoon.

Tuinplanten A-Z

Anemoon

Anemonen worden gekenmerkt door hun bloemen met een schaalvormige uitstraling en een geel hart dat gevuld is met talloze meeldraden. Er bestaan vroegbloeiende en laatbloeiede soorten. Door een combinatie van deze in de tuin te zetten, geniet je van een bloeiende tuin tot laat in het seizoen. Daar hebben de insecten alleen maar baat bij! 

De Anemoon in het kort

icons8-flower

Bloeiperiode

Maart - oktober
Dead tree

Winterhard

Ja
Standplaats

Standplaats

Zonnig - half-schaduw
Butterfly 2

Biodiversiteit

Trekt bijen en hommels aan
Watering plants-1

Waterbehoefte

Normaal
Sprout

Type plant

Vaste plant - Niet-inheems

Alle informatie die je nodig hebt

De herfstanemoon is oorspronkelijk afkomstig uit China en Japan. Deze planten zijn lid van de ranonkelfamilie en hebben een lange geschiedenis van sierlijkheid en schoonheid. Ze staan bekend om hun opvallende, felgekleurde bloemen en kunnen variëren van wit tot roze tot diep rood, waardoor ze een welkome aanvulling zijn op elke herfsttuin.

Herfstanemonen groeien het best in goed doorlatende grond. De Anemoon is een sterke plant en redt zichzelf meestal prima. In de herfstperiode, wanneer er over het algemeen meer regen valt, is het vaak niet nodig om extra water te geven. In de zomer wanneer er lange periode van droogte is moet je wel wat water bijgeven. 

Herfstanemonen groeien het best op plekken in halfschaduw tot volle zon. Ze hebben voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen bloeien, maar ze kunnen ook goed groeien op plekken met enige schaduw. Kies een locatie in je tuin die minstens 4-6 uur zonlicht krijgt.

Herfstanemonen hebben een beetje extra voeding nodig om gezond te blijven en mooie bloemen te groeien. Gebruik een uitgebalanceerde organische meststof om de bloei te stimuleren. Kies bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ om voor langdurige bloei te zorgen.

 

Herfstanemonen kunnen in de volle grond gezet worden, maar groeien ook prima in potten. Na verloop van tijd kunnen ze uit hun pot groeien of te dicht op elkaar groeien in de tuin. Als je merkt dat je herfstanemonen minder bloeien of te groot worden voor hun huidige locatie, overweeg dan om ze te verpotten. Je doet dit het best in het voorjaar, wanneer de planten in rust zijn. Gebruik een goed doorlatende grond zoals GroeiGrond.  

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van gezonde herfstanemonen. Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen en stelen terugsnoeien om de plant er netjes uit te laten zien en om de groei van nieuwe knoppen te stimuleren.

In het late najaar, wanneer de planten in rust zijn, kun je de stengels tot bijna aan de grond terugsnoeien om de plant voor te bereiden op de winter en te zorgen dat hij in het voorjaar weer mooi uitloopt. 

Hoewel herfstanemonen over het algemeen vrij resistent zijn tegen ziektes en plagen, kunnen ze soms te maken krijgen met problemen zoals meeldauw. Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom je plant en voorkom dat er te veel vocht op de bladeren blijft staan om de kans op ziektes te verminderen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf. 

border-flower-garden

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.