basilicum-in-pot-plant

Basilicum plant verzorgen

Basilicum is een van de meest geliefde kruiden in de keuken en heeft een kenmerkend aroma en smaak die een onmisbare aanvulling vormen op tal van gerechten.

Tuinplanten A-Z

Basilicum

Het kweken van je eigen basilicumplanten kan niet alleen veel voldoening schenken, maar ook de versheid en smaak van je maaltijden verbeteren. In dit blog nemen we je mee op een reis door de wereld van de basilicum plant verzorgen, van de oorsprong tot essentiële verzorgingstips.

Basilicum in het kort

icons8-flower

Bloeiperiode

Juni - augustus
Dead tree

Winterhard

Nee
Standplaats

Standplaats

Zonnig
Butterfly 2

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan
Watering plants-1

Waterbehoefte

Gemiddeld
Sprout

Type plant

Kruid - Niet-inheems

Alles over de basilicum plant 🌱

Basilicum, dat zijn oorsprong vindt in Zuidoost-Azië en Centraal-Afrika. Het is al eeuwenlang een belangrijk kruid in de keuken en maar ook als geneesmiddel. Het werd oorspronkelijk gekweekt in India en verspreidde zich via handelsroutes naar Europa. In de loop der tijd zijn er veel verschillende soorten ontstaan, elk met hun eigen unieke smaak en aroma. Hoewel basilicum niet uit Europa komt is het voornamelijk bekend uit de Italiaanse keuken. 

Een van de belangrijkste aspecten van basilicum verzorging is de juiste watergift. Basilicum houdt van vochtige grond, maar het is essentieel om te voorkomen dat de wortels te lang ondergedompeld blijven. Dit kan tot wortelrot leiden. Zorg ervoor dat de bovenste laag van de grond enigszins opdroogt tussen gietbeurten. Geef bij voorkeur water van onderaf, dan kan de plant drinken wat het nodig heeft. 

Basilicum groeit het beste op warme en zonnige plekken. Plaats je basilicum plant op een plek waar deze minstens 6 uur direct zonlicht krijgt. Een plek bij een zonnig raam of een beschutte plek in de tuin zijn ideale locaties.

Om je basilicum gezond te houden en veel blad te laten groeien, is het belangrijk om regelmatig voeding te geven. Gebruik een meststof zoals Moestuin-AZ of vloeibare variant Moestuinvoeding

Als je basilicum in een pot kweekt, kan het nodig zijn om de plant af en toe te verpotten. Basilicum kan snel groeien, en als de wortels te krap worden, kan de groei vertragen. Verpot je basilicum naar een iets grotere pot als je merkt dat de wortels de ruimte uitputten. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.  

Snoeien is een belangrijk onderdeel van basilicumverzorging. Regelmatig snoeien moedigt de plant aan om te vertakken en meer bladeren te produceren. Bij het oogsten van het kruid snoei je de plant als het ware. Vaak is extra snoeien niet nodig. Wel helpt het om regelmatig beschadigde bladeren te verwijderen. 

Basilicum is over het algemeen een sterke plant. Te veel water geven is vaak het grootste probleem. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen.

Vanaf half april is het ideale moment om basilicum buiten te zaaien, of het nu in de tuin of binnen in potten is. Het is essentieel om een zonnige locatie te kiezen. Hoe warmer, hoe sneller de basilicumzaden ontkiemen.

In de volle grond kun je de zaden met een tussenruimte van ongeveer 30 centimeter zaaien. Bedek ze vervolgens met een laagje grond van ongeveer een halve centimeter dik. Over het algemeen kun je verwachten dat basilicumzaden snel ontkiemen - meestal binnen 7 tot 12 dagen. Als je besluit om basilicum in potten te zaaien, kun je de zaden dichter bij elkaar zaaien. Zo krijg je een wat compactere plant

Er zijn wel 160 soorten basilicum, maar de meest voorkomende zijn:

  1. Genovese basilicum: Dit is de meest traditionele basilicumsoort en wordt vaak gebruikt in Italiaanse gerechten, met name in pesto.

  2. Thaise basilicum: Bekend om zijn sterke, anijsachtige smaak, wordt Thaise basilicum vaak gebruikt in Aziatische gerechten.

  3. Citroenbasilicum: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze basilicumsoort een citroenachtige smaak die geweldig is in salades en visgerechten.

  4. Kaneelbasilicum: Deze variëteit heeft een hint van kaneel in zijn smaak en past goed bij desserts en zoete gerechten.

border-flower-garden

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.