tijm-moestuin

Tijm verzorgen

Tijm is een heerlijk geurend kruid, dat ongetwijfeld bekend is in de keuken. Niet alleen hoort hij thuis tussen de keukenkruiden, ook verdient hij zeker een plekje in je tuin.

Tuinplanten A-Z

Tijm

Tijm kan perfect in een pot staan of langs de rand van een border. Hoewel de blaadjes klein zijn, verspreiden ze bij aanraking een heerlijke geur. Zo houden ze ook plaaginsecten op afstand, die vinden de geur vaak maar niks. In de zomer kan tijm bloeien, wat het nog aantrekkelijker maakt, ook voor bestuivende insecten. Kortom: tijm is een veelzijdig kruid dat niet alleen smaak toevoegt aan talloze gerechten, maar ook prachtig staat in tuinen en op balkons.

Tijm in het kort

icons8-flower

Bloeiperiode

Juni - juli
Dead tree

Winterhard

Ja
Standplaats

Standplaats

Zonnig
Butterfly 2

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan
Watering plants-1

Waterbehoefte

Droog
Sprout

Type plant

Vaste plant - Grote en kleine tijm is inheems

Alle informatie die je nodig hebt

Tijm (Thymus vulgaris) is een kruid dat oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik in de keuken, geneeskunde en als symbool van moed en kracht in de oudheid. Naast de gewone tijm zijn er ook inheemse soorten zoals grote tijm en kleine tijm.

Tijm gedijt het beste in goed doorlatende grond. Tijm staat graag droog, dus zorg dat het water kan weglopen als je tijm in een pot groeit. Laat de grond tussen de gietbeurten altijd opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

Tijm houdt van veel zonlicht. Plaats je tijm planten op een plek waar ze minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgen. Een zonnige vensterbank of een plek in de tuin met veel zon is ideaal voor deze kruidachtige planten.

Tijm heeft niet veel voeding nodig, maar het kan zeker profiteren van een lichte meststof. Je tijm zal dan sneller groeien en lekkerder gaan smaken. Gebruik een evenwichtige meststof en volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor Lavendel-AZ.

Een belangrijk aspect van het verzorgen van tijm is de zuurtegraad. Tijm groeit het beste kalkrijke grond. Als je bodem te zuur is, kun je AZ-Kalk toevoegen om de ideale groeiomgeving voor tijm te creëren.

Tijm groeit langzaam en hoef je maar zelden te verpotten. Als je plant te groot wordt voor zijn pot is het nodig hem in het voorjaar te verpotten. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.  

Tijm snoeien is een belangrijk onderdeel. Regelmatig snoeien helpt de plant compact te houden en stimuleert nieuwe groei. Knip de toppen van de stengels af om de vertakking te bevorderen. Verder snoei je tijm natuurlijk wanneer je de kruiden gaat oogsten. Met snoeien zorg je ervoor dat de plant jong blijft en niet te veel gaat verhouten.

Tijm is over het algemeen vrij resistent tegen plagen en ziektes. Veel insecten houden namelijk niet van de sterke geur. Inspecteer je plant regelmatig om problemen te voorkomen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf. 

  1. Gewone Tijm (Thymus vulgaris): Dit is de meest voorkomende soort en heeft een sterke, aardse smaak. Het is ideaal voor hartige gerechten zoals stoofschotels en geroosterd vlees.
  2. Citroentijm (Thymus citriodorus): Deze variëteit heeft een frisse citroengeur en -smaak, wat het perfect maakt voor visgerechten en salades.
  3. Grote Tijm (Thymus pulegioides): Deze inheemse tijmsoort komt voor in Europa en heeft een sterke, pittige smaak. Het wordt vaak gebruikt in mediterrane gerechten.
  4. Kleine Tijm (Thymus serpyllum): Kleine tijm, ook bekend als wilde tijm, is een laagblijvende inheemse tijmsoort met een krachtige smaak. Het wordt vaak gebruikt in kruidenmengsels en als bodembedekker in tuinen.
border-flower-garden

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.