buddleja-3

Vlinderstruik verzorgen

Een tuin vol kleurrijke bloemen en fladderende vlinders is een droom voor elke tuinier. Wat is een betere manier om die droom te verwezenlijken dan met een vlinderstruik?

Tuinplanten A-Z

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja davidii), is een waar genot voor zowel bijen, vlinders als tuinliefhebbers. Met zijn weelderige groei en betoverende bloemen trekt hij niet alleen de aandacht, maar creëert hij ook een oase van biodiversiteit in je tuin. Met name veel voorkomende dagvlinders, honingbijen en een aantal solitaire bijen en hommels zijn er dol op omdat de plant grote bloemen heeft en een goed landingsplatform. Doordat hij groeit in zowel zon als schaduw en verschillende grondsoorten is het een populaire struik in de stad. Laten we wat dieper ingaan op hoe je de vlinderstruik het best kan verzorgen in de tuin. 

De Vlinderstruik in het kort

icons8-flower

Bloeiperiode

Juni - september
Dead tree

Winterhard

Ja
Standplaats

Standplaats

Zonnig - half-schaduw
Butterfly 2

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan
Watering plants-1

Waterbehoefte

Droog - normaal
Sprout

Type plant

Vaste plant - Niet-inheems

Alle informatie die je nodig hebt

De vlinderstruik, behorend tot de Buddlejaceae familie, komt oorspronkelijk uit China. Door de prachtige, grote bloemen trok hij al snel de aandacht van Europese landen en ze namen hem mee. De struik staat bekend om zijn overvloedige bloemen in diverse kleuren, variërend van paars en roze tot wit en geel. Zijn aantrekkingskracht voor vlinders heeft hem de naam "vlinderstruik" opgeleverd. Deze plant is winterhard en erg makkelijk, hij kan goed groeien in verschillende klimaten en verschillende grondtypes. Dit maakt hem ook zo geliefd bij mensen. 

De vlinderstruik groeit goed in verschillende gronden, dit maakt hem ook zo geliefd in kleine stadstuintjes. De plant houdt het meest van een droge of normale grond. Een te natte grond kan leiden tot wortelrot. Tijdens warme dagen is het soms nodig om de plant wat extra water te geven. Geef water aan de basis van de plant om te voorkomen dat het blad nat wordt, dit kan schimmelgroei bevorderen.

De juiste standplaats is cruciaal voor een gezonde vlinderstruik, zo zorg je voor veel bloemen. De vlinderstruik houdt van een zonnige plek. Kies een plek in je tuin waar de struik tenminste 6 uur direct zonlicht per dag ontvangt. Zorg er ook voor dat de plant beschermd is tegen harde wind, omdat de zware takken anders kunnen knakken. 

Een goede voeding kan de groei en bloei van je vlinderstruik aanzienlijk verbeteren. Geef minstens twee keer per jaar een organische meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende struiken. Kies bijvoorbeeld voor Vaste planten-AZ om voor langdurige bloei te zorgen.

Heb je een vlinderstruik in pot staan? Dan kunnen ze na een paar jaar uit hun pot groeien en moeten ze worden overgeplant naar een grotere pot of rechtstreeks in de grond. Kies voor het verpotten op een moment net voor of na de groeiperiode. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.  

De vlinderstruik snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een vlinderstruik. Het helpt de vorm en grootte van de struik te behouden en bevordert een gezonde groei en bloei. De beste tijd om te snoeien is in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, beschadigde en zwakke takken, en snoei de struik tot ongeveer een derde van zijn hoogte om de vorm te behouden en nieuwe groei aan te moedigen.

Vlinderstruiken zijn over het algemeen erg resistent tegen ziektes, maar ze kunnen vatbaar zijn voor problemen zoals schimmelziekten. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de struik en vermijd overmatig water geven om schimmelgroei te voorkomen. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen van buitenaf. 

border-flower-garden

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.