zonnehoed

Zonnehoed verzorgen

De zonnehoed is een indrukwekkende plant die het zonnetje naar de tuin brengt. De kleurrijke bloemen zorgen voor een zomerse look.

Tuinplanten A-Z

Zonnehoed

De zonnehoed (Echinacea) is een prachtige zomerse plant die elke tuin opfleurt. De bloemen lijken op vrolijke zomerhoedjes, voorzien van hangende blaadjes rondom een weelderig oranjebruin hart. Haar uiterlijk trekt niet alleen veel blikken, maar ook bijen, hommels en vlinders aan. Ze snoepen maar al te graag van de bloem die heerlijk honingachtig ruikt. De wetenschappelijke naam, Echinacea, heeft een grappige verwijzing naar haar unieke uiterlijk. De naam is afgeleid van het Latijnse woord 'achnos', dat zee-egel betekent. Dit verwijst natuurlijk naar het intrigerende hart van de bloem dat wel iets wegheeft van een egel.

De Zonnehoed in het kort

icons8-flower

Bloeiperiode

Mei - september
Dead tree

Winterhard

Ja
Standplaats

Standplaats

Zonnig
Butterfly 2

Biodiversiteit

Trekt bijen, vlinders en insecten aan
Watering plants-1

Waterbehoefte

Weinig - normaal
icons8-sprout

Type plant

Vaste plant - niet inheems

Alle informatie die je nodig hebt

De zonnehoed behoort tot het geslacht Echinacea, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Naast hun verbluffende uiterlijk staan Echinacea-planten bekend om hun medicinale waarde. De inheemse volkeren van Noord-Amerika erkenden al lang geleden de geneeskrachtige eigenschappen van Echinacea en pasten ze toe voor diverse gezondheidsdoeleinden. De plant wordt al eeuwen gebruikt in kruidenmiddelen en tegenwoordig als homeopathisch geneesmiddel.

Een van de sleutels tot succesvolle zonnehoed verzorging is de juiste hoeveelheid water geven. Over het algemeen zijn zonnehoeden droogtetolerant. Toch groeien ze het best wanneer ze regelmatig en gelijkmatig vochtig worden gehouden. Tijdens warme zomers is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het water geven, omdat ze anders te veel uitdrogen.

Zonnehoeden houden van de zon, zoals al uit de naam blijkt. Kies een plek in je tuin waar de planten minstens 6 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Zo zorg je voor een optimale bloei. 

Hoewel zonnehoeden over het algemeen niet veeleisend zijn wat betreft voedingsstoffen. Ze profiteren van lichte bemesting in het voorjaar, net voordat het nieuwe groeiseizoen begint. Zo zorg je dat er voldoende bloemknoppen worden aangemaakt. Kies een organische, langzaam vrijkomende meststof. Neem bijvoorbeeld Zomerbloeiers-AZ of Vaste planten-AZ

Zonnehoeden groeien niet bijzonder snel en breed. De planten kun je uiteraard in de border kwijt waar ze erg indrukwekkend staan. Maar ze kunnen ook prima groeien in een pot. Als je ze gaat verpotten, doe dit dan in het voorjaar, voordat de groei van de plant begint. Kies een pot die iets groter is dan de huidige. Zorg ervoor dat de pot goede drainage heeft en vul deze met hoogwaardige potgrond zoals GroeiGrond.

Snoeien is over het algemeen niet noodzakelijk voor zonnehoeden, maar het verwijderen van uitgebloeide bloemen kan het uiterlijk van de plant verbeteren en de kans op zelfzaaien verminderen. Aan het einde van het groeiseizoen kun je de hele plant terugsnoeien tot ongeveer 15 cm boven de grond. Ook kun je de uitgebloeide bloemen laten staan. Het indrukwekkende grote hart van de plant blijft tot laat in de winter staan in de border en doet het daarnaast ook erg goed in een droogboeket

Zonnehoeden hebben meestal weinig last van ernstige plagen en ziektes. Slakken kunnen echter soms een probleem vormen, vooral bij jonge planten. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten voldoende luchtcirculatie krijgen om schimmelziektes te voorkomen. Als je bruine vlekken, meeldauw of andere verdachte symptomen opmerkt, verwijder dan aangetaste delen en zorg voor goede ventilatie tussen de bladeren. Het is belangrijk om de plant regelmatig voedingsstoffen te geven zodat hij vitaal blijft en zich goed kan beschermen tegen problemen. 

trumpet-creeper-in-the-sun-1080px

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Bekijk plantenbieb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer leren over kamerplanten? Word lid van de ECOstyle nieuwsbrief en ontvang tips & inspiratie in je inbox.