Meeldauw

Schimmel op je plant? We helpen je dit voorkomen!

Het is niet tof als je planten beschimmeld zijn. Al het harde werken is dan voor niks geweest. We leren je hoe je dit kan voorkomen en is dit te laat? Dan kan je dit bestrijden met onze producten!

Bestel PlantVitaal

Last van schimmels op planten

Last van schimmels op je planten of in je gazon? We geven  jou de juiste oplossing om schimmels te voorkomen. Gebruik PlantVitaal voor het verhogen van de weerstand van groente, fruit en sierplanten. Het is een versterkingsmiddel ter verhoging van de weerstand van de plant. Het zorgt onder meer voor verharding van de buitenste plantencellen, waardoor schimmelsporen minder snel kunnen binnendringen.

 

Wanneer duiken schimmels op?

meeldauw

Gazons kunnen zowel in het voorjaar, in de zomer en in de herfst worden aangetast door schadelijke schimmels. Schimmels op (moestuin)planten veroorzaken allerlei ziekteverschijnselen die de groei van de planten belemmeren.

Schimmels bestrijden

lawn_problems_empty spots

Wil je schimmels voorkomen bij moestuinplanten en siertuinplanten? Schimmels zijn helaas erg moeilijk om te bestrijden, maar door het gebruik van PlantVitaal verhoog je de weerstand van de plant. Hierdoor dringen schimmels minder snel de plant binnen. Begin vroeg in het groeiseizoen, de behandeling herhaal je regelmatig voor het beste resultaat.  

Last van schimmels in het gazon? Helaas zijn de schimmels niet zo makkelijk te bestrijden. Het strooien van AZ-Kalk geeft soms verbetering. Zaai kale plekken zo spoedig mogelijk in met Graszaad-Herstel of Gazon 4-in-1. Door de grasmat snel te sluiten met goede grassoorten hebben schimmels veel minder kans.

Verschillende schimmels op planten herkennen

 • Roetdauw: Groeit op honingdauw en is zwart. Je kunt het van de bladeren afvegen.
 • Roestschimmel: Roestbruine, oranje naar bruin verkleurende vlekjes aan de onderzijde van het blad of de stengel, vooral bij stokroos.
 • Echte meeldauw: Witte wollige plekjes op de bovenkant van het blad.
 • Valse meeldauw: Bleekgele vlekken bovenop het blad en wit poederig pluis aan de onderkant van het blad.
 • Sterroetdauw: Gele en zwarte vlekken op het blad (vooral bij rozen). Uiteindelijk valt het af.
 • Rooddraad: Verdorde grassprieten (in het gazon) die aan elkaar plakken, soms met rozerode draadachtige woekering.
 • Sneeuwschimmel: Bruine plekken (in het gazon) met sneeuwwit pluis
 • Buxusschimmel: Bruine bladeren en/of zwarte takken. Afvallende bladeren.
 • Pythium / omvalziekte: Vettige, bruine plekken, die kunnen samenkomen tot grote plekken.
 • Dollarspot: Kleine ronde plekken in het gazon (enkele centimeters in diameter).
 • Bladvlekkenziekte: Zwarte en bruine vlekken met een gele rand op de bovenzijde van het blad.
 • Botrytis / vruchtrot: Grijze schimmel, vooral bij aardbeien andere soorten zacht fruit.
 • Heksenkring: Kring van ongeveer 2 tot 5 cm grote witte paddenstoelen.

Het gevolg van schimmels

Vital

Tijdens een natte zomer is het onvermijdelijk: gevoelige en zwakke planten krijgen last van schimmelziekten. Schimmel is moeilijk te bestrijden en slaat snel op andere planten over. Ze veroorzaken allerlei ziekteverschijnselen die de groei van de plant belemmeren en soms dood laten gaan.

Tips & tricks tegen schimmels

 • Houd je bodem droog door ruimte te laten tussen planten en ‘s-ochtends water te geven. Schimmels houden niet van droge omgevingen.
 • Start vroeg in het groeiseizoen met het gebruik van PlantVitaal. Hiermee verhoog je de weerstand van planten. Herhaal de behandeling om de twee weken.
 • Schimmels in het gazon voorkom je door de grond goed te beluchten en op tijd te bemesten.
 • Heb je een schimmel in je plant of kamerplant? Dan is het lastig om deze eruit te krijgen. Je kunt het beste de schimmelplekken uit de plant knippen, zo voorkom je verspreiding van de schimmel.

Word lid van de ECOstyle community!

Ontvang praktische tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Samen zullen we jouw groene avontuur tot een groot succes maken.

gras-gazon-lawn

Tuinkalender per maand

Een mooie en gezonde tuin vereist het hele jaar door aandacht en onderhoud. Om je te helpen bij het plannen van de juiste tuinklussen op het juiste moment, hebben we een handige tuinkalender gemaakt. Zo weet je altijd wat je te doen staat!

Bekijk tuinkalender

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.