Beukenhaag snoeien? Ga aan de slag met onze tips

Isabelle

Isabelle

Wil je dat je beukenhaag een mooie vorm behoudt? Dan is het belangrijk deze twee keer per jaar te snoeien. Zo blijft je haag mooi groen en dicht. Je zorgt zo dus voor voldoende privacy in de tuin. Ben je benieuwd hoe je de beukenhaag snoeit, wanneer je dit het best doet en wat je daarvoor nodig hebt? We vertellen het in deze blog!

 

 

Verschil tussen beukenhaag en haagbeuk

Voordat we beginnen is het belangrijk om goed voor ogen te hebben welke plant je hebt. De beukenhaag is namelijk niet hetzelfde als de haagbeuk. Het grote verschil zit ‘m in het behouden of verliezen van de bladeren in de winter. De beukenhaag behoudt z’n bladeren, de haagbeuk niet of nauwelijks. Daarnaast kun je het verschil ook zien aan de bladeren. De bladeren van een beukenhaag zijn glad en glanzend, het blad van de haagbeuk is meer generfd en ruwer.

 

Benodigdheden voor beukenhaag snoeien

beukenhaag2

Als je zeker weet dat je een beukenhaag hebt, is het belangrijk om wat zaken op orde te hebben voordat we beginnen met snoeien. Voor het snoeien heb je namelijk een aantal gereedschap nodig. Is je beukenhaag niet zo groot? Snoei ‘m dan met een heggenschaar. Je kan een elektrische heggenschaar gebruiken als je beukenhaag aan de grotere kant is. Zorg voordat je begint dat je gereedschap goed schoon en scherp is, zo maak je nette snoeiwonden en verspreid je geen bacteriën.

 

Wanneer beukenhaag snoeien?

Het snoeien van de beukenhaag begint al vanaf het moment dat je de haag aanplant. Je topt de punten dan op gelijke hoogte. Zo vergroot je niet alleen de kans dat de beuk aanslaat, ook vertakt de haag zo sneller. Hierdoor groeit hij mooi dicht waardoor de haag voldoende privacy geeft.

 

Vervolgens is belangrijk om de haag om de haag twee keer per jaar te snoeien voordat hij de gewenste hoogte bereikt heeft. Anders zal de beukenhaag wel hoog zijn, maar niet voldoende dicht. Je snoeit de beukenhaag op twee vaste momenten per jaar:

 

  • In juni vòòr de langste dag, dus voor 21 juni

  • In september of in oktober, voordat de winter aanbreekt.

 

Hoe je beukenhaag snoeien?

Hagen AZ Snoeien doe je het best op een bewolkte dag, zo loop je het risico dat het blad aan de binnenkant van de haag niet verbrandt. Deze bladeren zijn namelijk maar weinig zonlicht gewend. Wil je meer dan twee keer per jaar snoeien? Dit kan, je beukenhaag zal zo sneller dichtgroeien.

 

Besproei de beukenhaag daarnaast met water voordat je gaat beginnen, zo beschadig je de beuk minder en zo gaat je snoeischaar ook nog eens langer mee.

 

Je weet wanneer je moet snoeien, je hebt al het gereedschap in de aanslag. Dan is daar eindelijk het moment waarop we aan de slag kunnen. Knip de beukenhaag op gevoel, dit houdt in dat je tijdens het snoeien goed kijkt of je de zijkant en bovenkant goed recht knipt. Op het blote oog dus. Snoei altijd van onderaf naar boven toe. De takken vallen zo eenvoudig op de grond.

 

Vind je dit lastig of spannend? Snappen we. Eventueel kun je een touwtje spannen, zo kun je in mooie rechte lijnen snoeien. Knip de bovenkant van de beukenhaag smaller dan de onderkant. Zo zorg je er namelijk voor dat de hele haag voldoende zonlicht opvangt en er dus geen gaten in de haag ontstaan.

Beukenhaag verzorgen

Zo, het werk zit erop. Na die grote is het wel belangrijk dat je beukenhaag er snel weer bovenop komt. Dit doe je door je beukenhaag de juiste verzorging te geven. Het is aan te raden om Hagen-AZ te gebruiken. Deze meststof zorgt voor sterke wortels, zo ben je verzekert van een snel herstel na het snoeien.

 

Heb je de smaak te pakken en wil je ook aan de slag met de rest van je tuin? Check dan zeker ook onze andere blogs voor het snoeien van je planten, struiken en bomen. Veel succes!

Shop alles voor sterke tuinplanten

Border Onderhoud Bundel

Meststof

€ 13.99

Border Aanleg Bundel

Meststof

vanaf € 35.00

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Groene planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Coniferen & Taxus-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavendel-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?