Bezige bijen: zo herken je verschillende bijen soorten in de tuin

Isabelle

Isabelle

bijen soorten

De natuur wordt verrijkt door een prachtige diversiteit aan insecten, waarbij bijen natuurlijk een onmisbare rol spelen. Deze kleine bestuivers zijn van cruciaal belang voor het voortbestaan van vele plantensoorten. In dit blog duiken we in de wereld van bijen en laten we je kennismaken met unieke bijen soorten die in Nederland te vinden zijn en wat de verschillen zijn.


 

verschillende bijen soorten in Nederland

In Nederland is een verrassende verscheidenheid aan bijen, met meer dan 360 soorten die in ons kleine landje zijn waargenomen. Deze bijen variëren in grootte, kleur en gedrag, waardoor ze stuk voor stuk uniek zijn. Naast de bekende honingbijen en hommels zijn er ook talloze wilde en solitaire bijen. Elk met hun eigen rol.

 

Zoals je misschien wel weet gaat het met veel bijen niet goed in Nederland. Om meer bewust te worden van de omgeving om ons heen is het fijn om verschillende bijen soorten te herkennen. Heb je bijvoorbeeld een bijenhotel in de tuin? Dan is het leuk om te weten welke verschillende soorten er bij je op bezoek zijn. We lichten daarom 5 soorten uit die uniek zijn en ook vaak in een bijenhotel zitten. 

Bijen soorten herkennen

Hoe herken je verschillende bijen in Nederland? We leggen een aantal verschillen uit.
bumblebee-hommel

1. De hommel

Huh, is de hommel ook een bij? Jazeker! Het is een van de meest herkenbare bijensoorten. Hun weelderige en harige verschijning maakt ze onderscheidend van andere bijen. Hommels spelen een essentiële rol bij het bestuiven van gewassen, waardoor de productie van voedsel wordt bevorderd. Het zijn sociale bijen die in kolonies leven.

male-red-mason-bee-rode-metselaar

2. De rosse metselbij

De rosse metselbij is een solitaire bijensoort die haar naam te danken heeft aan het vermogen om haar nesten te bouwen met behulp van modder, klei of zand. Ze verzamelen stuifmeel op hun buik, dat eruitziet als een schattig oranje pluizig vest. Deze hardwerkende bijen zijn uitstekende bestuivers van bloemen en bomen. Ze zit graag in een bijenhotel waar ze de gaten dicht 'metselt'.

behangers-bij

3. De behangersbij

De behangersbij dankt haar naam aan het fascinerende gedrag van het verzamelen van stuifmeel en planten. Dit plakken ze aan de binnenkant van de nestgaten om hun eieren te voeden. Deze solitaire bijen zijn over het algemeen niet agressief en helpen bij het bestuiven van verschillende plantensoorten.

zilveren-fluitje

4. Het zilveren fluitje

Het zilveren fluitje is een wilde bij die best zeldzaam is. Haar naam is afgeleid van het heldere zilverachtige patroon op haar achterlijf en het geluid dat ze maakt. Het is geen 'zoem' maar meer een soort fluitje. Het zijn solitaire bijen die zich graag nestelt in droge, zanderige omgevingen.

small-black-scissor-bee-klokjes-bij

5. De klokjesbij

De klokjesbij is een specialistische bij. Ze verzamelt  stuifmeel en nectar namelijk uitsluitend uit klokjesbloemen. Ze hebben een slanke en langwerpige tong die hen in staat stelt diep in de bloemen te reiken om bij de nectar te komen. Deze bijen zijn van groot belang voor de voortplanting van klokjesplanten.

 

Het belang van bijen in de tuin

Het herkennen van bijensoorten is van cruciaal belang. Door te weten welke bijensoorten in onze omgeving leven, kunnen we meer begrip tonen voor hun leefgebied en gedrag. Het creëren van een bijvriendelijke tuin is essentieel om deze waardevolle bestuivers een fijne leefomgeving te bieden. Door het planten van bloemen die bijen aantrekken, het vermijden van pesticiden en het aanbieden van nestgelegenheid, kunnen we bijdragen aan het behoud van bijenpopulaties en een gezonde en bloeiende omgeving bevorderen. In ons andere blog lees je hoe je op 5 manieren een bijvriendelijke tuin maakt.

 

*Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met BeeGrateful. Zij zetten zich in voor de biodiversiteit in stedelijke gebieden door bestuivers-vriendelijke omgevingen te creëren. Met hun Mini Bee& Bee haal je een hoogwaardig bijenhotel in huis dar zowel nestgelegenheden als voedselbronnen voor verschillende soorten wilde bijen biedt. .

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

toe aan nog meer groene content?