

Ze duiken elk voorjaar massaal op: paardenbloemen. Je herkent ze direct aan hun felle, gele bloemen en later aan de pluizige zaadbollen die met de wind meewaaien. Voor veel gazonliefhebbers zijn ze een doorn in het oog omdat ze een strak gazon ontsieren. Toch is het zonde om ze alleen als lastig onkruid te zien. De paardenbloem is namelijk ook bijzonder waardevol voor de natuur. In dit blog lees je hoe je paardenbloemen kunt verwijderen.
Paardenbloem herkennen
De paardenbloem is makkelijk te herkennen. Hij heeft een opvallend gele bloem die lijkt op een klein zonnetje en bestaat uit honderden kleine lintbloempjes. Na de bloei verandert de bloem in een pluizige bol vol zaadjes, die bij het minste zuchtje wind door de tuin vliegen. Je hebt vast warme herinneringen aan het blazen aan een paardenbloem in je jeugd. ☺️
Waar groeit de paardenbloem?
De paardenbloem groeit bijna overal: in het gras, tussen de tegels, in borders of zelfs in de moestuin. Dat komt doordat hij zich heel gemakkelijk verspreidt. Elke uitgebloeide bloem verandert in een pluizenbol met honderden zaadjes, die door de wind grote afstanden kunnen afleggen. Daarnaast heeft de plant een lange, diepe penwortel. Trek je alleen het blad eruit, dan groeit hij net zo makkelijk weer terug.
Paardenbloem verwijderen uit gazon
He je paardenbloem in het gazon en wil je liever een strak gazon zonder gele bloemen? Dan wil je paardenbloemen waarschijnlijk liever verwijderen, hieronder een aantal mogelijkheden om dat te doen:
- Gebruik een onkruidsteker om de wortel in z’n geheel uit de grond te krijgen. Dit werkt het beste na een regenbui, als de bodem vochtig is.
- Maai regelmatig en zorg voor een gezond, dicht gazon. Zo krijgen paardenbloemen minder ruimte om te groeien.
- Verwijder de bloemen voordat ze zaad vormen, zodat verspreiding wordt voorkomen.
- In borders kun je de bodem bedekken met mulch of bodembedekkers om opkomende zaailingen te onderdrukken.
Kies altijd voor een natuurlijke aanpak. Chemische bestrijdingsmiddelen beschadigen niet alleen de paardenbloem, maar ook het bodemleven en de insecten die je juist in je tuin wilt houden.
Waarom je niet élke paardenbloem hoeft te verwijderen
Toch is het goed om je af te vragen of je wel alle paardenbloemen moet weghalen. Want ondanks zijn reputatie als onkruid, is de paardenbloem ook van grote waarde voor het ecosysteem in je tuin. Het is een van de eerste bloeiers in het voorjaar. Terwijl veel planten nog in rust zijn, biedt de paardenbloem nectar en stuifmeel aan bijen, hommels en andere insecten die net uit hun winterslaap komen. Daarmee is het een belangrijke voedselbron in een periode waarin weinig anders bloeit.
Daarnaast is de hele paardenbloem eetbaar: jonge blaadjes kun je gebruiken in salades, de bloemen in thee of maak paardenbloemhoning, en de wortel heeft een lange geschiedenis in de kruidengeneeskunde. Zelfs onder de grond speelt de paardenbloem een rol. De diepe penwortel haalt mineralen omhoog, waar ook andere planten van profiteren.
Paardenbloem weetjes
Wist je dat de paardenbloem bijna het hele jaar bloeit? Vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst kun je de felle gele bloemen zien opduiken, waardoor ze een waardevolle voedselbron zijn voor bijen en andere insecten. De naam "paardenbloem" dankt de bloem waarschijnlijk omdat de plant vaak in een paardenweide groeit. Paarden eten de bloemen en bladeren graag, wat de naam extra passend maakt. Een ander leuk feit: de wortel van de paardenbloem wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt en kan zelfs dienen als vervanger voor koffie!
Niet elk onkruid is ongewenst
Wil je paardenbloemen verwijderen, dan is dat heel begrijpelijk. Zeker als je een strak gazon of een nette border wilt onderhouden. Maar misschien kun je ook wat ruimte overlaten voor deze nuttige plant voor de insecten. Een paar paardenbloemen in een hoekje van je gazon dragen al bij aan biodiversiteit. En laten we eerlijk zijn: die gele bloemen zorgen ook gewoon voor een vrolijk beeld in de tuin.
Een groen gazon met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
Paardenbloem verwijderen: hardnekkig onkruid of gewoon heel waardevol?
-
Bananenplant stekken: handig stappenplan
-
Cactus stekken: alles wat je moet weten