Onkruid bestrijden doe je zo | ECOstyle 🌿 Onkruid bestrijden doe je zo | ECOstyle 🌿
Last van onkruid tussen tegels? Wij helpen je een handje!

Last van onkruid tussen tegels? Wij helpen je een handje!

Onkruid. Vervelende groene plukjes die tussen de bestrating door piepen. Het is vaak geen mooi gezicht in de tuin en zorgt daarom ook voor de nodige frustratie. Je werkt je in het zweet om onkruid voor een tijdje gedag te zeggen. Want een paar weken later komt het onkruid toch weer vrolijk terug. Hoe je van onkruid af komt, leer je hier!

Onkruid bestrijden met ECOstyle

Shop alle onkruid verwijderaars 

Shop alle onkruid verwijderaars 

Onkruid, wat is dat eigenlijk?

Onkruid is een subjectieve benaming voor een groep planten op ongewenste plekken. Wat de één onkruid vindt, laat de ander juist in zijn tuin staan vanwege de mooie bloemen. In principe kan álles dus onkruid zijn. Ligt maar net aan je perceptie. Laten we kijken naar de definitie van onkruid. De Van Dale omschrijft onkruid als volgt:"Ongewenste plant(en) tussen gekweekte grassen".

Veelgestelde vragen over onkruid 🌿

Hoe ontstaat onkruid?

Het zijn échte wereldreizigers, dat onkruid. Ze hebben een actief en vasthoudend karakter, dit betekent dat ze zonder enige moeite andere planten verdringen en verstikken. De verspreiding van onkruid gaat grotendeels met behulp van zaden. Deze zaden worden vaak door dieren verplaatst. Maar ook is er onkruid dat zelf pluimen of vleugels heeft om zichzelf te verplaatsen. Eén windvlaag is dan genoeg om een tijdje later de hele tuin vol te hebben. Daarbij zijn er ook nog onkruiden die enorme wortelstelsels ontwikkelen en ondergronds woekeren.

Wat zijn de meest voorkomende soorten onkruid?

Er zijn verschillende soorten onkruid. Welke je het meest tegenkomt in de tuin, hebben we hieronder in een lijstje gezet. 

Zevenblad

Zevenblad is een een hardnekkig onkruid. Deze onruststoker ziet er gezellig uit door haar witte bloemetjes die wat op gipskruid lijken. Je herkent de plant aan het zevendelige blad. De plant heeft enorm sterke wortels die ondergronds een weg zoeken. Voor je het weet zie je dit plantje overal verschijnen. Daarom is het een lastig onkruid om kwijt te raken.

Distel

Je staat liever niet op deze groene vriend, dit kan pijn doen! Je herkent de distel makkelijk door de grote, stekelige bladeren met paarse, stekelige bloemen.

Klaver

Klaver is een geluksvogel die moeilijk te bestrijden is. De klaver herken je aan het groene blad dat in trosjes van drie, soms vier als je geluk hebt, aan een stengel zit. In de zomer zitten er kleine bloemen aan. Vaak is de grond arm aan stikstof als je veel klaver ziet. Het strooien van Bloedmeel, een stikstof meststof, heft het tekort op en ontmoedigt klaver om door te groeien.

Paardenbloem

Waarschijnlijk ken je hem wel... De paardenbloem. Hij is herkenbaar door zijn gele bloem die na de bloei verandert in witte pluisjes die je heerlijk weg kan blazen. Wist je trouwens dat je het blad van de paardenbloem kunt eten? Heerlijk in je sla!

Brandnetel

Brandnetel: je bent er vroeger vast wel eens in gevallen tijdens het spelen. Deze prikkelende plant heeft gekartelde blaadjes bedekt met brandharen. Na aanraking houd je een branderig gevoel over. Auw… Maar hij heeft ook zeker zijn goede kanten. Je kunt er thee van maken, maar ook is het een lokplant voor vlinders en nog veel meer dieren. Dus als het even kan: niet alle brandnetels verwijderen. Laat ze in een hoekje staan in je tuin. Goed voor de biodiversiteit!

Heermoes

Heermoes wordt ook wel de akkerpaardenstaart of kattenstaart genoemd. Het is een hardnekkig wortelonkruid dat moeilijk kwijt te raken is. De wortels groeien diep, waardoor je vaak niet de hele plant me trekt bij het weghalen. En als het breekt groeit hij supersnel terug. Heermoes groeit graag op een arme grond. Door de bodem goed te verzorgen kun je voor een groot deel voorkomen dat dit plantje z'n eigen plan trekt. Laat blad liggen in de borders, voeg compost toe en bemest organisch.

Waar kom je onkruid tegen?

Onkruid kom je tegen op plekken waar jij het niet wenst. Dit kan zijn in het gazon of moestuin, tussen de tegels of tussen planten waar je het niet zelf hebt geplant. Maar onkruid beperkt zich niet alleen tot jouw tuin. Zaden en pluizen kunnen vanuit de omgeving gemakkelijk aan komen waaien en zich vestigen in je tuin. Hou het goed in de gaten, hoe eerder je erbij bent hoe minder het onkruid tot last zal zijn.

Hoe verwijder je onkruid?

Nu ben je natuurlijk benieuwd hoe je dan van dat onkruid af komt. Er zijn verschillende manieren om onkruid te bestrijden:

 • Het is effectief om het onkruid te verwijderen met de hand, hoewel dit wel tijdrovend is. Verwijder het onkruid vooral als je het onkruid nét op ziet komen, hoe jonger het onkruid hoe groter de kans is dat je het er met wortel en al uit trekt. Als je er vanaf het voorjaar direct bij bent voorkom je al veel onkruidgroei.
 • Vaak hoor je dat azijn, zout en chloor effectief zijn tegen onkruid tussen tegels. Dit soort huis-, tuin- en keukenmiddelen doen zeker hun werk, maar zijn zéér schadelijk voor het milieu. De middelen komen in de bodem terecht. Gebruik dit vooral niét, zo tast je de natuur en het bodemleven aan. Kies liever voor Ultima tegen onkruid of Ultima Zevenblad.
 • Last van onkruid in het gazon? Verticuteer het gazon dan. en haal zo het onkruid weg. Zaai de ontstane kale plekken in met Graszaad-Herstel, zo groeit het gazon snel weer mooi dicht. Hoe dichter de grasmat, hoe minder ruimte er is voor onkruid Door je gazon goed te verzorgen voorkom je dat onkruid het gazon niet overneemt. Zorg daarom voor voldoende voeding, de juiste zuurgraad en de optimale lengte van het gras.

Hoe voorkom je onkruid?

Onkruid helemaal voorkomen is niet mogelijk helaas. Niet voor niets is er het gezegde ‘onkruid vergaat niet’. Voor het bestrijden van onkruid moet je goedmoedig en secuur te werk gaan. Hieronder onze tips:

 • Om onkruid in het gazon te voorkomen zorg je voor een dichte grasmat. Zaai kale plekken bij en geef het de juiste voeding. Verticuteer het gazon om voor extra lucht te zorgen.
 • Verwijder onkruid zo jong mogelijk. Zo komen ze niet aan de bloei toe en zaaien ze zich niet uit. Ondergronds krijgen wortels veel minder kans hun weg te zoeken. Denk er om dat je bij wortelonkruiden de wortel goed volgt tot je alles hebt weggehaald.
 • Vul de voegen tussen de stenen met voegselzand of brekerzand. Daar houdt onkruid niet van, waardoor aangewaaide zaadjes niet kunnen ontkiemen.
 • Mulchen helpt ook uitstekend om onkruid te onderdrukken, zo krijgt het weinig zon en zuurstof waardoor het niet kan groeien. 
 • Gebruik regelmatig de bezem om het terras goed schoon te vegen. Met de veegbeweging haal je ook de onkruidzaadjes weg, en zo voorkom je dat onkruid tussen de tegels kan groeien.
 • Potplanten en bloembakken zorgen ook voor de verspreiding van onkruid. Zaadjes uit deze potten en bakken vallen op het terras en beginnen tussen de tegels te groeien. Minder bloembakken en potten verkleinen dus de kans op onkruid.
 • Leg je een nieuw terras aan? Maak dan altijd gebruik van anti-worteldoek. Daarnaast is het belangrijk dat de randen van het terras goed zijn afgedicht. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld voegzand.
 • De basis voor een onkruidvrije bestrating is het aanleggen van een stevig zandbed voordat er bestraat wordt. Heb je te maken met bestaande bestrating? Zorg ervoor dat je onkruid regelmatig met wortel en al verwijdert. Dit voorkomt doorgroeien. 
 • Kies je voor grote tegels? Dan heb je een stuk minder voegen en dus minder kans op onkruid. Of gebruik voegmortel. Door de voeg af te sluiten blijft het terras of de bestrating voor langere tijd onkruid vrij.

Waarom onkruid bestrijden?

Onkruiden zijn daarentegen échte wereldreizigers. Zonder enige moeite verplaatsen ze zich door behulp van de wind of dieren. Zo verspreiden ze zich als een malle en verdringen en verstikken zo andere planten. Geef onkruid daarom niet de vrije hand, ze planten zich in een rap tempo voort.

Redenen om onkruid te laten staan 🐝

Wees vooral ook niet te hard voor de spontane plantjes die in je tuin groeien. Het speelt een belangrijke rol voor de biodiversiteit in je tuin. Bepaalde onkruiden verspreiden geuren om insecten te verdrijven, vernietigen schadelijke bacteriën of zijn een belangrijke bron van voeding voor insecten, vogels en kleine dieren.

De hommel maakt bijvoorbeeld gebruik van het stuifmeel van onkruid als de fruitbomen nog niet in bloei staan. Ook leggen vlinders eitjes op de distels of brandnetels. Onkruid in de tuin is dus helemaal niet alleen maar negatief en draagt juist bij aan de biodiversiteit in je tuin.

Tip: Laat in een hoekje van je tuin wat brandnetels staan, veel dieren zullen daar blij mee zijn.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.