Druif snoeien: hoe en wanneer doe je dit? Lees ons stappenplan

Isabelle

Isabelle

druif

Druiven zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ze kunnen ook een prachtige aanvulling zijn op je tuin. Het telen van gezonde druiven vereist echter wat aandacht en zorg. Één van de belangrijkste aspecten van het verzorgen van druiven is het snoeien. In dit blog zullen we dieper ingaan op het snoeien van druiven, waarom timing zo belangrijk is en hoe je kunt zorgen voor een gezonde druivenoogst.

 

 

Waarom Druiven Snoeien Belangrijk is

Het snoeien van druiven is cruciaal om een gezonde groei te bevorderen en een overvloedige oogst te garanderen. Hier zijn enkele redenen waarom dit zo belangrijk is:

  • Luchtcirculatie: Door het snoeien worden overtollige bladeren en takken verwijderd, wat zorgt voor een betere luchtcirculatie rond de druivenstokken. Dit helpt bij het voorkomen van schimmelziekten zoals meeldauw.

  • Zonlicht: Snoeien helpt dat er meer zonlicht in de plant komt, wat essentieel is voor fotosynthese en de ontwikkeling van zoete, sappige vruchten.

  • Optimale groei: Het verwijderen van zwakke of dode takken stimuleert de groei van nieuwe scheuten en bevordert een gezonde plantenstructuur.

 

druif-snoeien

Wanneer Druif Snoeien?

Het juiste moment om druiven te snoeien is erg belangrijk. Zo voorkom je dat je druif te veel schade oploopt of gaat 'bloeden'. Hier vertellen we later meer over. Hieronder lees je het verschil tussen druif snoeien in de winter en in de zomer.

 

Druif Snoeien in de Winter: hoofdsnoei

Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om dode en beschadigde takken te verwijderen. Dit helpt de plant gezond te blijven en de vorm te behouden. Verwijder ook overtollige scheuten om de plant te verjongen. Daarnaast is de winter een goed moment om de hoofdtakken van de druif vast te binden aan een muur, schutting of pergola. Snoeien in de winter doe je het best wanneer al het blad is gevallen. Zorg ervoor dat het niet vriest en dat je snoeit vóór de kortste dag (21 december).

 

Druif Snoeien in de Zomer: uitdunnen

In de zomer kun je de groei van je druivenstokken bevorderen door overtollige bladeren te verwijderen. Dit verbetert de luchtcirculatie en zorgt voor meer zonlicht op de druivenclusters. Zorg ervoor dat je dit doet voordat de druiven beginnen te rijpen. Je dunt de druif dus vooral uit in de zomer, meestal is dit tussen mei en juni.

 

druif-snoeien-2

 

Hoe moet je Druiven snoeien?

Voordat je gaat beginnen met snoeien is het belangrijk om voor een scherpe snoeischaar te zorgen, zo weet je zeker dat je schone sneden maakt en beschadiging aan de plant minimaal zijn.

  • Winter: Het snoeien van druiven vereist wat aandacht. Begin met het verwijderen van zwakke of dode takken. Vervolgens kun je de overblijvende scheuten inkorten tot ongeveer 2 ogen per stengel. Als je druiven langs een pergola of hek groeien, kun je ze leiden en vastbinden om een georganiseerde groei te bevorderen. Tijdens de wintersnoei kun je best drastisch snoeien, druiven hebben een grote groeikracht en zullen snel weer weelderig groeien. Ga je grote takken snoeien? Dan kun je deze afdichten met Snoeibalsem om te voorkomen dat er ziektes de wond kunnen binnendringen.

  • Zomer: In de zomer kun je je beperken tot het snoeien van bladeren en uitstekende takken. Let erop dat je bloemclusters niet onbewust wegsnoeit. Streef naar ongeveer één tros per scheut, zo zorg je voor beste kwaliteit druiven. Bij zomersnoei hoef je niet bang te zijn voor 'bloeden'. Deze jonge, niet-verhoute scheuten zullen niet bloeden.

wat is het 'Bloeden' van Druiven na Snoeien?

Wanneer je de druif te laat snoeit en de sapstroom al op gang is gekomen kan de plant gaan bloeden. Uit de afgeknipte takken zal dan sap stromen. Dit kan vooral veel kwaad bij het snoeien van de verhoute delen en hoofdtakken van de plant. Bloeden kan behoorlijk heftig zijn. Soms kan de druif zelfs doodbloeden wanneer deze te veel vocht verliest en verzwakt. Je kan snoeien dus beter uitstellen tot de winter. 

 

Druivenstruik 'dieven'

Net als bij tomatenplant moet je naast snoeien óók jaarlijks dieven verwijderen, dit zijn onnodige takken die uit de bladoksels groeien. Ze kosten veel onnodige energie. Dief de plant in de maand mei. Verwijder de okselscheuten als ze tien centimeter lang zijn. Doe ze niet bij allemaal tegelijk, anders kan de groei van de plant stilvallen.

 

Druiven-AZ 1Bemesten na Snoeien voor Optimale Groei

Na het snoeien is het belangrijk om de druivenplant van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Een evenwichtige bemesting is essentieel voor een gezonde groei en een overvloedige oogst. Gebruik Druiven-AZ om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en de druiven van de voedingsstoffen te voorzien die ze nodig hebben.

 

Dit zijn ze, onze tips om je druiven te snoeien. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.

Shop alles voor sterke tuinplanten

Gazon-AZ+ Gazonmest

Meststof

vanaf € 12.99

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 49.95

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Tuinmest

Meststof

vanaf € 9.99

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Meststoffen Bundel

Meststof

€ 44.99

PlantKracht Voedingssticks

Plantenvoeding

€ 4.29

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

GroenVoer

Plantenvoeding

€ 6.49

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Mediterrane planten-AZ

Meststof

€ 6.49

Magnesium

Meststof

€ 7.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?