Hoe moet ik mijn esdoorn snoeien? Wij vertellen je hoe!

Isabelle

Isabelle

Heb je een esdoorn in je tuin staan? Dan heb je geluk! De boom geeft veel schaduw en de karakteristieke bladeren zijn zeker in de herfst een plaatje om te zien. In principe hoef je de boom niet te snoeien, maar dan moet je wel de plek hebben voor deze boom; hij kan namelijk wel 30 meter hoog worden! Heb je die ruimte nou niet, geen probleem! In dit artikel leggen we je precies uit wanneer je je esdoorn snoeit, hoe je dat doen en met welke producten je hem het beste verzorgt. Bekijk de tips, lees wat je nodig hebt en ga aan de slag!

 

 

Esdoorn snoeien: dit heb je nodig

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met de esdoorn snoeien, raden we je aan om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Op die manier kan je lekker doorwerken en weet je zeker dat je op de beste manier je esdoorn kunt snoeien. Dit zijn de materialen die je nodig hebt:

 

  • Snoeischaar: voor takken dunner dan 1,5 centimeter.

  • Takkenschaar: voor dikkere takken.

  • Hoge trap: zo weet je zeker dat je overal goed bij kunt.

 

Tip: zorg dat je scharen goed schoon en scherp zijn, dit zorgt voor schone snoeiwonden en daarmee een sneller herstel van je esdoorn.

 

Zo ga je te werk

maple-tree-3

Voordat we je uitleggen hoe je moet snoeien willen we je dit op het hart drukken: laat de takkraag van de boom in tact. De trakkraag bestaat uit de dikkere takken die direct vanuit de stam van de boom groeien. Deze takken zijn ontzettend belangrijk voor de sapstroom en de groei van een boom. De overige takken kun je snoeien en dat doe je het beste door dikkere takken tot op tien centimeter van de stam te knippen en de dunnere tot op vijf centimeter.

 

Knip zeker niet alleen de laatste stukken van de takken af, daar krijgt de boom een onnatuurlijke vorm van. Overigens raden we aan de dikke takken zoveel mogelijk met rust te laten. Het is beter regelmatig de dunnere takken van je esdoorn te knippen.

 

Wanneer esdoorn snoeien?

maple-tree-2
 

Wil je de esdoorn snoeien? Dan is het belangrijk om te weten dat de sapstromen van de esdoorn in het voorjaar flink op gang komen. Ga deze periode dan ook zeker niet snoeien, dat zorgt namelijk voor lekkende snoeiwonden. Hierdoor kan je boom flink verzwakken.

 

  • Wil je een paar takken terugknippen? Dan kun je dit prima doen tussen juli en augustus.

  • Wil je de boom drastisch snoeien? Dan kun je dit het best doen tussen september en november. In deze maanden is de sapstroom niet op gang waardoor de boom snel zal genezen. 

 

Wil je je esdoorn een handje helpen, gebruik dan een natuurlijke snoeibalsem om de wonden dicht te lakken. Zo kunnen ziektes de open snoeiwonden lastiger binnendringen. Ga je voor een flinke snoeibeurt van je boom? Dan wacht je het beste wat langer. Als je rigoureus te werk wilt gaan en je esdoorn flink wilt terugsnoeien, doe dat dan in de periode van oktober tot december.

Verzorging en onderhoud esdoorn

De esdoorn is een ontzettend makkelijke boom en goed bestand tegen lage temperaturen. In de zomer is het belangrijk om hem regelmatig water te geven, zodat hij altijd met z’n wortels in de vochtige grond staat. Plant hem daarnaast in voedingsrijke, natuurlijke tuinmest om te zorgen dat hij genoeg weerstand opbouwt tegen ziektes. Wil je je esdoorn graag wat extra’s geven? Kies dan voor bemesting met Vaste planten-AZ. Deze volledig organische mest bestaat uit alle voedingsstoffen die jouw esdoorn nodig heeft. Daarnaast zorgen de extra toegevoegde micro-organismen voor sterke wortels waardoor je boom het maximale aan voeding en water uit de grond kan halen.

 

Fun fact over je esdoorn

De esdoorn heeft een heel bijzondere vrucht, ook wel Samara genoemd, die ook wel eens gekscherend een helikoptertje genoemd wordt. De twee splitvruchten hebben namelijk twee “vleugels” aan een steeltje, waardoor hij als het ware als een mini helikopter naar beneden dwarrelt. De wind kan hem hierdoor flink meevoeren naar andere plekken, waar zijn zaadjes kunnen ontkiemen tot een nieuwe boom.

 

Dit zijn ze, onze tips voor het snoeien van je esdoorn! Ga lekker aan de slag en blijf genieten van deze prachtige boom in je tuin. Heb je nog andere planten of bomen die je moet snoeien? Check dan onze snoeikalender voor andere planten!

Shop alles voor sterke tuinplanten

Border Onderhoud Bundel

Meststof

€ 13.99

Border Aanleg Bundel

Meststof

vanaf € 35.00

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Groene planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Coniferen & Taxus-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavendel-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?