Gras sproeien: hoe vaak en wanneer het best gazon water geven

Isabelle

Isabelle

Een groen en weelderig gazon is de droom van elke tuinliefhebber. Om ervoor te zorgen dat jouw gras er altijd gezond en mooi uitziet, is het belangrijk om het regelmatig water te geven. Maar hoe vaak moet je het gras sproeien? En hoeveel water heeft het nodig? In dit blog geven we je alle informatie die je nodig hebt over het sproeien van het gazon.

 

 

Waarom gras sproeien?

Gras heeft water nodig om te groeien en gezond te blijven. Zonder voldoende water zal het gras snel geel worden en uiteindelijk afsterven. Maar niet alleen droogte kan het gras beschadigen, ook te veel water kan problemen veroorzaken. Een te natte bodem kan namelijk leiden tot schimmels en rotting van de wortels. Daarom is het belangrijk om het gras op de juiste manier te sproeien, zodat het de optimale hoeveelheid water krijgt en gezond blijft.

 

Hoe vaak gras sproeien?

gras sproeien
 

De frequentie van het sproeien hangt af van verschillende factoren, zoals het weer, de grondsoort en de gezondheid van het gras. Over het algemeen geldt dat je het gras één keer per week moet sproeien. Maar als het erg warm en droog weer is, kan het nodig zijn om vaker te sproeien. 

 

In de zomermaanden is het van groot belang om je gazon goed te bewateren, vooral als het langere tijd droog blijft. Een regelmatige controle van het gras op tekenen van dorst is dan ook aan te raden. Een doffere kleur van het gras en geelverkleuring van het blad zijn signalen dat het gazon water nodig heeft. Om het gazon goed en gelijkmatig te bewateren, kun je het beste gebruikmaken van een zwenk- of sectorsproeier of een druppelslang.

 

Hoeveel water heeft gras nodig?

Het is belangrijk om het gras de juiste hoeveelheid water te geven. Als je te weinig of juist te veel water geeft zullen de wortels niet diep genoeg groeien en zal het gras gevoeliger worden voor droogte. Maar als je te veel water geeft, kan dat leiden tot schade aan de wortels en schimmels. 

 

Geef het gazon liever twee keer per week twee uur achter elkaar water dan de hele week een half uur. Zo wordt het gras niet 'lui' en wordt diepere beworteling gestimuleerd. Het gras hoeft niet te vaak bewaterd te worden, één à twee keer per week is voldoende. Dit traint het gras om de wortels harder te laten werken, waardoor het gras sterker wordt voor droge perioden.

 

Op warmere dagen is het raadzaam om verbranding van het gras te voorkomen door het gazon voor zonsopgang of na zonsondergang water te geven. Zo verdampt het water minder snel en kan het gras het optimaal benutten. In de winter hoef je meestal geen water te geven omdat er dan voldoende regen valt en het gras nauwelijks groeit.

 

Hoe sproei je gras?

gras sproeien
 

Er zijn verschillende manieren om het gras te sproeien, maar het is belangrijk om het op de juiste manier te doen. Hieronder volgen enkele tips voor het sproeien van gras:

 

  • Sproei het gras 's ochtends vroeg of 's avonds laat, wanneer de zon niet te fel is. Als je het gras overdag sproeit, zal het water snel verdampen en zal het gras niet genoeg vocht krijgen.

  • Gebruik een sproeier die het water gelijkmatig verdeelt over het gras. Een zwenk- of sectorsproeier of een druppelslang zijn goede opties.

  • Het is ook mogelijk om handmatig je gazon te besproeien met behulp van een tuinslang. Op warme dagen kan dit wel een tijdrovende klus zijn. Daarnaast is het lastig om het gras gelijkmatig te bewateren met een tuinslang, wat kan resulteren in plassen op je gazon.

  • Zorg ervoor dat het water diep genoeg doordringt in de bodem

 

Veelgestelde vragen over gras sproeien

Wanneer je net een nieuw gazon hebt aangelegd met graszoden, is het belangrijk om je gras goed te bewateren. Direct na het aanleggen van de graszoden en gedurende de eerste 2 tot 3 weken is sproeien cruciaal om ervoor te zorgen dat de graszoden goed aanslaan. Gedurende de eerste 2 tot 3 weken moet je het nieuwe gazon dagelijks besproeien. Zodra de zoden geworteld zijn, kun je dit afbouwen. Controleer echter gedurende de eerste 6 weken regelmatig of het gazon droog aanvoelt en extra water nodig heeft.

Wanneer je een nieuw gazon hebt ingezaaid met graszaad, is het essentieel om de grond vochtig te houden. Direct na het inzaaien van het graszaad moet je het gazon bewateren. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, anders kunnen de net gestrooide graszaadjes wegspoelen. Het is daarom beter om meerdere keren per dag lichtjes te sproeien. Gedurende de eerste 2 tot 4 weken moet je het nieuw ingezaaide gazon licht vochtig houden. Dit geldt ook wanneer je een kale plekken hebt bijgezaaid.

Het bemesten van je gazon is essentieel voor een gezonde grasmat. Meststoffen worden opgenomen in de grond door water. Daarnaast zorgt het bewateren van je gazon na het bemesten voor een optimale verdeling van de mest. Bemest bij voorkeur op een dag waarop het later op de dag gaat regenen. Regent het echter niet binnen 24 uur na het bemesten? Besproei het gazon dan zodat alle voedingsstoffen goed op de bodem terecht komen.

Als je het gras niet te kort maait, is het niet noodzakelijk om direct na het maaien te sproeien. Toch worden sproeien en maaien vaak gecombineerd omdat beide taken regelmatig moeten worden uitgevoerd. Onthoud dat je het gazon het beste kunt maaien wanneer het gras droog is. Maaien op nat gras is namelijk niet goed voor je grasmaaier en zorgt bovendien voor een minder strak resultaat.

Shop alles voor een sterk gazon

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 49.95

Gazon-AZ+ Gazonmest

Meststof

vanaf € 12.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Zaden

vanaf € 10.49

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Gazon-AZ+ Najaar

Meststof

vanaf € 12.99

GazonStart-AZ

Meststof

€ 15.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?