Een groenbemester planten: ontdek de voordelen van deze bodemverbeteraars

Isabelle

Isabelle

groenbemester

Duurzaam tuinieren krijgt steeds meer aan populariteit, gelukkig maar! Een belangrijk onderdeel van duurzaam tuinieren is het gebruik van groenbemesters in de tuin. Groenbemesters zijn gewassen die worden geplant om de bodem te verbeteren, ze bieden tal van voordelen voor de tuin. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op wat groenbemesters zijn, waarom je ze zou moeten planten en populaire groenbemesters.

 

 

Wat is een groenbemester?

Een groenbemester is een gewas dat wordt geplant om de bodemkwaliteit te verbeteren. Deze planten worden typisch naast of tussen belangrijke gewassen geteeld. Groenbemesters hebben verschillende functies en kunnen helpen bij het verrijken van de bodem met voedingsstoffen, het verbeteren van de bodemstructuur en het onderdrukken van onkruid. Ze worden vaak geplant tijdens "braakliggende" periodes, bijvoorbeeld in de winter of aan het eind van het moestuinseizoen. Zo voorkom je dat de grond leeg blijft en erosie plaatsvindt. 

 

Waarom groenbemesters planten?

Het planten van groenbemesters brengt diverse voordelen met zich mee:

 

  1. Verbetert de bodem: Groenbemesters verrijken de bodem met voedingsstoffen, zoals stikstof. Dit is essentieel voor de groei van gewassen. Ook kunnen ze organisch materiaal toevoegen aan de bodem, wat de bodemstructuur weer verbetert.

  2. Onderdrukt onkruid: Groenbemesters kunnen de groei van onkruid onderdrukken door de bodem te bedekken en de competitie aan te gaan met ongewenste planten. Dit scheelt een hoop tijd en werk in het voorjaar.

  3. Voorkomt erosie: Het wortelstelsel van groenbemesters houdt de bodem stevig op zijn plaats, waardoor erosie wordt voorkomen.

  4. Bevorderd biodiversiteit: Het planten van verschillende soorten groenbemesters kan de biodiversiteit in en rondom de tuin vergroten. Dit kan gunstig zijn voor bestuivende insecten en het aantrekken van natuurlijke vijanden.

5 typen groenbemesters om te overwegen

Er zijn verschillende soorten groenbemesters om te overwegen, afhankelijk van de specifieke behoeften van je grond en gewassen. Hier zijn enkele populaire typen:
rode-klaver

Klaver

Rode klaver en witte klaver zijn veelvoorkomende groenbemesters die stikstof fixeren en de bodemstructuur verbeteren.

boekweit

Boekweit

Boekweit is een uitstekende keuze als groenbemester vanwege zijn snelle groei en vermogen om onkruid te onderdrukken. Bovendien trekt het bestuivende insecten aan.

winterrogge

Winterrogge

Granen zoals winterrogge zijn ideaal voor het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemstructuur.

phacelia

Phacelia

Deze bloemrijke groenbemester trekt bestuivende insecten aan en verbetert de bodemstructuur.

gele-mosterd

Mosted

Mosterd groenbemesters kunnen schadelijke ziektes in de bodem verminderen en trekken daarnaast ook veel biodiversiteit. 

Het kiezen van het juiste type groenbemester hangt af van je specifieke doelen. Maar één ding is zeker: groenbemesters een waardevolle aanvulling op duurzame landbouw- en tuinpraktijken. Door deze gewassen te integreren in je tuin, kun je de bodemkwaliteit verbeteren en onkruid onderdrukken. Met de juiste keuze van groenbemesters kun je niet alleen de opbrengst van je gewassen verbeteren, maar ook bijdragen aan een gezondere tuin.

Shop alles voor sterke tuinplanten

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 59.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Citrus & Olijf voeding

Meststof

€ 6.99

Rhodo & Azalea-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Bloedmeel

Meststof

€ 15.99

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Mediterrane planten-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavameel

Meststof

€ 8.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?