Heermoes in de tuin? Dit kun je er tegen doen

Isabelle

Isabelle

heermoes bestrijden

Heermoes, paardenstaart of kattenstaart. Allemaal hetzelfde plantje dat bijzonder hardnekkig is. Dit maakt het daarom ook één van de moeilijkste onkruiden om vanaf te komen. Vooral in de zomer schieten de plantjes als paddenstoelen uit de grond. Wat je ertegen kunt doen en wat dit plantje eigenlijk in jouw tuin doet? We leggen het je uit! 

 

 

Wat is heermoes?

Heermoes is een plant uit de familie van de paardenstaarten en is makkelijk te herkennen. De plant heeft opvallend groene stengels die vertakken en recht omhoog groeien. Hierdoor lijken het net kleine boompjes of, zoals de naam al doet suggereren: paardenstaarten. De wortels van de heermoes groeien ontzettend diep en sterk. Deze groeien zowel in de lengte als in de breedte. Dit maakt het een lastig kruid om vanaf te komen.

 

Waarom heb ik heermoes in de tuin?

Heb je veel heermoes in de tuin, dan is dit vaak een duidelijk signaal dat er iets niet in balans is in je tuin. Heermoes wijst namelijk op een verarmde bodem die weinig mineralen bevat. Om die reden heeft heermoes ook zulke lange wortels, omdat de plant op deze manier toch nog mineralen van diep onder de grond kan opnemen. Wil je van heermoes afkomen? Dan moet je ervoor zorgen dat de grond in balans is.

 

Een super geschikte oplossing om de bodem te verbeteren én heermoes te voorkomen is lavameel. Dit is fijngemalen vulkanisch gesteente met veel mineralen. Dit zorgt dat de vruchtbaarheid en gezondheid van je bodem verbeteren.

Lavameel strooi je over de bodem, het liefst op een dag met weinig wind. Anders is er kans dat het fijngemalen poeder wegwaait. Staat er veel heermoes in de tuin? Verwacht dan niet dat het als sneeuw voor de zon direct verdwijnt. Vaak zie je het effect in het nieuwe tuinseizoen. Er komt dan veel minder tot geen heermoes terug.

 

horsetail-heermoes

 

Hoe bestrijd je heermoes?

Benieuwd wat te doen tegen heermoes? Hieronder vind je nog een aantal oplossingen waardoor je van heermoes in de tuin afkomt:

 

  • Heermoes kun je aanpakken met Ultima. Door het onkruid goed nat te spuiten met Ultima gaan de celwanden van de plant kapot en verdort het binnen enkele uren. Door het sterke wortelstelsel zal de plant proberen terug te groeien, maar door de behandeling te blijven herhalen put je plant en de wortel uit. Hierdoor verdwijnt de heermoes uiteindelijk. Let op dat je geen planten raakt die je niet kwijt wilt, Ultima maakt zelf geen onderscheid.

  • Wil je heermoes uit de tuin verwijderen door te wieden? Pas dan extra goed op dat de wortel niet afbreekt. Dit gebeurt heel makkelijk omdat de plant zulke diepe wortels heeft. De plant kan opnieuw terug groeien op het punt waar het is afgebroken. Probeer het onkruid uit te putten, dit doe je door het keer op keer te verwijderen. Dit is wel een kwestie van zeer lang volhouden.

  • Breng een mulchlaag aan over je tuingrond. Dit is een andere manier om de bodem te verbeteren. Deze laag kan bestaan uit hooi, stro, houtsnippers, versnipperd tuinafval of afgevallen bladeren. Na verloop van tijd vormt dit voedzame humus dat de aarde flink verrijkt. Ook zorgt het voor een goede bodemstructuur.

  • Zorg voor de juiste zuurtegraad van de bodem door regelmatig te bekalken.

  • Laat het onkruid nooit tot bloei komen, verwijder bloemknoppen altijd zo snel mogelijk.

 

Ga vooral niet aan de slag met huis-tuin en -keukenoplossingen. Helaas horen we vaak genoeg dat mensen aan de slag gaan met zout of azijn. Het gebruik van azijn tegen onkruid is streng verboden door de overheid, omdat dit de bodem verontreinigt. Maar ook is het onwijs slecht voor het bodemleven. Bovendien heeft het totaal geen zin tegen heermoes aangezien het de diepere wortels niet bereikt. Dus: ga niet aan de slag met azijn tegen heermoes!

Is heermoes giftig?

Helaas is heermoes giftig voor huisdieren. Heb je honden of katten rondlopen in de tuin? Dan is het handig snel van het kruid af te komen. Voor mensen heeft heermoes juist geneeskrachtige werkingen, hieronder vertellen we je meer over het nut van heermoes.

 

Waarom is heermoes nuttig?

Heermoes is niet alleen maar kommer en kwel, het plantje is eigenlijk ook onwijs nuttig. Lees hieronder waarom:

 

  • Heermoes is superhandig tegen allerlei schimmelziekten. Heermoes bevat veel kiezelzuur. Het silicium in het kiezelzuur versterkt de celwanden van planten. Trek thee van heermoes en gebruik dit zodra er schimmelziekten op je planten opduiken.
  • Het vergroot de weerstand van de plant tegen bladluizen en mijten. Net zoals het aftreksel van heermoes beschermt tegen schimmelziektes, beschermt het ook tegen diverse insecten. Het legt een beschermlaagje aan op de plant waar mijten, luizen en schimmels het flink lastig mee hebben. Hoe handig is dat?
  • Voor mensen kent heermoes een reeks aan geneeskrachtige werkingen, denk aan het verzorgen van wonden. Zo wordt de plant al eeuwenlang als medicijn gebruikt.

Heermoes bestrijden

Heermoes bestrijden doe je actief met Ultima. Voor effect op de langere termijn is het een kwestie van de bodem verbeteren. Zie heermoes niet alleen als onkruid, maar juist als een signaal dat je grond aan verbetering toe is. Door dit op te lossen krijg je alleen maar een win-win situatie. Je krijgt een rijkere grond waardoor je planten nóg mooier en sterker groeien. De heermoes verdwijnt vanzelf.

Shop alles tegen onkruid

Terras Totaal Bundel

Onkruid bestrijding

€ 29.49

Terrasreiniger gebruiksklaar

Onkruid bestrijding

vanaf € 8.99

Ultima onkruid & mos concentraat

Onkruid bestrijding

vanaf € 18.49

Ultima onkruid & mos gebruiksklaar

Onkruid bestrijding

€ 15.99

Ultima zevenblad gebruiksklaar

Onkruid bestrijding

€ 16.99

Ultima zevenblad concentraat

Onkruid bestrijding

€ 19.49

Terrasreiniger concentraat

Onkruid bestrijding

€ 13.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?