Hibiscus snoeien: zo zorg je voor een gezonde plant

Isabelle

Isabelle

hibiscus snoeien
De hibuscus staat bekend om hun prachtige en kleurrijke bloemen, en zijn een waardevolle toevoeging aan elke tuin. Om je hibiscus gezond te houden, is snoeien essentieel. In dit artikel duiken we dieper in op het snoeien van hibiscus en beantwoorden belangrijke vragen zoals waarom, wanneer en hoe. 

 

 

Waarom hibiscus Snoeien?

Het snoeien van hibiscus heeft verschillende belangrijke voordelen:

 1. Nieuwe groei bevorderen: Het verwijderen van dode takken en oude bloemen stimuleert de plant om nieuwe knoppen en takken te produceren. 

 2. Vorm en grootte: Snoeien helpt je om de vorm en grootte van de hibiscus te beheersen, hierdoor krijgt je plant een aantrekkelijke uitstraling. Is jouw hibiscus nog jong en staat zijn eerste groeiseizoen voor de deur? Dan is het slim om hem te snoeien. Op die manier kan de plant zich mooi vertakken en zal hij uitgroeien tot een volle struik.

 3. Voorkomen van ziektes: Het verwijderen van dode takken en bloemen vermindert het risico op ziekten, zo blijft je hibiscus gezonder.

 4. Meer licht en lucht: Het snoeien van dichte begroeien verbetert de luchtcirculatie in de plant, wat de kans op schimmelziektes verkleint. Ook komt er meer licht in de plant waardoor hij veel knoppen zal aanmaken.

 5. Meer bloemen: Het regelmatig snoeien van de hibiscus leidt tot meer knoppen en dus bloemen.

 6.  

  Verjonging: Als je Hibiscus al een tijdje in je tuin staat en je merkt dat de bloei minder wordt, kan snoeien helpen om de plant te verjongen. Door oude takken te verwijderen, ontstaat er ruimte voor nieuwe takken waar bloemen op zullen groeien. Zo geef je de plant een frisse start.

 

Wanneer hibiscus Snoeien?

Het wordt aanbevolen om de hibiscus één keer per jaar in het voorjaar te snoeien, rond maart net voordat de nieuwe groei begint. Houd wel goed in de gaten dat er geen vorst meer op de planning staan, anders kan je beter nog even wachten met snoeien. 

 

hibiscus-plant

 

Hoe hibiscus Snoeien?

Goed nieuws: je kan niet zo veel fout doen bij het snoeien van de hibiscus. De plant bloeit namelijk op eenjarig hout, dus op de takken die zich dat jaar gaan vormen. Het snoeien van de hibiscus is een eenvoudige taak, dit zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Materiaal: Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om de hibiscus te snoeien. Dit voorkomt onnodige schade aan de plant.

 2. Verwijder dode of beschadigde takken: Begin met het weghalen van alle dode of beschadigde takken. Zo kan de plant op deze plekken weer gezond en sterk gaan groeien.

 3. Vorm behouden: Om een mooie vorm te behouden, kun je de hibiscus lichtjes terugsnoeien om te voorkomen dat hij te lang en dun wordt. Knip de hoofdtakken terug tot op 50 centimeter, tot net boven een knop of een vertakking. Je kan de plant ook drastisch snoeien, dat kan de plant ook prima hebben. Alleen duurt het dan even voordat de plant zich heeft herstelt en weer een beetje vol is. 

 4. Verwijder oude bloemen: Verwijder regelmatig oude, uitgebloeide bloemen om de groei van nieuwe knoppen te bevorderen.


Vaste planten-AZ. 2jpgHibiscus Bemesten na het Snoeien

Na het snoeien is het belangrijk om je Hibiscus te bemesten. Dit zal de plant voorzien van de voedingsstoffen die hij nodig heeft om snel te herstellen en gezond te blijven. Gebruik een gebalanceerde meststof die geschikt is, zoals Vaste planten-AZ. Breng de meststof gelijkmatig aan rond de basis van de stam en geef hierna goed water. Met de juiste verzorging zal je hibiscus er snel weer bovenop komen.

 

Zo, jij weet weer alles over het snoeien van je hibiscus. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.

Shop alles voor sterke tuinplanten

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 59.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Citrus & Olijf voeding

Meststof

€ 6.99

Rhodo & Azalea-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Bloedmeel

Meststof

€ 15.99

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Mediterrane planten-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavameel

Meststof

€ 8.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?