IJsheiligen: wat is het en wanneer vindt het plaats?

Sandra

Sandra

Hoe zat het ook alweer? Wat is IJsheiligen eigenlijk? Zijn het heiligen die van ijs houden? Die ijs vereren? Hint: het heeft iets te maken met jouw tuin! We leggen het je allemaal haarfijn uit in deze blog!

 

 

Wat is ijsheiligen?

Er zijn vier katholieke heiligen Mamertus (11 mei), Pankratius (12 mei), Servatius (13 mei) en Bonifacius (14 mei). Zij worden op deze vier dagen vereert. Geen zorgen, je hoeft dat gelukkig niet te onthouden.⁠

Het belangrijkste om te weten, is dat deze katholieke feestdagen rond half mei vallen. Laat dit nou vaak precies de laatste dagen in het voorjaar zijn waarop er nog nachtvorst voorkomt. Daarom wordt dit vaak ook wel gebruikt als vast moment waarop je met alles aan de slag kunt gaan in de tuin.⁠

 

Zet de bloemetjes maar buiten

petunia-purple-1920px
 

IJsheiligen is dus het moment waarop je hélemaal los kunt gaan in de tuin. Vanaf dit moment verdwijnt de laatste vorst uit de lucht. Een handig ezelsbruggetje is dan ook dat je ná IJsheiligen je tuin vol kunt zetten met eenjarige zomerbloeiers én kunt zaaien in de volle grond. Het is dan warm genoeg voor ze.

 

Maar laat je niet helemaal in de maling nemen, Het komt toch nog regelmatig voor dat het op een later moment vriest. Gelukkig is de kans wel héél klein. Houd voor de zekerheid de weersvoorspellingen in de gaten. Dan komt het vast helemaal goed!⁠

Het Nederlandse klimaat

We wonen nou eenmaal niet in een land met een mediterraan klimaat, maar we houden wel van mediterrane planten. Prachtig zijn ze. Helaas zijn dit vaak ook de planten die niet goed tegen vorst kunnen. Denk aan palmbomen, bananenplanten, agaven, eucalyptus en kleine olijfbomen.
 
Ook in de moestuin kunnen we beter voorzichtig zijn met sommige planten. Zo houden de courgette, sperziebonen, tomaten en mediterrane kruiden zoals basilicum, rozemarijn en tijm niet van vorst. Zet deze dan ook pas na ijsheiligen in de volle grond.
 

Vorstgevoelige planten beschermen

olive-trees-2021-08-26-18-18-59-utc
 

Laat je deze planten eerst afharden, dan wennen je planten geleidelijk aan de buitenlucht. Doe je dat niet, dan kunnen ze van schrik een groeistop krijgen. Want de nachten kunnen erg koud zijn vergeleken met de temperatuur in huis of in je kas.

 

Wat kun je doen om jouw vorstgevoelige planten te beschermen tot ze dag en nacht naar buiten kunnen?

 

  1. Bedek je planten met fleece of vliesdoek. Dit materiaal beschermt tegen vorst en wind. Je hebt hier ook speciale hoezen voor die je kan kopen bij een tuincentrum.

  2. Zet je planten binnen. Plaats ze bijvoorbeeld in een kas of in huis.

  3. Bedek je planten met een plastic zak of emmer. Dit werkt als een soort mini-kas en beschermt tegen vorst.

  4. Verplaats je planten naar een beschutte plek. Zet ze bijvoorbeeld tegen de muur van je huis aan of onder een afdak.

Shop alles voor een sterk gazon

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 49.95

Gazon-AZ+ Gazonmest

Meststof

vanaf € 12.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Zaden

vanaf € 10.49

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Gazon-AZ+ Najaar

Meststof

vanaf € 12.99

GazonStart-AZ

Meststof

€ 15.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?