Leilinde snoeien? Zo doe je dat!

Isabelle

Isabelle

De leilinde is een prachtige, smal en sierlijk groeiende boom en dé perfecte, groene erfafscheiding in je tuin. Naast dat ze perfect zijn om inkijk te voorkomen zorgen ze daarnaast ook nog eens voor verkoeling. Om de bekende, strakke vorm te behouden moet je ze alleen wel goed snoeien. Daarvoor heb je meer nodig dan alleen een snoeischaar. Lees meer over hoe je je leilinde zo snoeit dat hij niet alleen mooi, maar ook nog eens gezond blijft!

 

 

Wat je nodig hebt voor het snoeien van je leilinde

Een leilinde is een prachtige manier om je tuin de nodige privacy en verkoeling te geven. Daarnaast groeit de boom smal en rank, wat hem een sierlijke, elegante uitstraling geeft. Je houdt hem mooi door hem op het juiste moment te snoeien. Over de tijd waarin je het beste snoeit lees je verderop meer, dit is in ieder geval wat je nodig hebt voordat je aan deze klus begint:
 

 

Meestal worden uitlopers van de leilinde niet dik en alleen lang. Heb je toch wat dikkere takken om te snoeien? Zorg dan dat je ook een geschikte takkenschaar hebt.
 

Wanneer leilinde snoeien?

leilinde-tak-snoeienVoordat je al te enthousiast gelijk aan het snoeien slaat, check eerst de kalender. Je leilinde snoei je het beste op twee momenten per jaar. De eerste, grotere snoeibeurt doe je in de winterperiode tussen november en maart. Snoei alle takken die de verkeerde kant op uitgelopen zijn en knip ze in het geheel of tot één of twee knoppen af.

 

Heb je een snelgroeiende leilinde en raakt hij snel uit zijn strakke vorm? Dan heeft hij misschien een extra snoeibeurt nodig in de zomermaanden. Knip dan de uitlopers af op ongeveer twintig à 30 centimeter van de horizontale takken. Deze extra snoeisessie zorgt er dan voor dat je de rest van het jaar geniet van je prachtige, natuurlijke groene scherm in de tuin!

 

Verzorging na het snoeien

leilinde-bloemen-snoeien
 

Na het snoeien heeft je leilinde overal open snoeiwonden. Het is daarom belangrijk om een scherpe, schone snoeischaar te gebruiken zodat er schone snijwonden ontstaan. Met die open snijwonden is je leilinde wel wat vatbaarder voor ziektes van buitenaf. Om je leilinde te beschermen kun je daarom ook snoeibalsem gebruiken. Normaalgesproken beschermt de bast namelijk de boom tegen ziektes van buitenaf, een snoeibalsem kan deze functie na het snoeien tijdelijk overnemen. Snoeibalsem is een 100% natuurlijke, ademende, elastische laag die je over snoeiwonden aanbrengt tot ongeveer één centimeter over de wondrand. Maak je geen zorgen dat dit er gek of onnatuurlijk uitziet: de snoeibalsem heeft een natuurlijke grijsgroene kleur.

Extra voedingstoffen voor optimaal herstel

Na het snoeien heeft je leilinde behoefte aan wat extra voedingstoffen om goed te herstellen. Hier is een organische meststof geschikt voor, zoals Vaste Planten-AZ. Het voordeel van dit product is dat er micro-organismen aan toegevoegd zijn die het herstel van de leilinde bevorderen. Gewone tuinmest bevat die niet. Samen met het dichtlakken van de snoeiwonden is deze organische meststof het beste wat je kunt doen voor je leilinde na het snoeien. Gegarandeerd dat je in de zomer weer een prachtig strakke, groene haag in je tuin hebt staan!

 

Dit zijn ze, de tips om je leilinde te snoeien én hem gezond te houden! Geen zorgen als je wat overweldigt bent, de leilinde is een ontzettend makkelijke boom om te snoeien en met deze voorzorgsmaatregelen kan er haast niks mis gaan. Plan een goed moment, pak je snoeischaar erbij en geniet het hele jaar van je prachtige leilinde!

Shop alles voor sterke kamerplanten

GroeiGrond Kamerplanten

Potgrond

vanaf € 5.99

GroenVoer

Plantenvoeding

€ 6.49

Hydrokorrels

Bodemverbeteraar

€ 5.99

PlantKracht Voedingssticks

Plantenvoeding

€ 4.29

PlantKracht Korrels

Plantenvoeding

€ 4.29

StekPoeder

Gewasbescherming

€ 5.29

VliegVanger Vangplaten

Ongedierte bestrijding

€ 5.99

BladGlans Spray

Hulpmiddelen

€ 6.49

PrikVoer

Plantenvoeding

€ 6.49

InsectWeg

Ongedierte bestrijding

€ 12.99

MediterraanVoer

Plantenvoeding

€ 6.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?