Grote lenteschoonmaak in de tuin Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Isabelle

Isabelle

De lente zit in de lucht, grote kans dat het begint te kriebelen om de tuin in te duiken. Hoog tijd voor een grote lenteschoonmaak in de tuin of op het balkon. Wat je allemaal kan doen? We geven een aantal tips om je tuin voorjaarsklaar te maken.

 

 

Tijd voor een lenteschoonmaak in de tuin

Het tuinseizoen staat weer op de stoep. Dus hoogst tijd om de handen uit de mouwen te steken. De dagen zijn weer wat zonniger, de krokussen piepen omhoog en de vogeltjes fluiten. Grote kans dat het begint te kriebelen om de deuren open te zetten en de tuin in te duiken. Maak je tuin klaar voor het voorjaar door een grote lenteschoonmaak in de tuin te doen. Hieronder vind je vijf dingen om te doen!

 

1. Maak ruimte

pruning-trees-in-autumn-garden
 

Staan er nog eenjarige planten van vorig jaar in je plantenpotten of in de moestuin? Dan zien die er nu waarschijnlijk wat triestig uit. Gooi alle uitgebloeide planten op de composthoop of in de groenbak. Zijn er planten die de winter niet hebben overleefd? Neem dan ook gelijk afscheid van deze planten zodat je wat ruimte vrijmaakt voor nieuwe planten. 

Tip: Laat hoopjes afgevallen bladeren in de tuin nog liggen, misschien houdt een egel hier wel zijn winterslaap. Op een later moment kun je de afgevallen bladeren in de border leggen om de structuur van de grond te verbeteren 

 

2. Snoeien doet groeien

Februari, maart en april zijn uitstekende maanden om je planten te snoeien. Is die ene boom te groot geworden, overschaduwt hij andere planten of wil je juist extra bloei bevorderen? Dan is het tijd om te gaan snoeien. Wil je weten wanneer je welke plant het best kunt snoeien? Neem dan een kijkje in onze snoeikalender.

3. Doei aanslag en onkruid

Terrasreiniger Tijd om alle viezigheid die de natte herfst- en wintermaanden hebben gebracht schoon te maken. Boen de tegels met Terrasreiniger om zo aanslag van de tegels te halen, maak lege potten schoon en haal het mos weg in de tuin. Wied ook alvast het onkruid, zo voorkom je dat het de rest van het jaar verder kan verspreiden en houd je het binnen de perken. Vergeet ook zeker het tuinhuis en de tuinmeubels niet schoon te maken als die een groene waas hebben gekregen.

 

4. Breng 'n beetje kleur in de tuin

Het vroege voorjaar is uitstekend om alvast wat planten in de tuin te zetten. Want die lege potten en bakken in de tuin zijn ook zo wat. Ga wel voor bloemen die goed tegen vorst kunnen, want het kan soms nog wel koud worden ’s nachts. Kies bijvoorbeeld boor vrolijke viooltjes, cyclamen of primula.

 

5. Begin met het gazononderhoud

Graszaad voor kale plekken 5
 

In de winter is het gazon in ruststand, vanaf eind februari merk je dat het gazon weer wat gaat groeien. Daarom is het nodig om het gazon weer te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan het bekalken, bemesten en maaien van het gazon. Wil je meer weten over gazononderhoud? Pak ons 4-stappenplan erbij, zo weet je precies wat je moet doen

 

Aan de slag met voorjaarsonderhoud in de tuin

Top! Je tuin en huis zijn weer helemaal opgeruimd en netjes. De grote lenteschoonmaak zit erop, je tuin is klaar om het voorjaar te trotseren. Ben je op zoek naar nog meer tips om mee aan de slag te gaan? Lees dan nog meer blogs vol groene inspiratie. 

Shop alles voor een sterk gazon

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 49.95

Gazon-AZ+ Gazonmest

Meststof

vanaf € 12.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Zaden

vanaf € 10.49

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Gazon-AZ+ Najaar

Meststof

vanaf € 12.99

GazonStart-AZ

Meststof

€ 15.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?