Snoeikalender per maand: wat snoei je wanneer? | ECOstyle Snoeikalender per maand: wat snoei je wanneer? | ECOstyle
snoeikalender

Snoeikalender: wat snoei je wanneer?

Isabelle van Geenen20/02/2023

Snoeien? Dat doet groeien! Het lijkt misschien een flinke klus om alles in de tuin te snoeien, maar als je weet wat je wanneer moet snoeien valt het best mee. Iedere boom of plant heeft namelijk zijn eigen seizoen waarin je hem het beste kan snoeien. Daarom hebben we een superhandige snoeikalender voor je gemaakt, weet je precies wanneer je aan de slag moet!


Waarom snoeien?

In de vrije natuur worden bomen en planten natuurlijk niet gesnoeid. Toch heeft snoeien verschillende voordelen per plantsoort. De ene plant gaat bijvoorbeeld snel woekeren, andere planten bloeien uitbundiger of je houdt de plant compact zodat hij in je tuin blijft passen. Snoeien doe je om de volgende redenen:

 • Om een mooi model te houden
 • Mooiere of snellere bloei
 • Betere oogst bij fruitbomen

Snoeikalender, wat wanneer snoeien?

Goed, het is wat allemaal. Elke plant, boom of struik heeft dus weer zijn eigen voorkeur wanneer het gaat om de maand waarin ze gesnoeid worden. Wanneer moet je dan snoeien? Speciaal voor jou hebben we een handige snoeikalender gemaakt. Benieuwd welke plant je wanneer moet snoeien? Bekijk onze snoeikalender onderaan deze pagina!

Snoeien in de winter

In de winter zijn bladverliezende struiken en bomen in winterrust. Snoeien in de winter, zorgt voor een sterke, gezonde groei in de lente. Ideaal als je wat oudere struiken of bomen weer fris en fruitig voor de dag wil laten komen.

Snoeien in de lente

Snoeien in het voorjaar heeft als voordeel dat de plant de sapstroom over minder takken hoeft de verdelen. Alle energie gaat dus naar de takken die overblijven. Ook verbeter je de luchtcirculatie van de struik of plant, hierdoor hebben schimmels en plagen minder kans om toe te slaan.

Snoeien in de zomer

De meeste fruitstruiken of -bomen groeien minder snel wanneer het warmer en droger wordt. De plant kan veel zijscheuten gaan groeien die de energie wegtrekken van het groeien van vruchten of bloemen. Door de toppen van scheuten te verwijderen vertraag je de groei van zijscheuten. Het stimuleert juist weer de aanmaak van bloemknoppen op lentebloeiende bomen.

Snoeien in de herfst

Sommige planten krijgen zachte aangroei wanneer het warm is. Dit beschadigt snel wanneer het gaat vriezen. Snoei dit daarom in het najaar weg. Maar vergeet ook de beschadigde delen van planten niet en verwijder de delen die snel afbreken bij harde wind. Zo komen planten de winter beter door.

Wat heb je nodig om te snoeien?

Ga je aan de slag met snoeien? Dan is het belangrijk dat je snoeigereedschap scherp én schoon is! Zo krijg je mooie, schone snijwonden waarbij je geen ziektes onder je planten, bomen en struiken verspreidt. Wil je een snijwond sneller laten herstellen? Gebruik dan snoeibalsem, zo bescherm je jouw boom goed tegen plagen van buitenaf.

Daarnaast is het ook belangrijk om je struik, plant of boom goed de juiste meststoffen te geven na het snoeien. Zodat het alle voedingsstoffen heeft om na deze klus snel en sterk te herstellen.

Snoeikalender per maand

Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift