DIY: Is het warm en droog? Maak je eigen olla pot voor de tuin!

Isabelle

Isabelle

olla maken

Bloemen, groenten en andere planten in je tuin hebben water nodig als het warm en droog is. Maak zelf een olla pot en zorg ervoor dat de planten in je tuin altijd voldoende vocht hebben om goed en sterk in te groeien. Benieuwd wat een olla pot is en hoe je er zelf een maakt? Wij leggen het uit in dit blog.

 

 

wat is een olla?

Een olla pot is als het ware een "gieter". Het concept wordt al meer dan duizend jaar wordt gebruikt. Het voorziet de planten in je tuin van water en wel zo dat ze niet te weinig maar ook niet te veel water krijgen. Het is onwijs slim om een ​​olla pot te gebruiken en vooral in zeer droge en hete zomers. Bij een olla zul je merken dat de wortels langzaam naar je olla toe groeien. Omdat de grond hier goed vochtig is.

 

zo maak je je eigen olla

Stap 1: haal de materialen voor je olla
Haal een terracotta pot in huis. Let op: hij mag niet geglazuurd mag zijn - hij moet volledig poreus zijn, zodat het water er langzaam doorheen kan sijpelen. Verder heb je een passende schotel, watervaste lijm en een stukje boomstronk / tegel / kurk / of steen nodig.
 
Materialen voor je olla

 

Stap 2: sluit het gat in de bodem van de pot
Voorkom dat het water te snel de aarde inloopt door het gat van de pot af te dichten. Je kunt bijvoorbeeld een boomstronk gebruiken of een steen. Lijm deze in het gat in het midden van de pot vast zodat er geen lucht omheen zit en er geen water uit kan sijpelen.
 

Maak een onderste plug in je olla

 

Stap 3: zoek een goede plek voor je olla
Zoek een goede plek uit voor je olla. Een goede plek om een olla te plaatsen is bijvoorbeeld in een bloembed of de moestuin. Graaf je olla in zodat alleen de bovenkant van de pot boven de grond uitsteekt. De rest van de aarden pot bevindt zich onder de grond en de poreuze zijkanten en bodem zullen er later voor zorgen dat het water langzaam door de pot de grond in sijpelt.

 

Graaf je olla naar beneden

 

Word lid van de ECOstyle community!

Ontvang praktische tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox!

Stap 4: vul met water
Vul je olla nu met water. Giet er zoveel water in als je kunt, maar vul het niet zo veel dat het overstroomt. 
 
Doe water in je olla

 

Stap 5: sluit af met een deksel
Doe nu een deksel op je olla om te voorkomen dat er aarde en ander organisch materiaal in het water komt. 
 
Doe een deksel op je olla

 

wanneer werkt de olla?

Het duurt ongeveer 2-3 weken voordat de olla pot goed werkt. Daarom moet je je planten een week lang water blijven geven en ze langzaam minder en minder water geven totdat de olla het kan overnemen. Controleer je olla elke 2-3 dagen. Vul indien nodig bij met vers water. Een goede vuistregel is dat een olla van Ø20cm voldoende is voor een oppervlakte van ca. 120x120 cm. Succes met het maken van jouw olla!

Shop alles voor een sterke tuin

MoestuinMest

Meststof

€ 24.99

MoestuinGrond

Potgrond

€ 10.99

Moestuin-AZ

Meststof

€ 6.49

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 49.95

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Magnesium

Meststof

€ 7.49

Bloedmeel

Meststof

€ 15.99

Lavameel

Meststof

€ 8.49

Vinassekali

Meststof

€ 8.99

Beendermeel

Meststof

€ 11.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?